Ředkvičky: Královna jarní zeleniny s léčivými účinky. Dříve se používaly také jako trest za cizoložství
Slaný koláč se špenátem a sýrem feta
Na těsto potřebujete: 175 g špaldové mouky, 100 g studeného másla, 1 žloutek, 4 lžičky studené vody, sůl, 10 g oleje. Na náplň: 4 vejce, 50 ml mléka, lžičku soli, mletý pepř, 150 g sýra feta, 200 g čerstvé brokolice, 50 g červené cibule, 200 g čerstvého špenátu, 60 g červené papriky, 1 stroužek česneku, 50 g strouhaného sýra mozzarella
Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 599 kcal,
tuky: 40,5 g, sacharidy: 23,7 g, bílkoviny: 35,5 g
Postup přípravy:
1. Do misky si připravte mouku, špetku soli, rozehřáté máslo a vodu.Vše zpracujte v robotu nebo rukama, dokud nebude těsto vláčné.
2. Vymažte si koláčovou formu olejem a těsto rukou a rozprostřete po formě. Po okraji těsto vytvarujte prsty podle formy. Vidličkou propíchejte povrch těsta
a na 10 minut jej dejte odpočnout do ledničky.
3. Troubu si předehřejte na 200 °C. Pokud si chcete být jistí, že těsto při pečení nenakyne, položte na koláč pečicí papír a posypte např. čočkou jako zátěž. Pečte 15
minut, potom čočku odstraňte.
4. Zeleninu pro náplň omyjte. Cibuli nakrájejte nadrobno, brokolici a papriku na menší kousky.
5. Cibuli opečte na pánvi s malým množstvím oleje, přidejte čerstvý špenát a prolisovaný česnek.
6. Přidejte brokolici a papriku, vše nechte prohřát, ochuťte solí, pepřem.
7. Sýr feta nakrájejte na plátky a rozložte na korpus koláče, posypte opečenou zeleninou a přelijte našlehaným mlékem s vejcem, solí, pepřem a posypte strouhanou
mozzarellou.
8. Koláč dopečte ve středu trouby ještě dalších 35 minut.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
1460
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný