Slazené nápoje nezpůsobují jen obezitu. Je to ještě horší.
Francouzští vědci přišli se zjištěním, že pravidelná konzumace sladkých nápojů je spojena se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny.
Výzkum, který to dokazuje, trval celých pět let, a zúčastnilo se jej více než 100 000 osob. Jeho původním cílem bylo odhalit, jaký dopad má pravidelná konzumace slazených nápojů na lidský organismus. Výsledky potvrzují, že konzumace pouhých 100 ml sladkého nápoje denně zvyšuje riziko rakoviny o celých 18%. Výzkum tak navázal na předchozí tvrzení, že nadměrná konzumace cukru může vést k přibývání na váze, rakovině, obezitě a diabetu 2. typu.
Jeden z vedoucích výzkumu, Dr. Mathilde Touvier, k výsledkům poznamenal: „Je známo, že sladké nápoje jsou spojeny se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, nadváhy, obezity a diabetu. Nově se ale také ukazuje jejich propojení se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny.” Je proto nutné v rámci zdravého životního stylu omezit konzumaci slazených nápojů a volit zdravější alternativy.
Zdroj: www.diabetes.co.uk
444
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný