Španělský moučník s karamelem

Španělský moučník s karamelem

Potřebujete:1 1/2 hrnku cukru,2 lžíce vody,šťáva z 1 citronu,2 hrnky smetany, 1 lžičky mleté skořice,1 drcenou vanilku,3ks velkých vajec,2 žloutky,špetku soli,javorový sirup

Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 730 kcal,
tuky: 38g, sacharidy: 115g, bílkoviny: 11,5g

Postup přípravy:

1.Nejdříve připravte karamel.Na vyšší pánvičku vysypte 1 hrnek cukru,
přidejte dvě lžíce vody a nechte cukr v teple rozpustit.Pečlivě míchejte,
dokud cukr nedostane jantarovou – asi po 10 minutách sundejte z ohně
a vmíchejte citronovou šťávu.Tekutý karamel nalijte do formiček na pudink
tak,aby bylo rovnoměrně pokryté dno a stěny formy.

2.Předehřejte troubu na 170 °C a do ní připravte vodní lázeň z vyššího
pekáče s horkou vodou.

3.V kastrůlku smíchejte smetanu,skořici,vanilku,celá vejce i žloutky,
1/2 šálku cukru.Vše mírně zahřívejte a míchejte jako pudink a přidejte
špetku soli.Pokud se vytvoří hrudky,přeceďte přes jemný cedník do odměrky.
Potom krém nalijte do formiček vylitých karamelem.

4.Formičky vložte do vodní lázně,vsuňte do prostřední výšky v troubě a
pečte 30 až 45 minut,dokud není krém ztuhlý.

5.Vyndejte formičky z lázně a nechte je postupně zchladit – nejlépe do
druhého dne.

6.Při servírování ořízněte kraje formičky nožem a náplň jemně uvolněte.
Opatrně desert vyklopte a na talíři můžete polít javorovým sirupem,
mátou a čerstvým ovocem.

Více receptů na www.diarecepty.cz.

1544

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku