Diabetici za druhé světové války: V koncentračních táborech nebyl na kvalitní stravu ani pomoc lékařů prostor
Snídejte dřív, ovlivníte tak pravděpodobnost vzniku cukrovky, zjistili vědci
Zdroj: Pixabay
Spáči, kterým se ráno nechce z postele, často raději oželí snídani, jen aby mohli pod peřinou zůstat ještě aspoň o chviličku déle. Ke snídani se pak dostanou až během dopoledne, případně ji vynechají úplně. Obojí je velká chyba. Vědci z ISGlobal se ve spolupráci s týmem z INSERM ve Francii rozhodli prozkoumat souvislost mezi frekvencí a načasováním jídla a výskytem diabetu II. typu. Studie, která trvala 7 let, se zúčastnilo více než 100 tisíc dospělých osob. Co všechno výzkumní pracovníci zjistili?
Snídaně je grunt, říkávaly naše babičky. A měly pravdu. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, které není radno podceňovat. Tělo potřebuje po nočním odpočinku nastartovat a snídaně je nezbytným zdrojem „pohonných hmot“. Pokud organismu nedodáte kvalitní snídaní palivo, pojede takříkajíc „na rezervu“. A vy brzy začnete cítit únavu a nedostatek energie.
Není hlad nebo zlobí hormony
Spousta lidí tvrdí, že nesnídá, protože po probuzení necítí hlad. To může mít hned několik příčin. Tím nejčastějším je prohřešek v podobě pozdní, výživné večeře bohaté na bílkoviny a tuky. Také jedinci, kteří mají sklon k nočnímu vyjídání ledničky nebo mlsání, nevhodně zatěžují svůj trávicí systém a organismus si po probuzení neřekne o novou dávku živin a energie. Mezi další důvody může patřit těhotenství, kolísání hormonů, ale i vážnější příčiny, jako je onemocnění štítné žlázy, ledvin či jater.
Předčasná menopauza: K osteoporóze, obezitě a depresím se může přidat i cukrovka II. typu
Příčiny předčasné menopauzy nejsou vždy jasné, s výjimkou případů, kdy byla – například z důvodu léčby onkologického onemocnění – vyvolána uměle. ...
Doba snídaně je pro prevenci cukrovky důležitá, tvrdí studie
Lidem, kteří snídají až po deváté hodině ranní, hrozí o 59 % vyšší riziko vzniku diabetu 2. typu než jedincům, kteří si dopřejí snídani již před osmou hodinou ranní. K tomuto závěru došli vědci v rámci studie realizované organizací ISGlobal. Studie, jejíž výsledky byly zveřejněny letos v červnu, se zúčastnilo celkem 103 212 dospělých osob z francouzské kohorty (z toho 79 % žen).
Ke vzniku diabetu II. typu přispívá řada rizikových faktorů, jako je nezdravá strava, kouření a nedostatek pohybu. A podle studie má na možnost vzniku cukrovky vliv i čas, kdy jíme. „Víme, že načasování jídla hraje klíčovou roli v regulaci cirkadiánních rytmů a v kontrole hladiny glukózy a lipidů, ale jen málo studií se zabývalo vztahem mezi načasováním jídla nebo hladověním a diabetem II. typu,“ uvedla Anna Palomar-Cros, výzkumná pracovnice ISGlobal a hlavní autorka studie.
Jak probíhala studie
Účastníci výzkumu vyplňovali online záznamy o svém stravování. Uváděli, co snědli a vypili během 24 hodin ve 3 dnech, které po sobě nenásledovaly, a podělili se také o informace o načasování svých jídel. Výzkumný tým zprůměroval stravovací záznamy za první dva roky sledování a hodnotil zdravotní stav účastníků v následujících letech (v průměru sedm let).
Výsledky byly přesvědčivé
Během studie se vyskytlo celkem 963 nových případů diabetu 2. typu. Riziko vzniku tohoto onemocnění bylo významně vyšší u jedinců, kteří pravidelně snídali po deváté hodině ranní, ve srovnání s těmi, kteří se ke snídani dostali už před osmou hodinou. „Z biologického hlediska to dává smysl. Je známo, že vynechávání snídaně ovlivňuje kontrolu hladiny glukózy a lipidů a také hladinu inzulínu,” vysvětluje Anna Palomar-Cros. „Je to v souladu se dvěma metaanalýzami, které dospěly k závěru, že vynechávání snídaně zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu,“ dodává.
Jablečný ocet: Skvělý parťák při hubnutí. Snižuje cholesterol a diabetikům pomůže s glykémií
Už Hippokrates přišel na to, že nedestilovaný jablečný ocet je zázračný léčivý a očistný prostředek. Kromě něj jej znali už staří Egypťané, ...
Časná večeře má také smysl
Výzkumní pracovníci dále zjistili vyšší riziko u účastníků, kteří obvykle večeří až po 22. hodině. U osob, které jedí častěji (asi pětkrát denně), je naopak výskyt diabetu II. typu nižší. Menší frekvence jídel (delší hladovění) byla spojena s nižším rizikem diabetu pouze u těch účastníků, kteří časně snídali (před 8. hodinou ranní) a časně večeřeli. „Naše výsledky naznačují, že první jídlo před osmou hodinou ranní a poslední jídlo před sedmou hodinou večerní může přispět ke snížení výskytu diabetu 2. typu,“ uzavírá Manolis Kogevinas, výzkumný pracovník společnosti ISGlobal a spoluautor studie.
Není snídaně jako snídaně
Zdravá a vyvážená snídaně vám dodá energii a dobrou náladu na celý den. U diabetiků je vysloveně nutností. Snídaně by měla tvořit asi čtvrtinu denního příjmu energie. Měla by obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. Správná snídaně vás zasytí alespoň na tři hodiny. Pokud ke snídani zvolíte potraviny s nízkým glykemickým indexem, pomůže vám to předcházet výkyvům glykémie nejen v ranních hodinách, ale někdy i po obědě.
Den byste měli začít sklenicí vlažné vody. Zhruba po 30 minutách, které můžete strávit ustláním postele, ranní hygienou, oblékáním a (v optimálním případě) i lehkou rozcvičkou, nastává ideální chvíle na snídani a nastartování dne. Je důležité, abyste do snídaně zařadili správné výživné potraviny a vyhýbali se prázdným kaloriím. Protože rčení „snídaně je grunt“ platí beze zbytku i dnes.
Zdroje: isblobal.org, diastyl.cz, fit-day.cz
20943