Bis Bis

Snídejte dřív, ovlivníte tak pravděpodobnost vzniku cukrovky, zjistili vědci

Snídejte dřív, ovlivníte tak pravděpodobnost vzniku cukrovky, zjistili vědci
Podle vědců je důležité snídat před osmou hodinou ráno, jinak se zvyšuje riziko cukrovky II. typu Zdroj: Pixabay

Spáči, kterým se ráno nechce z postele, často raději oželí snídani, jen aby mohli pod peřinou zůstat ještě aspoň o chviličku déle. Ke snídani se pak dostanou až během dopoledne, případně ji vynechají úplně. Obojí je velká chyba. Vědci z ISGlobal se ve spolupráci s týmem z INSERM ve Francii rozhodli prozkoumat souvislost mezi frekvencí a načasováním jídla a výskytem diabetu II. typu. Studie, která trvala 7 let, se zúčastnilo více než 100 tisíc dospělých osob. Co všechno výzkumní pracovníci zjistili?

Snídaně je grunt, říkávaly naše babičky. A měly pravdu. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, které není radno podceňovat. Tělo potřebuje po nočním odpočinku nastartovat a snídaně je nezbytným zdrojem „pohonných hmot“. Pokud organismu nedodáte kvalitní snídaní palivo, pojede takříkajíc „na rezervu“. A vy brzy začnete cítit únavu a nedostatek energie.

Není hlad nebo zlobí hormony

Spousta lidí tvrdí, že nesnídá, protože po probuzení necítí hlad. To může mít hned několik příčin. Tím nejčastějším je prohřešek v podobě pozdní, výživné večeře bohaté na bílkoviny a tuky. Také jedinci, kteří mají sklon k nočnímu vyjídání ledničky nebo mlsání, nevhodně zatěžují svůj trávicí systém a organismus si po probuzení neřekne o novou dávku živin a energie. Mezi další důvody může patřit těhotenství, kolísání hormonů, ale i vážnější příčiny, jako je onemocnění štítné žlázy, ledvin či jater.

Předčasná menopauza: K osteoporóze, obezitě a depresím se může přidat i cukrovka II. typu

Příčiny předčasné menopauzy nejsou vždy jasné, s výjimkou případů, kdy byla – například z důvodu léčby onkologického onemocnění – vyvolána uměle. ...

Doba snídaně je pro prevenci cukrovky důležitá, tvrdí studie

Lidem, kteří snídají až po deváté hodině ranní, hrozí o 59 % vyšší riziko vzniku diabetu 2. typu než jedincům, kteří si dopřejí snídani již před osmou hodinou ranní. K tomuto závěru došli vědci v rámci studie realizované organizací ISGlobal. Studie, jejíž výsledky byly zveřejněny letos v červnu, se zúčastnilo celkem 103 212 dospělých osob z francouzské kohorty (z toho 79 % žen).

Ke vzniku diabetu II. typu přispívá řada rizikových faktorů, jako je nezdravá strava, kouření a nedostatek pohybu. A podle studie má na možnost vzniku cukrovky vliv i čas, kdy jíme. „Víme, že načasování jídla hraje klíčovou roli v regulaci cirkadiánních rytmů a v kontrole hladiny glukózy a lipidů, ale jen málo studií se zabývalo vztahem mezi načasováním jídla nebo hladověním a diabetem II. typu,“  uvedla Anna Palomar-Cros, výzkumná pracovnice ISGlobal a hlavní autorka studie.

Jak probíhala studie

Účastníci výzkumu vyplňovali online záznamy o svém stravování. Uváděli, co snědli a vypili během 24 hodin ve 3 dnech, které po sobě nenásledovaly, a podělili se také o informace o načasování svých jídel. Výzkumný tým zprůměroval stravovací záznamy za první dva roky sledování a hodnotil zdravotní stav účastníků v následujících letech (v průměru sedm let).

Výsledky byly přesvědčivé

Během studie se vyskytlo celkem 963 nových případů diabetu 2. typu. Riziko vzniku tohoto onemocnění bylo významně vyšší u jedinců, kteří pravidelně snídali po deváté hodině ranní, ve srovnání s těmi, kteří se ke snídani dostali už před osmou hodinou. „Z biologického hlediska to dává smysl. Je známo, že vynechávání snídaně ovlivňuje kontrolu hladiny glukózy a lipidů a také hladinu inzulínu,” vysvětluje Anna Palomar-Cros. „Je to v souladu se dvěma metaanalýzami, které dospěly k závěru, že vynechávání snídaně zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu,“ dodává.

Jablečný ocet: Skvělý parťák při hubnutí. Snižuje cholesterol a diabetikům pomůže s glykémií

Už Hippokrates přišel na to, že nedestilovaný jablečný ocet je zázračný léčivý a očistný prostředek. Kromě něj jej znali už staří Egypťané, ...

Časná večeře má také smysl

Výzkumní pracovníci dále zjistili vyšší riziko u účastníků, kteří obvykle večeří až po 22. hodině. U osob, které jedí častěji (asi pětkrát denně), je naopak výskyt diabetu II. typu nižší. Menší frekvence jídel (delší hladovění) byla spojena s nižším rizikem diabetu pouze u těch účastníků, kteří časně snídali (před 8. hodinou ranní) a časně večeřeli. „Naše výsledky naznačují, že první jídlo před osmou hodinou ranní a poslední jídlo před sedmou hodinou večerní může přispět ke snížení výskytu diabetu 2. typu,“ uzavírá Manolis Kogevinas, výzkumný pracovník společnosti ISGlobal a spoluautor studie.

Není snídaně jako snídaně

Zdravá a vyvážená snídaně vám dodá energii a dobrou náladu na celý den. U diabetiků je vysloveně nutností. Snídaně by měla tvořit asi čtvrtinu denního příjmu energie. Měla by obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. Správná snídaně vás zasytí alespoň na tři hodiny. Pokud ke snídani zvolíte potraviny s nízkým glykemickým indexem, pomůže vám to předcházet výkyvům glykémie nejen v ranních hodinách, ale někdy i po obědě.

Den byste měli začít sklenicí vlažné vody. Zhruba po 30 minutách, které můžete strávit ustláním postele, ranní hygienou, oblékáním a (v optimálním případě) i lehkou rozcvičkou, nastává ideální chvíle na snídani a nastartování dne. Je důležité, abyste do snídaně zařadili správné výživné potraviny a vyhýbali se prázdným kaloriím. Protože rčení „snídaně je grunt“ platí beze zbytku i dnes.

Zdroje: isblobal.org, diastyl.cz, fit-day.cz

20825

Diskuze k článku