Slovník pojmů
Základní pojmy, které by měl diabetik znát.
Acesulfam
– chemické umělé sladidlo. Nepůsobí na glykémii.
Adrenalin
– hormon vyráběný v nadledvinkách. Vyplavuje se do krve při hypoglykémii
Autoimunitní onemocnění
– porucha, při níž je činnost imunit. systému zaměřena proti orgánům a tkáním vlastního těla
– chemické umělé sladidlo. Nepůsobí na glykémii.
Bazál – bolus
– způsob podávání inzulínu. Nahrazuje přirozenou výrobu inzulinu – jak základní, probíhající nepřetržitě (bazál), tak i nárazovou vázanou na jídlo
(bolus)
Beta-buňky
– buňky v ostrůvcích ve slinivce břišní, v nichž vzniká hormon inzulín
Bolus
– nárazová dávka
Cpeptid
–bílkovnná látka spojená s inzulínem, množství c-peptidu a inzulínu je naprosto stejné, proto nám pomáhá určit, kolik inzulínu slinivka vyrábí
DM
– cukrovka, porucha látkové výměny spojená se zvýšenou hladinou krevního cukru a s přítomností glukózy v moči
DM 1.typu
– cukrovka, jejíž příčinou je úbytek tvorby inzulínu v lidském těle. Základem léčení jsou vždy inzulinové injekce
DM 2. typu
– cukrovka, jejíž příčinou je snížený účinek inzulinu v lidském těle. V léčení se může uplatnit dieta, určité léky v tabletách, a pouze v některých případech injekce inzulinu
Diabetická nefropatie
– poškození ledvin v souvislosti s diabetem
Diabetická neuropatie
– poškození cév v souvislosti s diabetem
Diabetická retinopatie
– poškození oční sítnice v souvislosti s diabetem
Fruktóza
– ovocný cukr. Ovlivňuje glykémii
Glukagon
– hormon vznikající v alfa-buňkách ostrůvků břišní slinivky, v těsném sousedství tvorby inzulínu. Dokáže zvýšit glykémii – působí tedy proti inzulinu.
Glukometr
– kapesní přístroj k domácímu měření glykémie z kapky krve
Glukóza
– hroznový cukr. Chemicky patří mezi jednoduché cukry.
Glykemický profil
– plánovité měření několika hodnot glykémie během jednoho dne. Umožňuje lépe posoudit účinek inzul. Léčby než jednotlivé měření glykémie
Glykémie
– hladina krevního cukru. Vyjadřuje se v milimolech na 1 litr
Glykosovaný hemoglobin (HbA1C)
– ukazatel dlouhodobé kompenzace diabetiků. Vyjadřuje úspěšnost léčení diabetu v posledních 3 měsících před odběrem krve
Hormon
– chemický poslíček uvnitř lidského těla. Přenáší určitou informaci z místa svého vzniku do cílových tkání, které podle ní upraví svoji činnost
Hyperglykémie
– vysoká hladina krevního cukru
Hypoglykémie
– nízká hladina krevního cukru
Imunitní systém
– systém obranyschopnosti. Pomáhá tělu rozpoznávat cizorodé součásti a likvidovat je.
Inzulín
– hormon, který se tvoří v beta-buňkách slinivky břišní. Je rozhodujícím hormonem, který řídí hospodaření s glukózou v těle. Otvírá buňky pro glukózu. Tím snižuje glykémii a umožňuje využívání glukózy v buňkách
Inzulínová pumpa
– technické zařízení tvaru malé krabičky s mikropočítačem a zásobníkem inzulinu. Podle nastaveného program dodává trvale do podkoží pacienta malá množství inzulinu. Nedokáže však vyhodnocovat glykémii
Inzulínové pero
– pomůcka pro podávání inzulínových injekcí bez manipulace s ampulí a injekční stříkačkou. Má tvar tlustšího pera, obsahuje inzulin. Náplň, dávkovací mechanismus a jehlu
Inzulinové analogon
– inzulín, jehož molekula byla záměrně pozměněna, aby se tak změnily žádoucím způsobem jeho vlastnosti.
Jídelní plán
– rozvrh denní dávky sacharidů v jednotlivých denních jídlech člověka s diabetem
Ketoacidóza
– rozvrat vnitřního prostředí lidského těla při neléčeném nebo nedostatečně léčeném diabetu 1. typu.
Ketony, ketolátky
– zplodiny spalování tuků. Mají kyselou povahu a jejich nahromadění v těle ve ke vzniku ketoacidózy
Kreatinin
– látka, jejíž koncentrace v krvi se vyšetřuje k zjištění funkce ledvin
Laktóza
– mléčný cukr. Ovlivňuje glykémii
Maltóza
– sladový cukr. Je obsažen v pivu. Ovlivňuje glykémii
Pankreas
– slinivka břišní. Orgán uložený v lidském těle hluboko vzadu pod žaludkem. Místo vzniku inzulinu a některých dalších hormonů, např. glukagonu
Remise
– částečné obnovení vlastní výroby inzulinu po zahájení inzul. léčby u člověka s nově zjištěným diabetem 1. typu. Remise má přechodný charakter
Sacharin
– chemické umělé sladidlo. Nepůsobí na glykémii
Sacharidy
– cukry. Základní součást lidské stravy. Dělí se na sacharidy složené (nemají sladkou chuť) a sacharidy jednoduché (mají sladkou chuť). Obě tyto skupiny působí na glykémii.
Sacharóza
– řepný cukr. Působí na glykémii
Sorbitol, sorbit
– látka cukerné povahy, která se někdy při diabetu používá jako náhradní cukr. Ovlivňuje glykémii téměř jako řepný cukr a jeho výhoda oproti řepnému
cukru je sporná
Triglyceridy
– Triglyceridy – tuky získané z rostlinné i živočišné stravy, jejich hladina se mění během dne v závislosti na jídle, jejich trvalý nadbytek ohrožuje stěny cév
Výměnná jednotka
– množství jídla, které obsahuje vždy totéž množství sacharidů.
Čerpáno z knihy: Abeceda diabetu, Příručka pro děti a mladé dospělé, kteří chtějí o diabetu vědět víc, doplněno redakcí