Síra v potravinách může pomoci také diabetikům, navíc je důležitá pro zachování některých funkcí organismu

Síra v potravinách může pomoci také diabetikům, navíc je důležitá pro zachování některých funkcí organismu
Síra obsažená v cibuli nebo česneku prospěje diabetikům jako prevence hyperglykémie. Zdroj: Pixabay

Síra je důležitý prvek pro zachování správných funkcí lidského těla. Konzumace potravin, které jsou jejími dobrými zdroji, je prospěšná také těm, kteří se léčí s diabetem.

Všichni poznají síru podle charakteristického vaječného zápachu. Je to také prvek, který může za to, že se rozpláčete, když loupete a krájíte cibuli. Používá se například jako potravinový doplněk při léčbě osteoporózy.

Síru poznáte podle typického zápachu, i když nechcete

Síru znáte všichni z chemie pro latinským názvem sulphur. Není rozpustná ve vodě. V historii byla používána jako dráždivá látka, která se zapalovala ve válečné vřavě pro odehnání nepřátel, vyráběl se z ní také střelný prach. Při morových epidemiích v Evropě se pálila jako desinfekce.

Poznáte ji podle typického zápachu, který si důvěrně vybaví všichni návštěvníci lázní, které oplývají sirnými prameny. Víte ale, jak funguje ve vašem těle? Je totiž vedle vápníku a fosforu jedním z nejvíce zastoupených prvků v lidském organismu. Bez ní by nemohl správně fungovat. Síra se nachází především v kostech, nehtech a vlasech.

Vstupuje do složení aminokyselin a enzymů účastnících se mnoha biologických a chemických reakcí v těle.

Síra je nezbytný prvek, který vstupuje do struktury vitamínů B1 a B8 a hraje roli ve správném fungování kloubů. V lidském těle je přítomná v několika stovkách sloučenin (některých enzymech, antioxidantu glutathionu, chondroitin sulfátu v chrupavkách). Pomáhá při vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforu.

Je to také minerál, který koordinuje tvorbu základních aminokyselin pro lidské tělo, konkrétně methioninu a cysteinu, které se podílejí na syntéze všech bílkovin v těle. Síra se podílí na opravách DNA, je důležitá v boji proti působení volných radikálů nebo pro ochranu tělesných tkání. Je nezbytným prvkem pro tvorbu pojivových tkání, včetně kostí, šlach, chrupavek.

Jaké má další použití a výhody?

  • Používá se v oligoterapii a také na kloubní a kožní problémy.
  • Organické sirné mýdlo se používá při ekzémech, lupénce nebo silném akné. Napomáhá regulovat přílišnou produkci kožního mazu, je protiplísňové a antibakteriální.
  • Potraviny obsahující síru jsou vhodné pro regulaci projevů hyperglykémie a s ní spojených potíží.
  • Zajímavým faktem o síře je to, že se používá jako součást složení insekticidů v ekologickém zemědělství.
  • I když neexistuje mnoho studií, které by obsáhleji hovořily o důsledcích nedostatku síry v lidském organismu, obecně se dá říci, že může nastat problém s růstem vlasů a dobrou kondicí nehtů, ale také dojít k projevům únavy, k potížím s pamětí a k neurodegenerativním onemocněním.
  • Nedostatek síry ale není častý, k tomu, abyste mu předešli, stačí dodržet dostatečný příjem bílkovin a sirných aminokyselin v běžné stravě.
  • Pro lepší asimilaci síry v těle je doporučováno, aby byla kombinována s vitamíny skupiny B. Bohatá strava s obsahem vitamínů D, C, hořčíku, zinku a manganu také pomůže jejímu celkovému využití organismem.
  • Suplementace se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, stejně jako lidem podstupujícím chemoterapii nebo trpícím ledvinovými potížemi.

Vyhněte se jídlu, které zatěžuje vaše játra. Po Vánocích si naordinujte jejich detoxikaci.

Játra jsou zodpovědná za řadu biochemických a metabolických funkcí, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Uchovávají živiny přinášené ...

Jak působí síra u diabetu?

Některé studie se zaměřovaly na užití síry v rámci prevence vzniku diabetu a také na její působení při již probíhajícím onemocnění. Sloučeniny obsahující síru se totiž používají při léčbě patologických poruch vyvolaných oxidativním stresem, který je jedním z jmenovatelů vzniku a rozvoje diabetu. Vědci se v bádání zaměřili na tři běžné aminokyseliny, které obsahují síru, a to methionin, cystein a homocystein a také na taurin. Studie uvádějí schopnost cysteinu, N-acetylcysteinu nebo sloučenin s cysteinovou částí regulovat sekrece inzulínu a hladin glukózy v krevní plazmě. Na co dále vědci přišli?

  • Cystein a taurin jsou schopny snižovat projevy oxidace glukózy.
  • Studie s methioninem nebo S-adinosyl zvyšují hustotu mitochondriální DNA v kosterním svalstvu, zlepšují citlivost na inzulín a brání nárůstu tělesné hmotnosti.
  • I když je homocystein zmiňován jako rizikový faktor pro vznik a rozvoj kardiovaskulárních onemocnění u diabetiků, je suplementace cysteinem nebo taurinem vhodná pro snižování této aminokyseliny v krevní plazmě.

Důležité:

  • U některých lidí se po konzumaci síry a potravin jí obsahujících mohou vyskytnout případy ulcerózní kolitidy, pravděpodobně vyvolané sirovodíkem produkovaným bakteriemi v tlustém střevě. Stává se tak převážně tehdy, pokud se v tlustém střevě vyskytují infekční ložiska. Vzhledem k nedostatku dostatečných studií však není úloha síry ve vývoji ulcerózní kolitidy zcela určena. Pití sirných vod může vykazovat projímavý účinek u malých dětí a citlivějších jedinců, obzvláště, obsahují-li síran hořečnatý.
  • Siřičitany přirozeně se vyskytující ve vínech a používané jako potravinářské přísady patří mezi poměrně časté alergeny. Mohou vyvolat respirační potíže. Pozor by si na ně měli dát také lidé s astmatem. Siřičitany, které jsou přítomné zejména ve víně (hlavně bílém a sladkých variantách) jsou spojovány s tím, že mohou spustit bolesti hlavy u osob s jejich nesnášenlivostí.

Červená řepa je skvělým zdrojem prospěšných látek. Diabetikům pomůže srovnat hladinu glukózy v krvi

Řepná šťáva je přírodní nápoj, který je velmi prospěšný pro váš organismus. Pravidelné kúry s jejím využitím podporují celkovou obranyschopnost ...

V jakých potravinách najít síru?

Síra se nachází ve formě sirných aminokyselin ve všech potravinách obsahujících bílkoviny, ať už živočišného nebo rostlinného původu. Typickými příklady jsou maso, ryby, luštěniny (čočka, cizrna), obiloviny a samozřejmě také vejce. Najdete ji v allyl sulfidech přítomných v česneku, cibuli, šalotce, pažitce, pórku. Obsahuje ji také čeleď brukvovitých (ředkvičky, zelí, tuřín, vodnice, červená řepa a další).

Síra je přítomná také ve vínech ve formě siřičitanů vytvořených přirozeně během kvašení, nebo přidaných pro usnadnění jejich konzervace.

Tento prvek obsahují také pekanové nebo kešu ořechy a sezamová semínka. Typickým zdrojem síry jsou i specifické minerální vody a také zvířecí orgány (např. ledviny, játra). Chcete-li ozvláštnit jídelníček a nejíst pouze lokální potraviny bohaté na síru, sáhněte po mořských plodech. Dejte si krevety, mušle nebo ústřice.

Zdroje: Webmd.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Britannica.com, Organicfacts.net

7410

Diskuze k článku