Snížení sacharidů v potravinách by mohlo zachránit stovky životů
Podle nejnovější studie amerických vědců by se milionům případů mrtvice, srdečního infarktu či zástavy srdce dalo účinně předejít. Stačí jen, aby se o 20 % snížilo množství cukru v balených potravinách a o 40 % ve sladkých nápojích.
Tým špičkových amerických lékařů a vědců proto na základě výsledků studie vytvořil model, který ukázal, jaký vliv by měla redukce cukru v potravinách a nápojích na zdraví obyvatel i ekonomiku země. Vědci díky tomu zjistili, že navrhovaná opatření by mohla pomoci v Americe předcházet až 2,48 milionu případů kardiovaskulárních chorob, 490 000 úmrtí na kardiovaskulární choroby a 750 000 případům cukrovky 2. typu.
Každý druhý Američan má diabetes
Jídla a nápoje se zvýšeným obsahem jednoduchých sacharidů jsou totiž v USA jednou z příčin obezity, kardiovaskulárních chorob a diabetu 2. typu – tyto zdravotní komplikace platí v USA jako hlavní příčina všech úmrtí. Situace je natolik závažná, že prediabetem či diabetem 2. typu trpí každý druhý obyvatel země a téměř polovina dospělé populace se potýká s kardiovaskulárními onemocněními.
Hlavní autorka této studie, doktorka Siyi Shangguan, která působí ve všeobecné nemocnici v Massachusetts i na Harvardské lékařské škole, uvedla toto: „Doufáme, že tato studie pomůže urychlit iniciativu usilující o zdravější složení potravin. Snížení obsahu cukru v průmyslově připravovaných potravinách a nápojích by mělo mít mít na základě výsledků naší studie klíčový vliv na zdraví Američanů.“
Ekonomické důsledky omezení cukru
Kromě zdravotních benefitů vědci vytvořený model předpokládal, že díky omezení jednoduchých sacharidů může USA ušetřit 4,28 miliardy dolarů na nákladech na zdravotní péči v období 10 let po prosazení politiky usilující o omezení cukru v potravinách a nápojích.
Výsledky studie byly publikovány v časopise Circulation.
Zdroj: diabetes.co.uk, foto: Shutterstock
901
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný