Sezóna v plném proudu aneb Hrách setý na talíři

Sezóna v plném proudu aneb Hrách setý na talíři
Cukrový hrášek obsahuje spoustu zdravých látek. Diabetici si ale musí dát pozor na relativně vysoké množství sacharidů. Zdroj: Shutterstock

Luštěniny jsou velmi důležitou a přínosnou součástí jídelníčku každého diabetika. Kromě regulace glykémie pomáhají k lepšímu trávení a silnějšímu srdci. Sezóna hrachu setého právě začíná a bohatá sklizeň zelených kuliček zlepší vaše zdraví i náladu. V jeho pojídání ale buďte obezřetní, ne nadarmo se mu říká cukrový! Pozor si dejte i na nebezpečnou kyselinu fytovou, které se však můžete díky našim tipům snadno zbavit.

Hrách setý (Pisum sativum) je jedna z nejstarších pěstovaných plodin. Jakožto zásobárnu cukrů, bílkovin, minerálů a vitamínů jej využívali již naši předci z doby kamenné. V současnosti se těší vysoké popularitě téměř po celém světě a jeho pěstováním prospějete nejen sobě, ale i zúrodníte půdu.

Není hrách jako hrách, každý se hodí k něčemu jinému

Kulturní hrách se vyskytuje ve třech variantách. U nás je nejpopulárnější tzv. hrášek cukrový, který je oblíbený zvláště za syrova pro svou sladkou chuť způsobenou vysokým množstvím sacharidů (asi 65 % celkového objemu). Hrách dřeňový se hodí k mražení a zpracování do čerstvých pomazánek a zeleninových směsí. Trojici doplňuje hrách kulatosemenný, který má vysoký podíl škrobu a je vhodný spíše k tepelnému zpracování.

Moruše nabývá na popularitě. Sladké plody snižují glykémii a působí proti rakovině

Morušovník (lat. Morus) je vysoký, opadavý strom původem z Asie, u nás se však pěstuje již několik staletí. Z původního statného stromu byl ...

Luštěniny obsahují řadu prospěšných složek

Konzumací hrachu prospíváte svému tělu na mnoha úrovních. Pojďme se blíže podívat, jaké výživové poklady zelené kuličky ukrývají.

  • Vláknina. Luštěniny obecně obsahují vysoké množství lehce stravitelné vlákniny, která je nutná pro správnou funkci trávicího systému. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu.
  • Bílkoviny. Luštěniny jsou semena, a proto v sobě skrývají veškeré látky potřebné pro vývoj celé nové rostliny. Bílkoviny jakožto základní stavební bloky jsou obsažené ve velké míře (asi 35 % celkového objemu) a lze jimi nahradit příjem živočišných bílkovin.
  • Minerály. Luštěniny se vyznačují významným obsahem železa, který se blíží množství obsaženému v hovězím steaku. Vegetariáni tak díky hrachu i jiným luštěninám mohou dopřávat svému tělu také potřebné železo. Dále hrách obsahuje v poměrně velkém množství draslík, hořčík, fosfor, vápník, molybden a měď.
  • Vitamíny. Jejich množství s postupující zralostí klesá, je proto lepší sklízet hrášek ještě mladý, křupavý a zářivě zelený. V té době obsahuje nejvíce vitamínů C, B1, B2, B3, B6, E a provitamín A.

Diabetici by neměli příjem luštěnin podceňovat

Pravidelná konzumace luštěnin včetně hrachu snižuje hladinu glukózy, udržuje krevní tlak ve zdravé normě a předchází rozvoji srdečních chorob. Luštěniny jsou nedílnou součástí stravy lidí žijících v tzv. modrých zónách, což jsou oblasti po celém světě s nejdelší průměrnou délkou života. Tito lidé pojídají luštěniny ve velkém jakožto účinnou prevenci cukrovky, obezity, vysokého krevního tlaku a srdečních poruch. Navíc působí protizánětlivě, čímž udržují trávicí trakt a v něm žijící mikrobiom v dobré kondici. Ten je pro prevenci i léčbu cukrovky zcela zásadní.

Střevní mikrobiom: Vědci nabízejí kontroverzní metodu, jak se s jeho pomocí vyléčit z cukrovky

V lidském těle se nachází asi 50 až 70 bilionů (pozn. bilión je tisíc miliard) vlastních buněk. Váš organismus však nepatří jen vám, sdílíte ho ...

Kyselina fytová v čerstvém hrachu brání vstřebávání cenných látek

Kyselina fytová je antioxidant běžně obsažený v mnoha rostlinách, člověk ji však nedokáže vstřebat. Tato látka má sice sama o sobě řadu prospěšných vlastností, bohužel však má jednu značnou nevýhodu. Zabraňuje totiž vstřebávání jiných důležitých látek (např. minerálů železo, vápník, fosfor či zinek), a proto je její přijímání ve vyšším množství nevhodné. Hrách setý jí bohužel obsahuje nezanedbatelné množství, ale nemusíte zoufat. Její obsah se snižuje vařením nebo tzv. kyselým máčením (v octu, kyselině citronové či v jedlé sodě). Stačí tedy hrách povařit nebo na několik hodit namočit, případně zvolit konzervovanou formu, a z kyseliny fytové strach mít nemusíte.

Pěstováním hrachu zvyšujete půdní kvalitu

Hrách je vysoce náročný na spotřebu fosforu a při intenzivním pěstování je proto nutné fosfor do půdy dodávat. Odměnou vám však budou statnější rostliny s dobře vyvinutými kořenovými hlízkami (tzv. rhizobia). V těchto hlízkách žijí speciální druhy mikroorganismů, tzv. hlízkové bakterie, které dokážou vzdušný dusík zpracovat do rostlinou přijatelné formy. Bobovité rostliny, k nimž se hrách řadí, proto fungují jako tzv. zelené hnojení. Z této symbiózy tedy těží bakterie, rostlina, půda a v konečném důsledku i člověk, který si pochutnává na sladkých hrášcích.

Hrách je oblíbenou zdravou pochoutkou českých pěstitelů. Sledovat, jak se den ode dne hrachové lusky zvětšují a zakulacují, potěší každého zahrádkáře. Hrášek lze upravit na mnoho způsobů a na své si tak přijde kdejaký mlsný jazýček, i ten diabetický.

Zdroj: Bluezones, Pestik, Jaklecitcukrovku, Kaloricketabulky, Awashop

4194

Diskuze k článku