Skořice: Pomáhá při cukrovce i s vysokým cholesterolem. Upečte si dia skořicové rolky
Skořici máme zažitou hlavně ve spojení s jablečným štrúdlem nebo svařeným vínem. Některým z vás ji možná babičky sypaly na krupicovou kaši místo kakaa. Ale tím obvykle naše pokusy o zakomponování skořice do jídla končí. A přitom má skořice spoustu léčivých účinků. Například bylo prokázáno, že snižuje glykémii a přispívá také ke snížení špatného cholesterolu (LDL) a hypertenze.
Historie skořice sahá až 4 000 let zpět a není vyloučeno, že je to jedno z nejstarších koření na světě. Píše se o ní i v Bibli. Je to vlastně kůra z tropického stromu, který se nazývá skořicovník cejlonský a dorůstá výšky až 18 metrů. Roste především v tropických oblastech, jako je Brazílie, Jamajka, Austrálie nebo Seychelské ostrovy. Přibližně 90 % skořicovníku pravého (Cinnamomum verum) se pěstuje na Srí Lance.
Na lepší trávení i krevní oběh
Skořice má celou řadu léčivých schopností. Má vysoký obsah vlákniny a vápníku, který pomáhá zlepšovat zdraví tlustého střeva. Přispívá také k očištění střev od parazitů. Obsahuje i další důležité minerály, jako je železo a hořčík. Kromě dobrého vlivu na zažívání zabraňuje vzniku krevních sraženin a celkově pomáhá zlepšit krevní oběh.
Na nachlazení a chřipku
V tradiční čínské medicíně a v ájurvédě je skořice oceňována pro své zahřívací vlastnosti. Používá se k úlevě při nachlazení nebo chřipce – stačí přidat ji do čaje s trochou zázvoru. Je to silný antioxidant, který pomáhá chránit naše tělo před civilizačními chorobami.
Skořice podle výzkumů pomáhá také v boji proti degenerativním onemocněním mozku, jako je Alzheimerova choroba, protože aktivuje ochranné proteiny, které pomáhají zastavit mutace a poškození buněk. Byly prokázány i antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Recept na prezidentský vaječňák? Pro diabetiky by nebyl, ale existuje i lepší varianta
Přesný původ vaječného likéru není přesně doložen, většina odborníků se ale shoduje, že přímým předchůdcem vaječného koňaku byl raně středověký ...
Skořice a cukrovka
Vědci se vlivem skořice na diabetes zabývali již v několika studiích. Podle nové meta-analýzy z roku 2023, která zahrnovala 11 studií, lze skořici používat jako antidiabetický prostředek a doplňkovou léčbu ke kontrole glykémie u pacientů s cukrovkou II. typu nebo u pacientů se syndromem polycystických ovarií (PCOS).
Med a skořice jsou silná dvojka
Účinek skořice je silnější společně s medem, tyto dvě látky se vzájemně podporují. Je však důležité uvědomit si, že u skořice neplatí „čím více, tím lépe“. Optimální denní dávka je kolem 3 gramů, čili asi polovina kávové lžičky.
Recept na skořicové rolky pro diabetiky
Na přípravu těsta na skořicové rolky budete potřebovat:
- 400 g špaldové mouky
- 1 lžičku cukru
- 120 ml mandlového mléka
- 100 ml pomerančového džusu
- 10 g sladidla
- 30 ml kokosového oleje
- 1 balíček instantního droždí (7 g), nebo kostku čerstvého droždí
- špetku soli
Na přípravu náplně budete potřebovat:
- 30 ml kokosového oleje
- 20 g sladidla
- 40 g mleté skořice
Postup přípravy:
V kastrůlku ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Rozmíchejte v něm 1 lžičku cukru a pak do něj přidejte droždí. Počkejte, než vzejde kvásek.
Do mísy dejte zbývající těstoviny na těsto, přilijte kvásek, důkladně prohněťte a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl.
Z vykynutého těsta vyválejte plát. Potřete jej kokosovým olejem a posypte skořicí, kterou jste smíchali se sladidlem.
Těsto zarolujte, nakrájejte na stejně velké kousky a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou. Mějte na mysli, že ještě trochu nakynou, takže byste je neměli dávat příliš blízko k sobě. Chcete-li zabránit případnému slepení, potřete kraje rolek troškou oleje.
Rolky naskládané na plechu nechte ještě asi 10 minut kynout. Zatím si můžete předehřát troubu na 180 °C. Rolky pečte v troubě zhruba 30–40 minut (podle trouby). Upečené nechte vychladnout.
Kouzelné lískové oříšky umouněné Popelky: Místo svatebních šatů v nich najdete zdraví
Magická pověst provází lískový ořech odpradávna. Staří Římané používali při svatebních obřadech pochodně vyrobené z větví lísky, protože věřili, ...
Co jste o skořicových rolkách nevěděli
Skořicová rolka je švédský vynález z dvacátých let 20. století, který v padesátých letech 20. století pronikl do USA a uchvátil Američany. O tom, že Američani nedají na skořicové rolky dopustit, svědčí i skutečnost, že největší skořicová rolka na světě byla vyrobena 10. dubna 2018 v Medfordu ve státě Oregon. Vážila více než 500 kg a byla 3 metry dlouhá. Je samozřejmě zapsána na seznamu Guinnessových světových rekordů.
Zdroje: guinnessworldrecords.com, thefactsite.com, diachrom.cz, sever.rozhlas.cz, ncbi.nlm.nih.gov
26560