Šípek k podzimu neodmyslitelně patří. Objevte jeho antidiabetické účinky a dejte si s chutí šípkový čaj!
Rostlinná říše v sobě ukrývá nekonečně mnoho bylin a plodů, které lze využít k léčení některých lidských neduhů. Jedním z takových pokladů přírody jsou plody růže šípkové, která přirozeně roste ve volné přírodě. Využít šípek lze na vícero způsobů, nejenom na čaj. Stejně tak se účinky šípku neomezují jen na posílení imunity. Je totiž skvělým pomocníkem také při léčbě diabetu a jeho komplikací.
S přibývajícím počtem diabetiků se nejenom pacienti, ale i lékaři a farmaceutické firmy obrací na alternativní způsoby léčby, které by pocházely z darů přírody, a nezatěžovaly tak organismus člověka. I v lékárnách naleznete minimálně čtvrtinu medikamentů na bázi bylinných výtažků a jejich počet stále roste.
Šípkové plody však nejsou žádnou převratnou novinkou – v tradičním íránském a tureckém léčitelství se plody šípku používají k doplňkové léčbě diabetu celá staletí.
Souvislost mezi antidepresivy a diabetem? Ovlivňují se navzájem!
Depresivní poruchy se stávají velmi rozšířeným a zároveň závažným onemocněním. Je však potřeba se na ně dívat ze dvou různých úhlů – na jedné ...
Šípek a jeho zdravotní benefity
Keře divoké růže jsou jedním z nejužitečnějších plodů podzimu, a to díky vysoké koncentraci vitamínů, flavonoidů a dalších blahodárných látek. Navíc jsou nám plody růže šípkové velmi blízké a jejich účinků využívaly i naše babičky.
Fakt: Šípek obsahuje kyselinu ursolovou, která je velmi podobná antidiabetické kyselině korzolové.
Šípek obsahuje:
- neuvěřitelnou dávku vitamínu C, která je podle studií pro diabetiky velice důležitá (snižuje rizika související s oxidačním stresem u pacientů s diabetem),
- vitamíny A, B, E, K a P,
- kyselinu pantotenovou a listovou, kterou ocení především nastávající maminky,
- betakaroten, sodík, lutein, zinek a měď,
- aminokyseliny, fosfolipidy, flavonoidy a antioxidanty (především antioxidant zvaný tilirosid, který má vliv na spalování tuků).
V čem šípek pomáhá
Jeho zvýšená konzumace pomáhá snižovat tělesný tuk, ale také se tradičně používá k léčbě různých metabolických a zánětlivých onemocnění. Plody růže šípkové mají navíc hojivé účinky, pomáhají v boji proti revmatoidní artritidě, ateroskleróze, revmatismu, dně, ischiasu, hemeroidům, chřipce, nachlazení, žlučovým kamenům, poruše ledvin a dolních močových cest.
Fakt: Šípek má prokazatelně silné protizánětlivé účinky, současné výzkumy se však omezují pouze na účinky koncentrovaného extraktu.
Kopr voní, ale i léčí! Zkuste ho v odlehčené verzi kulajdy
Kopr znali už staří Egypťané. Faraonovi vezíři ho využívali nejčastěji v léčitelství. I římští gladiátoři věřili, že jim kopr dodá energii a ...
Jak pomáhají plody šípkové růže při diabetu?
Některé léčivé rostliny jsou značným zdrojem biologicky aktivních látek, které hrají důležitou roli v některých léčebných procesech. Potencionální antidiabetické účinky jsou tak předloženy téměř u 800 rostlin. Hromadící se vědecké důkazy však vysloveně potvrdily léčebné přínosy růže šípkové při léčbě diabetu. Plody tak mohou být skutečně považovány za doplňkovou terapii a díky svým účinkům:
- zlepšují hladinu glukózy v krvi (chovají se jako inhibitory, které se v současné době používají k léčbě diabetu 2. typu),
- pomáhají lépe zvládnout diabetické komplikace,
- celkově zlepšují stav pacientů s diabetem,
- chrání před cukrovou 2. typu a výrazně mohou pomoci s prediabetem,
- podle výzkumu snižují tuk v těle a růst tukových buněk v játrech (což je přínosné především u diabetiků 2. typu),
- snižují hladinu cukru v těle na lačno.
Kdy plody sbírat, proč spíše nesušit a jak z nich připravit čaj?
Před prvními mrazy se šípek sbírá pouze v případě, že si chcete plody usušit na čaj. Nejvhodnější doba na sbírání je však hned po prvním ranním mrazíku, kdy jsou šípky nejsladší. Přemrzlé plody se hodí jak na přípravu čaje, tak k výrobě šípkové omáčky nebo marmelády. Pokud si chcete šípky uschovat na později, je nutné je usušit. Omyjte je, rozkojte a sušte v troubě minimálně 12 hodin při teplotě 60 °C.
Vědecká zjištění: Bohužel se ukazuje, že sušením šípku v něm rychle ubývá vitamínu C.
Čaj si lze však připravit i z čerstvých plodů. Opět je nutné šípek omýt, rozkrojit na polovinu a nechat přes noc louhovat ve studené vodě. Ráno i s plody nálev zahřejte, ale dejte si pozor, abyste nepřekročili teplotu 70 °C – jinak by čaj ztratil veškeré cenné látky. Poté nechte čaj ještě chvíli louhovat a sceďte.
Zdroj: Healthline, Ncbi.nlm.nih, Internimedicina, Cajova-zahrada
6318