Šťavnatý švestkový koláč

Šťavnatý švestkový koláč

Švestková sezona se kvapem blíží! Proto jsme pro vás připravili recept na šťavnatý švestkový koláč, díky kterému zužitkujete i případné přebytky tohoto zdraví prospěšného ovoce.

Konzumace švestek má příznivý vliv na naše zdraví – tyto plody pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou také účinným pomocníkem při střevních problémech.

Co potřebujeme:

  • 150 g ovesných vloček + 30 g navíc
  • 500 g švestek (pokud nemáte čerstvé, mohou být i mražené)
  • 80 g kokosového cukru
  • 2 jablka
  • 1 větší mrkev
  • 3 vejce
  • 1 PL vinného kamene
  • skořice
  • kokosový olej + troška vloček do formy

Postup:

Ovesné vločky umixujeme na mouku, zbytek, 30 g, vsypeme do mouky, abychom zachovali alespoň trošku zrnitou strukturu. Přidáme kokosový cukr, nastrouhanou mrkev a jablka. Mrkev je důležitá, propůjčí koláči krásnou oranžovou barvu. Dále pak vejce, skořici a vinný kámen.

Koláč poklademe švestkami a pečeme zhruba 50 minut na 180 °C.

Tip: Pro lepší pocit zasycení můžete ke koláči naservírovat kvalitní polotučný tvaroh.

Autorkou receptu je výživová poradkyně Zuzana Švédová, která nedávno vydala knihu s názvem Zdravou stravou proti únavě. Čtenáři v knize mohou vedle zdravých receptů nalézt například informace o tom, co je to glykemický index potravin a jak s ním pracovat.

1726

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku