Připravte si smoothie, které neohrozí vaši glykémii: Jednoduše vsaďte na sezónní potraviny
Skvělá sušenková zmrzlina s arašídovým máslem, která vás osvěží i v tom největším parnu
Zdroj: Freepik
S létem a vlnou veder přichází i snaha ochladit naše tělo nějakou studenou dobrůtkou. Někdo nedá dopustit na půllitr s nachmeleným obsahem, jinému postačí osvěžující voda s plátkem citrónu, ale jsem si jistá, že téměř všichni, od dětí až po dospělé, nikdy neodolají v parném létě zmrzlině v kornoutu. Já vám dnes prozradím recept na sušenkovou zmrzlinu, která je nabitá bílkovinami i zdravými tuky.
Vybaví se vám vůně a chuť arašídů? Pro mě je to čisté nebe v puse. A spousty výživových poradců se mnou budou souhlasit, že jsou skvělým zdrojem živin, minerálů, antioxidantů a vitamínů. Dneska si totiž, kromě receptu, také posvítíme na arašídové máslo, které budete k výrobě sušenkové zmrzliny potřebovat.
Fakt: Ořechové máslo by mělo být tvořeno ze 100 % arašídy. Žádná sůl, žádný cukr ani přidaný olej.
Arašídy pod drobnohledem
Podzemnice olejná, nebo také arašídy či buráky, pochází prapůvodně z Bolívie, kde byla pěstována již před několika tisíci lety. V 17. století se o arašídech zmiňují i některé evropské texty. I když vás to možná překvapí, tak podzemnice olejná vlastně není ořech, ale jedná se o luštěninu.
Zajímavost: První arašídové máslo bylo vyrobeno v USA v roce 1895 a bylo určeno pro pacienty bez chrupu jako zdravá náhrada proteinů.
Nahraďte přidané kalorie fit potravinami: Místo majonézy dejte řecký jogurt nebo avokádo
Vyměnit potraviny za nějakou zdravější alternativu se nazývá food swaps. Konkrétně u majonézy to znamená použít kvalitní řepkový olej, využít do ...
Co najdeme v arašídovém másle a čemu prospěje?
V první řadě je krém nebo máslo z arašídů skvělým zdrojem bílkovin, ale kromě proteinů obsahuje i veliký podíl tuků a vlákniny. Pochoutka z podzemnice olejné je velmi kaloricky náročná a nemělo by se to s ní přehánět, ale díky svému složení má na tělo vysoký sytící efekt a zároveň je skvělým zdrojem živin, minerálů, antioxidantů a vitamínů.
Konkrétně je arašídové máslo skvělým zdrojem omega-3, omega-6 a omega-9 mastných kyselin. Obsahuje také vitamíny ze skupiny B, včetně riboflavinu, niacinu, thiaminu, kyseliny pantothenové, mědi, manganu, draslíku, vápníku, železa, hořčíku, zinku a selenu. Dále:
- mají arašídy vysoký podíl antioxidantů, které mají vliv na správné fungování imunity,
- je dobrým zdrojem vitamínů E, což je antioxidant zpomalující stárnutí,
- vláknina snižuje krevní tlak, ale také udržuje stabilní hladinu glykémie,
- hořčík pomáhá při regeneraci svalstva během spánku,
- zinek posílí náš mozek a smysly.
Kam s ním?
Samotná semena podzemnice olejné se dají sehnat nevyloupaná, ale jsou oblíbená i pražená a solená. K dostání jsou i s kukuřičnou moukou v podobě křupek, v tyčinkách, nápojích a polévkách. Přidat je můžete ale i do salátu, omáček nebo do indického kari.
Arašídový krém se vyznačuje jemnou a krémovou konzistencí, která je vhodná do studené i teplé kuchyně. Slouží jako alternativa k máslu, a je tedy možné si ho jen tak namazat na chleba (výborný je s banánem nakrájeným na plátky a řeckým jogurtem pro další dodání bílkovin). Arašídový krém můžete ale přidat i do smoothie, k ovoci, do tvarohu, pečiva, koláčků a orientálních omáček.
Recept: Sušenková zmrzlina s řeckým jogurtem a arašídovým krémem
Kromě arašídového másla se v tomto receptu vyskytuje i řecký jogurt, a to právě z důvodu vyváženosti. Kromě toho, že přidá zmrzlině další kvalitní bílkoviny, pomáhá tento typ jogurtů i zvýšit vstřebávání vápníku, podporuje imunitu a napomáhá trávení. Samotné bílkoviny jsou vždy důležité a v žádném receptu by neměly chybět – jsou totiž nezbytné pro tvorbu svalové hmoty.
Tip: Abyste dosáhli vyváženosti z hlediska tuků, vybírejte řecký jogurt s nízkým obsahem tuku.
Suroviny:
- 170 g sušenek bez přidaného cukru
- 1 vanička řeckého jogurtu
- 1 lžíce arašídového krému
- 2 lžíce sladidla
- 1 kelímek čokoládového pudinku
Postup:
- Připravte si pečicí papír, na který ve dvou až ve třech řadách rozdělíte polovinu sušenek bez přidaného cukru (v tomto případě vybírejte ty s označením sugar free).
- Mezitím si připravte řecký jogurt, do kterého přidáte arašídové máslo a sladidlo (velký přehled najdete zde).
- Řeckým jogurtem s arašídovým máslem a sladidlem potřete sušenky a na tuto směs přidejte kelímek High protein pudinku – samozřejmě si můžete doma udělat čokoládový pudink z prášku.
- Na úplný závěr poklaďte zbytek sušenek a dejte zamrazit minimálně přes noc.
- Zmrzlé nakrájejte přesně podle linií sušenek.
Dobrou chuť.
Zdroje: recept autorky, fitness007.cz, allnature.cz
1075