Tipy na “zdravější” silvestrovské pohoštění
Konec roku se nezadržitelně blíží a nás čekají velké společenské či rodinné akce spojené s pohoštěním. Proto jsem dnes pro vás připravila několik nápadů na vánoční cukroví, nápoje pro zahřátí i slané pohoštění pro silvestrovskou noc.
Vánoční smoothie
300 ml sklenice: 511 kcal, 7,2 g tuku, 12 g bílkovin, 42 g sacharidů
Na růžovou vrstvu potřebujete: 100 g jahod, 3 polévkové lžíce řeckého jogurtu, 1 lžíci strouhaného kokosu, 1 lžičku chia semínek, 1 lžičku lněného semínka
Na zelenou vrstvu: 1 avokádo, 1 kiwi, 30 g čerstvého špenátu, 2 lžíce vody
Na ozdobení: 7 borůvek, 1 lžičku strouhaného kokosu, 6 sušených goji plodů, 1 jahodu
- Ve smoothie mixéru rozmixujte všechny přísady pro růžovou vrstvu a nalijte asi do 6/8 vychlazené sklenice.
- Omyjte nádobu na mixování, naplňte přísadami pro zelenou vrstvu a opět rozmixujte do hladka. Pokud je příliš hustá, můžete ji naředit přidáním vody. Zelenou směsí dolijte sklenici po okraj.
- Nakonec nápoj ozdobte celými borůvkami, sušenými goji plody, rozkrájenou jahodou a posypte strouhaným kokosem.
Zimní sangria s granátovým jablkem
celkem: 6 porcí
1 porce: 187,5 kcal, 0,5 g tuku, 1,3 g bílkovin, 15,5 g sacharidů
Potřebujete: 1 litr suchého červeného vína, 200 g zrníček z granátového jablka, 50 ml brandy, 2 skořicové tyčinky, 3 ks hřebíčku, 200 g pomeranče nakrájeného na plátky, 200 g hruška nakrájené na plátky
- Do vyššího hrnce vlijte červené víno, brandy, přidejte zrníčka granátového jablka, koření oddělené v nerezovém sítku a polovinu připravené porce pomeranče a hrušky.
- Zahřívejte, než se začne tvořit pěna. Zmírněte teplotu, nechte ještě asi 3 minuty prohřát, ale nenechte směs dojít až k varu. Před podáváním vyjměte sítko s kořením.
- Do skleniček připravte zbylé čerstvé ovoce, na které naběračkou nalijete směsí svařeného vína i ovocem.
Vánoční dort s rumovým ovocem
celkem: 12 porcí
1 porce: 161 kcal, 3 g tuku, 5,5 g bílkovin, 29,5 g sacharidů
Potřebujete:100 g špaldové mouky, 200 g hladké pšeničné mouky, 1 kypřící prášek, špetku soli, 20 g stévie (v prášku), 4 vejce, 1/2 lžičky zázvorového prášku, 1/4 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 200 g brusinek či rozinek, 100 ml rumu, 20 g tuku na vymazání formy, 10 g mouky na vysypání formy
- V hrníčku zalijte sušené ovoce rumem a nechte stát, dokud ovoce nevstřebá tekutinu.
- Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou, aby se těsto při pečení nepřilepilo.
- Z vajec oddělte bílky a připravte si je ke šlehání.
- V míse smíchejte všechny sypké suroviny se žloutky a rumovým ovocem. Pokud by těsto bylo moc tuhé, přidejte maximálně 1–2 lžíce mléka.
- Oddělené bílky ušlehejte na tuhý sníh a ten zlehka vmíchejte do těsta.
- Hotové těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujte propečenost dortu s pomocí špejle. (Dort je hotový, pokud špejle zapíchnutá do dortu je po vytažení čistá, bez nalepeného těsta.)
Bruschetta s rajčaty
celkem: 20 ks
1 kus: 18,8 kcal, 0,6 g tuku, 0,55 g bílkovin, 3,1 g sacharidů
Potřebujete: 200 g rajských jablek, 10 lístků bazalky, 1 francouzská bageta nebo 3 ciabatty, 10 g olivového oleje, drcený pepř, sůl
- Omytá rajčata nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a rozdrťte nebo rozetřete nožem a polovinu připraveného množství smíchejte s rajčaty.
- Bazalku omyjte a pokrájejte nadrobno, přidejte k rajčatům. Vše okořeňte, doplňte olejem a nechte proležet.
- Pečivo si nakrájejte na cca 1,5–2 cm tlusté plátky.
- Plátky pečiva opečte z obou stran na grilu nebo v troubě dozlatova a potom potřete z jedné strany rozetřeným česnekem. Skládejte si je na předem vyhřátý talíř
- Na hotové bruschetty rozdělte připravená rajčata a podávejte nejlépe teplé.
Bramborový salát
celkem: 8 porcí
1 porce: 221,8 kcal, 8,5 g tuků, 4,5 g bílkovin, 38,9 g sacharidů
Potřebujete:1,2 kg malých brambor (asi 5 cm), 20 g másla, 60 ml olivového oleje, 400 g batátů, 50 g červené cibule, 1 lžíce octa balsamiko, 1 lžíce citronové šťávy, špetka sypké stévie, 220 g mraženého hrášku
- Brambory i batáty oloupejte. Brambory rozkrojte na polovinu a vařte asi 6 min.
- Batáty nakrájejte na plátky asi 5 mm široké (pokud budou do salátu moc veliké, můžete je potom rozkrojit na polovinu nebo čtvrtinu).
- Troubu si předehřejte na 200 °C a na dva velké plechy rozložte pečící papír.
- Vařené brambory sceďte a prolijte studenou vodou.
- Brambory i batáty rozložte na připravené plechy, přidejte kousky másla, zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě asi 20 minut. Potom brambory otočte a dopečte dozlatova.
- Červenou cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a spařte vařící vodou.
- Do mísy si přesypte upečené brambory a batáty, přidejte cibuli, ocet, citrónovou šťávu, rozmrazený hrášek a rozdrobený balkánský sýr. Vše jemně promíchejte a nechte proležet.
Špenátové košíčky
celkem: 24 porcí
1 porce: 164 kcal, 12,5 g tuku, 5,5 g bílkovin, 12 g sacharidů
Na těsto na košíčky potřebujete: 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 350 g hladké mouky, 210 g másla, 7 lžic vody
Na náplň: 500 g zmrazeného listového špenátu, 250 g brokolice, 1 stroužek česneku, 50 g strouhaného parmezánu, 250 g tvarohového sýra, 150 g mozzarelly, 1/2 lžičky soli, pepř
- Na vál si prosejte mouku, osolte a lehce promíchejte. Přidejte lehce změklé máslo, nakrájené na kostičky, vodu a žloutky. Zpracujte na těsto. Z těsta vytvořte bochánek a nechte v lednici odležet.
- Brokolici povařte asi 5 minut. Rozmrazený špenát a uvařenou brokolici nechte okapat a nakrájejte nadrobno.
- V misce smíchejte nakrájenou zeleninu, utřený stroužek česneku, tvarohový sýr a jemně nakrájenou mozzarellu. Osolte, opepřete a jemně promíchejte.
- Troubu si rozehřejte na 200 °C.
- Z těsta vyválejte obdélník o velikosti asi 12×24 cm. Vykrájejte 24 kostek (4×6 kusů).
- Lehce vymazaný plech na muffiny nebo formičky vyplňte porcemi těsta, které jemně vtlačíte dovnitř a naplníte připravenou zeleninovou náplní.
- Pečete 10 minut a potom košíčky posypte strouhaným parmazánem. Nechte ještě 7–10 minut dozlatova dopéct.
Brusinkové sušenky s bílou čokoládou
celkem: 20 kusů
1 ks: 136,7 kcal, 6,8 g tuku, 2,5 g bílkovin, 6,8 g sacharidů
Potřebujete: 150 g sušených brusinek bez cukru, 250 g celozrnné mouky, 100 g kukuřičné mouky, 6 g Stevie Kristalle, 1/2 pytlíku prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, 1/4 lžičky soli, 85 g másla, 100 g bílé čokolády na vaření s kakaovým máslem, 1 vaječný bílek, 200 ml kysané smetany, 3 lžíce mléka
- Troubu si předehřejte na 190 °C. Pečící plech vyložte papírem na pečení.
- Brusinky nasekejte nahrubo, vložte do misky a zalijte vroucí vodou. Nechte asi 5 minut stát.
- Ve větší míse smíchejte všechny sypké ingredience a nakonec přidejte změklé máslo, dokud těsto nebude mít vhodnou tuhost ke strouhání. Potom přidejte okapané brusinky a nastrouhanou bílou čokoládu.
- Těsto opět zpracujte. V prostředku vytvořte důlek, přidejte smetanu, mléko a nakonec tuhý našlehaný sníh z vaječného bílku. Zlehka vše smíchejte.
- Vytvořené těsto čajovou lžičkou nanášejte na pečící papír asi 4 cm od sebe. Pečte po dobu 9–11 minut dokud nejsou okraje lehce zbarvené.
Plněné sušenky datlemi
celkem: 15 ks
1 ks: 141,5 kcal, 8,7 g tuku, 1,8 g bílkovin, 17 g sacharidů
Na těsto potřebujete: 150 g semolinové mouky, 30 g Stevie Kristalle, 2 lžíce sušeného mléka, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 125 g másla
Na náplň: 200 g sušených datlí, 2 lžíce vody, 30 g másla
- V míse smíchejte sypké suroviny do těsta, přidejte změklé máslo a vše zpracujete v hladké těsto. Dejte jej na talíř, přikryjte potravinovou fólií a nechte v lednici do druhého dne uležet.
- V mixeru rozmixujte nahrubo datle a přendejte je do kastrůlku. Přidejte vodu, máslo a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Nechte vychladnout.
- Připravte si formičku třeba na košíčky a trochu mouky na vysypání formičky.
- Z těsta si vytvořte asi 2cm kuličky. Z připravených kuliček vytvořte placku, naplňte datlovou náplní a taštičku zabalte.
- Takto připravenou taštičku opatrně vmáčkněte do formičky vysypané moukou, aby se vytvořil na povrchu vzor. Připravené sušenky rozložte na plech, vyložený pečícím papírem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15–20 minut.
Ladislava Kankrlíková
556
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný