Sladké pokušení na víkend (nejen) pro diabetiky: Pochutnejte si na zdravém mrkvovém koláči

Sladké pokušení na víkend (nejen) pro diabetiky: Pochutnejte si na zdravém mrkvovém koláči
Na mrkvovém koláči si mohou pochutnat i diabetici Zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Co je zdravé, může být také moc dobré. Nevěříte? Přesvědčte se. Pokud vás nebaví chroupat zdraví prospěšnou mrkev zasyrova, zkuste si ji dopřát v podobě, která se vám bude rozplývat na jazyku a potěší všechny vaše chuťové buňky. Mrkvový koláč s kešu oříšky politý vysokoprocentní čokoládou si vás získá na první zakousnutí, a navíc si ho můžete v přiměřeném množství bez výčitek dopřát i jako diabetici. Chutnat ale bude celé rodině.

Také vám už vaše babičky říkaly, ať jíte mrkev, abyste měli zdravá očička? Měly pravdu. Mrkev je však dobrá nejen na oči, prospěje i v jiných ohledech a své přínosy má i pro diabetiky.

Mrkev jako zdroj živin

Mrkev je křupavá, chutná a vysoce výživná. Tvoří ji především voda (z 86–89 %) a sacharidy (přibližně 10 %) a obsahuje velmi málo tuku a bílkovin. K tomu obsahuje pektin, rozpustnou vlákninu, která může snížit hladinu cukru v krvi tím, že zpomalí trávení cukru a škrobu, jakož i zhoršit vstřebávání cholesterolu z vašeho trávicího traktu a snížit hladinu cholesterolu v krvi. Kromě rozpustné vlákniny obsahuje také vlákninu nerozpustnou, zejména celulózu, hemicelulózu a lignin, která může snížit riziko zácpy a podporovat pravidelné vyprazdňování.

Glykemický index mrkve je nízký, pohybuje se od 23 do 60, přičemž nejnižší GI má mrkev syrová, vyšší vařená a nejvyšší mrkvové pyré.

Vitamíny a minerály v mrkvi

Dále je mrkev také zdrojem dalších důležitých látek, mezi které patří zejména následující:

  • Vitamín A (beta-karoten) – mrkev je bohatá na beta-karoten, který organismus přemění na vitamín A. Ten podporuje dobré vidění a je důležitý pro růst, vývoj a imunitní funkce.
  • Vitamín K1 – důležitý pro srážlivost krve a může podporovat zdraví kostí.
  • Biotin (vitamín H) – hraje důležitou roli v metabolismu tuků a bílkovin.
  • Vitamín B6 – podílí se na přeměně potravy na energii.
  • Draslík – základní minerál důležitý pro kontrolu krevního tlaku.

Patří ovoce do jídelníčku diabetiků? Rozhodně ano, dokonce může snížit riziko rozvoje cukrovky 2. typu

Ovoce je skvělou volbou namísto nejrůznějších průmyslově zpracovávaných potravin, jelikož obsahuje řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Právě ...

Antioxidanty v mrkvi

Mrkev také obsahuje mnoho rostlinných sloučenin se silnou antioxidační aktivitou, které jsou spojovány se zlepšením imunitních funkcí a snížením rizika mnoha nemocí, včetně srdečních chorob, různých degenerativních onemocnění a určitých typů rakoviny.

  • Alfa-karoten a beta-karoten, které se přeměňují na vitamín A a prospívají očím.
  • Lutein, jeden z nejběžnějších antioxidantů v mrkvi, je důležitý pro zdraví očí.
  • Lykopen, který může snížit riziko rakoviny a srdečních onemocnění.
  • Antokyany, silné antioxidanty obsažené především v tmavých odrůdách mrkve.
  • Polyacetyleny, antioxidanty, které mohou pomoci chránit organismus před leukémií a jinými druhy rakoviny.

Přínosy mrkve pro diabetiky

Vzhledem k výše uvedeným obsahovým látkám může být mrkev prospěšná také pro diabetiky.

  • Obsažená vláknina může pomoci s managementem glukózy. Přehled 16 metaanalýz ukázal, že příjem vlákniny ve stravě může pomoci snížit prevalenci diabetu 2. typu, a navíc u lidí s cukrovkou může příjem vlákniny pomoci snížit hladinu glukózy v krvi nalačno.
  • Některé výzkumy zjistily, že vysoké dávky vitamínu A v kombinaci s vitamínem E a suplementací zinku mohou zlepšit management krevního cukru u osob s diabetem 2. typu.
  • Karotenoidy mohou snížit riziko věkem podmíněné makulární degenerace. Strava bohatá na karotenoidy pak může pomoci chránit před několika typy rakoviny – například rakoviny prostaty, tlustého střeva a žaludku.
  • Konzumace mrkve je spojena také se snížením hladiny cholesterolu.

Můj příběh: Léčba bércových vředů byla úspěšná, byť jí nikdo nedával šanci. Pomohly bandáže a ozon

Pan Petr (83) se s námi o svůj příběh podělil již v loňském roce – tehdy se potýkal s nesnesitelnými bolestmi, jež mu způsobovaly právě bércové ...

Recept na mrkvový koláč

A nyní už se pojďme pustit do pečení mrkvového koláče. Recept na něj připravila nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS.

Co budete potřebovat:

  • 6 velkých mrkví
  • 150 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 3 polévkové lžíce březového cukru (popř. xylitolu)
  • 10 g bezfosfátového prášku do pečiva
  • 50 g más­la
  • 4 vejce
  • kůru z ½ bio citronu
  • 100 g kešu ořechů
  • 50 g vysokoprocent­ní čokolády na polití

Postup přípravy:

  1. Mrkve očistíme a rozmixujeme na jemnou kaši, osobně doporu­čuji raději mixovat než strouhat.
  2. V míse smícháme sypké suroviny (mouku, cukr a prášek do peči­va), poté přidáme rozehřáté máslo, žloutky, kaši z mrkve, citrono­vou kůru a opět vše důkladně promícháme.
  3. Nakonec do směsi lehoučce vmícháme nasekané kešu ořechy a sníh z bílků.
  4. Pečeme při teplotě 160 °C po dobu 40 minut.
  5. Po upečení koláč polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme vychladnout.

Ve 100 gramech tohoto mrkvového koláče je obsaženo: 248 kcal, 13 g tuků, 8 g bílkovin a 22 g sacharidů.

Dobrou chuť!

Zdroj: webmd.com, medicalnewstoday.com, everydayhealth.com, dále dle textu

18341

Diskuze k článku