Losos: Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin nejen pro diabetiky. S tuřínem je nepřekonatelný
Sójová mouka ozvláštní diabetický jídelníček: Je prospěšným zdrojem vlákniny, která pomůže s hyperglykémii
Zdroj: Freepik
Sója už dávno nepatří jen do jídelníčku vegetariánů nebo veganů, může sloužit také jako zpestření diabetické stravy. A nemusí jít jen o rostlinný nápoj nebo tofu, klidně zkuste také sójovou mouku.
Sójová mouka představuje významný zdroj důležitých minerálních látek, bez kterých by váš organismus nemohl fungovat. Mají podíl na mnohých chemických reakcích v těle a mnohé z nich působí jako silné antioxidanty, pro diabetiky jsou důležité jako ochrana před poškozením buněk a vznikem komplikací onemocnění.
Sója je přítelem diabetického jídelníčku
Sója luštinatá (Glycine max) je rostlina patřící do čeledi bobovitých (Fabaceae nebo Papilionaceae, což je synonymní název). Rostlina pochází z Asie, zejména Číny a Japonska. V místním folklóru patří mezi pět posvátných semen, další jsou pšenice, rýže, ječmen a proso. Používá se jako tradiční lék v čínské medicíně.
Ve fermentované formě se indikuje jako sedativum, antipyretikum (snižuje horečku), antiseptikum a pro zmírnění projevů plynatosti. Má velké trojlaločné listy a drobné květy, fialové nebo modré, v hroznovitém seskupení. Plody jsou chlupaté lusky dlouhé 3 až 8 cm, které obsahují 2 až 4 jedlá semena velikosti a tvaru hrášku. Semena se po sklizni suší horkým vzduchem a následně se z nich mele sójová mouka.
Tato luštěnina obsahuje kompletní bílkoviny, které pomáhají nahradit maso těm, kteří ho z nějakého důvodu nechtějí jíst.
Neobsahuje cholesterol a poskytuje tělu kvalitní tuky včetně mononenasycených a polynenasycených kyselin. Je čím dál více populární také v jídelníčku lidí, kteří nejsou typicky vegetariáni nebo vegani, ale jedí ji třeba v půstu, aby odlehčili tělu od toxické zátěže.
Co byste o ní měli vědět?
-
Jedná se o vynikající zdroj rostlinných bílkovin.
-
Je bohatá na fytoestrogeny.
-
Funguje jako dobrý zdroj nenasycených lipidů.
-
Podporuje kardiovaskulární zdraví.
-
Dodá organismu potřebné zastoupení vitamínů a minerálů.
Strom ginkgo biloba je perlou tradiční čínské medicíny. Pomůže také jako prevence očního poškození
Jinan dvoulaločný je uváděn mimo jiné jako účinný bylinný prostředek pro podporu léčby zrakových poruch. U diabetiků může pomoci s projevy ...
Nejlepší zdroj rostlinných proteinů
Sójová mouka vyniká vysokým obsahem bílkovin, obsahuje jich až 40 % – jde o vůbec nejlepší zdroj rostlinných proteinů. Má dále vysoký obsah vlákniny, vitamínů A, B, E a K, minerálních látek, konkrétně železa, vápníku, zinku, draslíku a fosforu. Najdete v ní také fytohormony, isoflavony, které jsou podobné ženskému hormonu estrogenu.
U diabetiků může představovat jeden ze zdrojů prospěšné vlákniny, která má vysoký podíl na prevenci vzniku hyperglykémie, protože zpomaluje trávicí proces a cukry se uvolňují do organismu postupně.
Pokud se podíváte na zoubek minerálům v ní obsažených, najdete mnoho výhod, které skýtají pro vaše tělo. Ať už se jedná o železo, které je potřebné pro dobré fungování buněk, transport kyslíku a tvorbu červených krvinek. Hraje také podstatnou roli v produkci nových buněk, hormonů a neurotransmiterů.
Jak fungují další minerály obsažené v sóji ve vašem organismu?
-
Sója je dobrým zdrojem zinku, který se podílí zejména na imunitních reakcích organismu, tvorbě genetického materiálu, vnímání chuti, podporuje hojení ran a má pozitivní vliv na vývoj lidského plodu. Zinek také interaguje s pohlavními hormony a hormony štítné žlázy. Ve slinivce břišní se podílí na tvorbě, ukládání a uvolňování inzulínu.
-
Pomocí sójové mouky dodáte tělu také vápník, který je nedílnou součástí vašich kostí. Přispívá k tvorbě kostí i zubů a k tomu, aby byly zdravé. Vápník také hraje zásadní roli při srážení krve, udržování vyváženého krevního tlaku a stahování svalů – včetně toho srdečního.
-
Zinek je stopový prvek, který je v malém množství přítomný v lidském organismu. Jeho zásadní rolí je stimulace imunitních odpovědí, ochrana buněk proti stárnutí a atakům oxidativního stresu, udržuje kvalitu pokožky i vlasů, je důležitý pro krásné a pevné nehty. Zlepšuje hojení ran a má protizánětlivý účinek, je nezbytný pro zdravý růst plodu během těhotenství, příznivě ovlivňuje zrakové, chuťové a čichové funkce. Je důležitý také pro syntézu proteinů.
-
Draslík přispívá zejména k normální činnosti nervové soustavy, svalů a k udržení zdravého krevního tlaku. Hraje také roli při regulaci pH a pomáhá zlepšit acidobazickou rovnováhu těla (poměr kyselin a zásad). Podílí se na syntéze bílkovin a na fungování mnoha enzymů. Příliš nízká hladina draslíku v těle může vést ke křečím nebo slabosti. Ovlivňuje také krevní tlak.
-
Fosfor je po vápníku druhým nejčastějším minerálem v potravinách. Vysoké množství je uloženo ve vašich kostech a zubech. Je nezbytný pro mnoho dalších tělesných funkcí, podílí se na tvorbě energie, udržuje dobrý stav buněčných membrán. Napomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu krve.
Chcete se vyhýbat nápojům s teinem? Není to až takový problém, jak se může na první pohled zdát
Mnohé nápoje bez teinu jsou naopak velmi prospěšné, pokud se léčíte s cukrovkou, Ať už z hlediska obsahu prospěšné vlákniny, nebo antioxidačních ...
Jak prospěje diabetikům?
Sójová mouka může prospět diabetikům v mnoha ohledech. Je přirozeně bezlepková, hodí se například k přípravě palačinek nebo pečiva, kde se míchá s dalšími alternativními moukami, protože má vysoké emulgační schopnosti. Sója se navíc uvádí jako potravina, která může působit pozitivně v prevenci vzniku diabetu, ale také snížit možnost rozvoje jeho komplikací, pokud se s ním již léčíte. Isoflavony v ní obsažené byly zkoumány jako látky prospěšné pro eliminaci rizika srdečních chorob i cukrovky.
Sója je také výborná pro snižování LDL cholesterolu v krvi a krevních triglyceridů, napomáhá zlepšit cévní tonus.
Díky obsahu zinku i vitamínů E a A nabízí výbornou antioxidační aktivitu, která je pro diabetiky důležitá hlavně jako ochranná hradba proti rozvoji komplikací spojených s onemocněním, chrání tkáně před útoky volných radikálů. Zinek navíc napomáhá efektivnímu hojení ran a má protizánětlivý účinek, což je pro ty, kteří se léčí s diabetem, další pozitivní zpráva. Díky obsahu fytoestrogenů genisteinu, daidzeinu a glyciteinu může pomoci diabetičkám v období menopauzy nebo v managementu premenstruačního syndromu. Vitamín B a draslík s vápníkem se navíc postarají o udržení psychické rovnováhy.
Ženšen poskytne energetickou vzpruhu tělu: Diabetici jej ocení jako pomocníka s hladinami krevní glukózy
Ženšen je vnímán jako jeden z nejúčinnějších doplňků stravy, protože je to přírodní stimulant organismu, funguje jako dobrý adaptogen, podporuje ...
Jak používat sójovou mouku v kuchyni?
Sójová mouka má nízký glykemický index, není kalorická, nemá výraznou chuť. Můžete s ní nahradit klasickou rafinovanou mouku v dortech, muffinech, palačinkách, koláčích nebo chlebu. Je ideální také na přípravu bílých omáček (typicky se hodí na bešamel), k zahušťování jídel. Díky silným emulgačním schopnostem lze s její pomocí snížit v těstu na pečení podíl vajec a tuků (oleje, másla). Před použitím je lepší ji propasírovat skrz sítko, aby v ní nebyly hrudky. Lze dobře míchat do směsí s jinými alternativními moukami jako cizrnová, rýžová, kukuřičná, kaštanová, quinoa, čočková nebo pohanková mouka.
Upozornění: Podle Směrnice Evropské unie 2003/89/ES se jedná o alergenní výrobek. Doporučuje se nízká konzumace, denní spotřeba isoflavonů by neměla přesáhnout 1 mg/kg. Těhotné, kojící ženy a ženy na hormonální léčbě by se jí měly vyhnout. Článek je pouze informativní, nenahrazuje lékařskou péči.
Zdroje: Britannica.com, Healthbenefitstimes.com, Medicalnewstoday.com
2895