Šípkový džem
Potřebujete: 1,5 kg šípků, 250 g cukru, 3 ks hřebíčku
1 sklenice (330ml) obsahuje = 536 kcal,
tuky: 1 g, sacharidy: 132 g, bílkoviny: 2,5 g
Postup přípravy:
1. Očištěné šípky,zbavené stopek a bubáků,omyjte a dejte na 20 min. vařit.
Přidejte podle chuti hřebíček.Během vaření můžete šípky pomačkat např.
vařečkou,aby byly měkčí.
2. Vše přeceďte přes velké husté síto,aby se šípky zbavily semínek a slupek.
3. Připravené šípkové pyré oslaďte cukrem sladidlem ze Stévie pro tepelnou
přípravu,podle doporučeného poměru).Pokud je pyré řídké,nechte je ještě
chvíli vařit,aby se vyvařila přebytečná voda.
4. Pyré plňte do menších skleniček,zavíčkujte a postavte do pekáče,kam na
dno přilijete asi 2cm vody.Dejte do trouby na 15 minut při teplotě 100 °C.
Po této době skleničky vyndejte,otočte víčkem vzhůru a nechte vychladnout.
Tip:Doporučuji sbírat plody až po dozrání – měkké,nebo po prvním mrazíku,
kdy jsou vyzrálejší a je s nimi mnohem lepší práce.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
1261
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný