Zkuste středomořskou stravu i doma po dovolené. Je plná zdravých tuků a prospěšná pro tělo i váhu, radí odborník
Šťavnatý švestkový koláč
Švestková sezona se kvapem blíží! Proto jsme pro vás připravili recept na šťavnatý švestkový koláč, díky kterému zužitkujete i případné přebytky tohoto zdraví prospěšného ovoce.
Konzumace švestek má příznivý vliv na naše zdraví – tyto plody pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou také účinným pomocníkem při střevních problémech.
Co potřebujeme:
- 150 g ovesných vloček + 30 g navíc
- 500 g švestek (pokud nemáte čerstvé, mohou být i mražené)
- 80 g kokosového cukru
- 2 jablka
- 1 větší mrkev
- 3 vejce
- 1 PL vinného kamene
- skořice
- kokosový olej + troška vloček do formy
Postup:
Ovesné vločky umixujeme na mouku, zbytek, 30 g, vsypeme do mouky, abychom zachovali alespoň trošku zrnitou strukturu. Přidáme kokosový cukr, nastrouhanou mrkev a jablka. Mrkev je důležitá, propůjčí koláči krásnou oranžovou barvu. Dále pak vejce, skořici a vinný kámen.
Koláč poklademe švestkami a pečeme zhruba 50 minut na 180 °C.
Tip: Pro lepší pocit zasycení můžete ke koláči naservírovat kvalitní polotučný tvaroh.
Autorkou receptu je výživová poradkyně Zuzana Švédová, která nedávno vydala knihu s názvem Zdravou stravou proti únavě. Čtenáři v knize mohou vedle zdravých receptů nalézt například informace o tom, co je to glykemický index potravin a jak s ním pracovat.
1726
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný