Skyr: Sýr s chutí jogurtu. Vyzkoušejte banánové palačinky s jahodami
Chutná jako jogurt, ale není to jogurt. Mléčný výrobek s islandským původem se sice vyrábí kysáním mléka s využitím jogurtových kultur, ale při výrobě pravého skyru se používá i syřidlo typické pro produkci sýrů. Skyr se proto správně řadí mezi sýry, ačkoliv má chutí blíže k jogurtům. Každopádně je perfektní potravinou pro diabetiky pro svůj vysoký obsah bílkovin, vápníku a nízký obsah tuku. Co takhle vyzkoušet skvělý recept na palačinky se skyrem?
Skyr je neodmyslitelnou součástí islandské kuchyně již více než tisíc let. Když Vikingové dorazili na Island, přinesli s sebou mnoho kulturních zvyklostí, včetně tradic v oblasti stravování. A právě Vikingové přivezli skyr na Island při prvním osídlení, které se obvykle datuje do doby kolem roku 874. V době Vikingů byl skyr oblíbený po celé Skandinávii, protože si ho Vikingové brali s sebou na cesty. Od konce vikinského období však skyr z ostatních severských zemí vymizel a dlouho byl oblíbený pouze na Islandu.
Skyr je zmiňován v mnoha islandských ságách a dalších literárních dílech, což dosvědčuje jeho místní popularitu. V Islandském národním muzeu jsou dokonce tři nádoby se zkamenělým skyrem z dávných dob.
Vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuků a sacharidů: ideální potravina pro diabetiky
Skyr si postupně získal oblibu na celém světě. Má nízký obsah kalorií, tuků a sacharidů, ale vysoký obsah bílkovin. Obsahuje dokonce více bílkovin než spousta jiných druhů mléčných výrobků – přibližně 11 gramů bílkovin na 100 gramů. Pro srovnání, stejné množství řeckého jogurtu obsahuje asi 7 gramů bílkovin, zatímco plnotučné mléko 3,2 gramu.
Kromě bílkovin obsahuje skyr také riboflavin, vitamin B12, draslík a vápník. Skyr je fermentovaný produkt, takže obsahuje i mnoho probiotik, která přispívají ke zdravému zažívání.
Díky obsahu zdraví prospěšných látek podporuje skyr zdraví kostí a srdce a pomáhá při hubnutí. Je to vysoce výživná potravina, která může být zdravým doplňkem většiny jídelníčků. Vzhledem ke svým nutričním hodnotám je ideální jak pro diabetiky, tak pro seniory jako prevence proti osteoporóze nebo pro sportovce, kteří potřebují budovat svalovou hmotu díky vysokému obsahu bílkovin.
Průlomový výzkum o cukrovce by mohl vést k ukončení pravidelného podávání inzulínu
Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo dosáhnout průlomu v léčbě cukrovky I. typu, který by mohl v budoucnu nahradit potřebu pravidelných ...
Jak se vyrábí skyr
Skyr se vyrábí z kravského mléka. Výrobci tradičně používají odstředěné mléko, které má velmi nízký obsah tuku. Po oddělení mléka od smetany jej zahřívají na teplotu přibližně 73 stupňů Celsia po dobu 15 až 20 sekund a poté jej ochladí na teplotu přibližně 37 stupňů Celsia.
Výrobci skyru pak přidávají jedinečné živé kultury, často získané z předchozí šarže skyru, včetně živých bakterií a syřidla. Tyto kultury změní doposud řídký, vodnatý produkt na hustý, krémový skyr. Po zhruba pětihodinovém kvašení výrobci produkt zchladí na teplotu přibližně 18 stupňů Celsia a poté jej scedí. Odsátím syrovátky se skyr ještě více zahustí. Syrovátka je vodnatý vedlejší produkt, který vzniká při výrobě skyru.
Některé značky ale samozřejmě vyrábějí také verzi z plnotučného mléka, z něhož vzniká ještě hustší a krémovější skyr, případně přidávají ke skyru cukr či ochucovadla. Proto je vždy potřeba přečíst si složení skyru.
Islanďané nedají bez skyru ani ránu
Skyr se dá jíst samotný – stejně jako jogurt. Mnozí Islanďané si jej rádi trochu přisladí nebo přidají čerstvé ovoce, například různé bobuloviny. Skyr se dá jíst také s müsli nebo ovesnou kaší. Skyr v kombinaci s ovesnou kaší je dokonce typickou a velmi oblíbenou snídaní na Islandu, protože zasytí až do oběda.
Snídaně ale není jediné využití. Islanďané často podávají skyr jako přílohu nebo doplněk k hlavním jídlům, jako jsou ryby nebo maso. A dá se používat i jako přísada při pečení moučníků. V celé řadě islandských receptů se skyr používá jako poleva místo smetanových sýrů, jako je například mascarpone.
Tak co, zaujal vás skyr? Tak vyzkoušejte náš recept na lahodné ovocné palačinky se skyrem!
Jídlem proti cukrovce: Květák pomáhá s regenerací slinivky břišní. Zkuste květákovou polévku na kari
„Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem,” řekl Mark Twain. A měl pravdu. Tato košťálová zelenina se vyznačuje vysokým obsahem ...
Recept: Banánové palačinky se skyrem a s jahodami
Suroviny na těsto (4 porce):
- 120 g ovesných vloček
- 1 banán
- 200 g polotučného mléka
- 1 vejce
- 50 g nízkotučného tvarohu
- olej ve spreji
Suroviny na náplň (na 1 palačinku):
- 100 g ovoce dle libosti (jahody, borůvky, jablka)
- 130 g skyru natural
- 10 g vlašských ořechů
- skořice
Postup přípravy:
Vločky, banán, mléko, vejce a tvaroh rozmixujeme. Pánev rozehřejeme a postříkáme olejem ve spreji. Po chvilce můžeme naběračkou tvořit palačinky. Postupně opékáme z obou stran. Hotové palačinky ozdobíme ovocem, skyrem, oříšky a posypeme skořicí. Dobrou chuť!
Zdroje: se souhlasem Pavly Janovské, DiS., dále guidetoiceland.is, healthline.com
2397