Síla přírody v proslulém koření. Kurkuma nabídne nejen chuť, ale léčivý kurkumin vhodný pro diabetiky II. typu!

Síla přírody v proslulém koření. Kurkuma nabídne nejen chuť, ale léčivý kurkumin vhodný pro diabetiky II. typu!
Kurkumin dodává krásnou žlutou barvu mnoha oblíbeným potravinám. Používá se i jako potravinový doplněk. Zdroj: Shutterstock

Kurkuma je rostlina s mnoha ceněnými léčivými schopnostmi. Získává se z ní rostlinné barvivo kurkumin, které má kromě schopnosti tónovat potraviny a pochutiny dožluta také dobré využití jako doplněk stravy. Vhodný je mimo jiné i pro diabetiky! Co dobrého může přinést vašemu zdraví?

Kurkumin můžete využít pro podporu přirozených funkcí svého organismu. K dostání je na trhu nejčastěji ve formě kapslí nebo tablet. Je tedy jen na vás, co budete preferovat. A nyní si již pojďme nastínit jeho blahodárné účinky.

Kurkumin je rostlinné barvivo i léčivý prostředek

Kurkuma je někdy nazývaná také jako „indický šafrán“. Dodává typicky pikantní aroma, barvu i chuť mnoha orientálním, hlavně indickým pokrmům. Toto oblíbené koření pak obsahuje onen proslulý kurkumin (rostlinné barvivo). Pro pigmentační schopnosti se používá například v potravinářství nebo i k barvení látek a velikonočních vajíček. Najdete ho také například v sýrech, zmrzlinách, cukrovinkách a některých nápojích. K dostání je však i jako vyhledávaný potravinový doplněk. Skýtá totiž mnoho výhod nejen při snaze o snížení hmotnosti.

Už jste ochutnali čerstvé fíky? Ovocná perla Středomoří přinese prospěch i diabetikům!

Fíky jsou zajímavé nejen chuťově, ale také nutričně. Dodají totiž tělu mnoho zajímavých látek, které ho udrží v dobré kondici. Vychutnat si je ...

Co umí kurkumin jako potravinový doplněk?

Kurkumin je polyfenolický pigment, který patří mezi tzv. kurkuminoidy. Získává se z kořene kurkumy. Je velmi stabilní, odolný vůči teplu, rozpustný v tucích a ethanolu. Proč se indikuje v naturopatii?

  • Má významnou antioxidační aktivitu, chrání buňky před působením volných radikálů. Kurkuminoidy jsou obecně silné přírodní antioxidanty.

  • Díky antioxidačním schopnostem napomáhá předcházet rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

  • Oplývá výbornými protizánětlivými schopnostmi.

Kurkumin je také účinnou látkou doporučovanou k redukční dietě, zejména pro podporu spalování uloženého tuku. Velmi často ho najdete jako součást tzv. termogenních doplňků stravy (tzv. fat burnery).

Brahmi neboli bakopa drobnolistá podpoří nejen trávení. Posvítí si také na glykémii!

Bakopa drobnolistá či brahmi (lat. Bacopa monnieri) se v ájurvédě, tradiční medicíně Indie, široce používá již téměř tři tisíce let. Roste v ...

Výzkumy ukazují na prospěšnost kurkuminu při léčbě rakoviny

Výzkumem léčivých předností kurkuminu se zaobírají vědci v mnoha laboratořích po celém světě. Podle studie provedené týmem z University of Saint-Louis ve Spojených státech je kombinace kurkuminu a silymarinu schopná účinně působit při léčbě rakoviny tlustého střeva. Společné působení těchto dvou silných antioxidantů způsobilo nejen zastavení množení rakovinových buněk, ale přímo jejich celkovou likvidaci. To je velmi dobrou zprávou pro všechny, kteří se zajímají též o alternativní léčbu onkologických onemocnění.

Proč je kurkumin zajímavý pro diabetiky?

Diabetici, obzvlášť ti II. typu, mohou bojovat s tím, že jsou neúspěšní při ztrátě tělesného tuku, i když změní své stravovací návyky. Jedním z faktorů, které mohou tuto snahu ovlivňovat, jsou zánětlivé reakce probíhající v těle. Díky protizánětlivému působení a schopnosti redukovat tělesný tuk může být právě kurkumin jedním z dobrých potravinových doplňků, které pomohou nastartovat váš metabolismus.

Zajímavost na závěr: Jedním z nejběžnějších použití kurkuminu nejen u diabetiků je jeho indikace (jako pomocného prostředku) při bolestech kloubů a projevech artritidy. Hlavně z důvodu jeho schopnosti snižovat projevy zánětlivých reakcí.

UPOZORNĚNÍ: Při pochybnostech o vhodnosti kurkuminu jako potravinového doplňku se poraďte s odborníkem na výživu nebo s lékařem. Užívání kurkuminu se nedoporučuje těhotným ženám a u lidí se žlučovými kameny.

Zdroj: Ncbi.nlm.nih, Frontiersin, Health.harvard, Organicfacts

8665

Diskuze k článku