BRAMBOROVÝ SALÁT BEZ MAJONÉZY podle vídeňského způsobu
Sezóna hub začíná! 5 receptů pro diabetiky
Momentálně propuká to pravé období pro nadšené houbaře. Pokud se tedy vydáte do lesa a skutečně si domů přinesete úlovek, můžete si připravit lahodné pokrmy, na kterých si pochutnají bez obav i diabetici!
Přinášíme vám pět rozmanitých diabetických receptů, v kterých zužitkujete nasbírané lesní houby různých druhů. Jsou více méně nízkokalorické a v podstatě tedy i zdravé. Dáte přednost hřejivé houbové polévce anebo spíš hlavnímu chodu v podobě kroupového rizota?
5 receptů z hub pro diabetiky: Polévka z lesních hub
Jako první se představí vydatná polévka z lesních hub, kterou zvládnete připravit během několika málo minut. Dokonale zahřeje v chladných podzimních dnech! Diabetik z ní nemusí mít obavy, obsahuje totiž suroviny v souladu s diabetickou dietou.
Potřebné ingredience na polévku z lesních hub
- olivový olej: 1 lžička
- cibule: 1 kus (pokrájené na kostky)
- řapíkatý celer: 1 stonek (pokrájené na kostky)
- čerstvé lesní houby (různé druhy): cca 450 gramů + ¼ hrnku krájených, orestovaných hub
- lisovaný česnek: 2 stroužky
- hladká mouka: 2 lžíce
- kuřecí vývar s nízkým obsahem soli: 4 hrnky
- celý bobkový list: 1 kus
- sůl: ¼ lžičky
- mletý černý pepř: ¼ lžičky
- odstředěné mléko: ½ hrnku
Jak připravit polévku z lesních hub?
Začněte tím, že si oloupete cibuli, řapíkatý celer a obojí nakrájíte na stejně velké kostičky. Dále suroviny orestujte na rozpáleném olivovém oleji ve větším hrnci. Asi po pěti minutách přidejte pokrájené lesní houby, propojte vařečkou a duste pod poklicí asi 10 minut. Také vložte po uplynutí doby lisovaný česnek, vše přesypte hladkou moukou, znovu promíchejte a opékejte další minutu. Následně ingredience přelijte kuřecím vývarem, vložte bobkový list, sůl dle chuti, mletý pepř a přiveďte k varu po dobu cca deseti až patnácti minut. Nakonec vyjměte bobkový list, zjemněte polévku odstředěným mlékem a houby se zeleninou rozmělněte pomocí tyčového mixéru. Houbový krém zasypejte před podáváním opraženými lesními houbami. Servírujte horké třeba s rozpečeným pečivem. Dobrou chuť!
5 receptů z hub pro diabetiky: Kroupové rizoto s lesními houbami
Další recept potěší zejména ty, kteří s oblibou holdují výživným kroupám. Kroupové rizoto s lesními houbami skvěle zasytí na oběd nejen diabetiky, ale i všechny ostatní hladovce. Připravte si jakýkoliv den v roce vegetariánský avšak chutný pokrm!
Potřebné suroviny na kroupové rizozo s lesními houbami
- olivový olej: 2 lžičky
- čerstvé lesní houby (pokrájené, různé druhy): 400 gramů
- cibule: 1 kus
- čerstvá červená paprika: 1 kus
- ječné kroupy: 250 gramů
- lisovaný česnek: 2 stroužky
- sušené oregano: 1 lžička
- mletý bílý pepř: 2 špetky
- zeleninový bujón s nízkým obsahem soli (kostka): 1 kus
- převařená voda (na vývar): 700 mililitrů
- sójové mléko: 4 lžíce (na servírování)
- čerstvá a nasekaná bazalka: dle chuti (na servírování)
Jak připravit kroupové rizoto s lesními houbami?
Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm pokrájenou cibuli po dobu jedné minuty. Dále přidejte očištěnou, omytou a na kostky nakrájenou papriku spolu s lisovaným česnekem, promíchejte a opékejte vše asi dvě minuty. Posléze přihoďte do směsi pokrájené lesní houby a duste pod poklicí tři minuty (pár hub si dejte stranou na opékání a servírování). V následující fázi vsypte k zelenině a houbám kroupy, přelijte suroviny vývarem (z bujónu a převařené vody), ochuťte oreganem, pepřem a vařte zhruba 25 minut pod poklicí. Občas směs promíchejte. Až uplyne tato doba, sejměte poklici a provařte rizoto ještě dalších deset minut, aby se přebytečná voda odpařila. Před servírováním můžete kroupové rizoto zjemnit sójovým mlékem, ochutit nasekanou čerstvou bazalkou a posypat odebranými orestovanými houbami. Přejeme dobrou chuť.
5 receptů z hub pro diabetiky: Rychlá houbová pizza
Jste milovníky italské kuchyně? Potom vás dozajista nadchne tato rychlá houbová pizza. S chutí se do ní mohou zakousnout nejen diabetici, ale i vegetariáni, protože neobsahuje maso ani uzeniny.
Potřebné ingredience na rychlou houbovou pizzu
- hotové chlazené těsto na pizzu: 1 až 2 balíčky (celkem cca 390 gramů)
- olivový olej: 2 lžičky
- čerstvé lesní houby (mohou být i žampiony): cca 230 gramů
- šalotka: 1 kus
- lisované stroužky česneku: 2 kusy
- sůl: ½ lžičky
- strouhaný tvrdý sýr švýcarského typu (nízkotučný dle obliby): ¾ hrnku
- čerstvý a nasekaný tymián: 2 lžičky
Jak připravit rychlou houbovou pizzu?
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Poté vyválené těsto na pizzu rozprostřete do plechu a dejte péct na cca 10 minut. Mezitím si rozpalte v pánvi olivový olej a orestujte na něm jemně nasekanou šalotku. Dále přidejte lesní houby či žampiony pokrájené na plátky, lisovaný česnek a restujte i duste zhruba pět minut. Nakonec ochuťte směs solí a máte hotovo. Nyní vyjměte propečené těsto na pizzu z trouby pomocí chňapky, potřete jej houbovou náplní, zasypte dle chuti strouhaným sýrem, nasekaným tymiánem a dopékejte asi 5 až 8 minut. Podávejte po mírném zchladnutí pokrájené na dílky. Z výše uvedeného množství získáte cca 16 menších kousků. Tip na závěr: možné je potřít těsto před plněním i nízkotučnou smetanou anebo rajčatovou omáčkou.
5 receptů z hub pro diabetiky: Dušené hovězí maso na houbách
V následujícím receptu se snoubí dvě zdravé a hodnotné suroviny, jako je hovězí přední steak (tzv. chuck) a houby, které jsou zdrojem antioxidantů. Dušené hovězí na houbách mohou lidé s cukrovkou taktéž do svého jídelníčku zařadit. Jako příloha jsou ideální celozrnné těstoviny.
Potřebné ingredience na dušené hovězí maso na houbách
- řepkový olej: 2 lžíce
- máslo: 1 lžíce
- cibule (jemně nasekaná): 4 šálky
- česnek: 2 prolisované stroužky
- rajčatová pasta: 2 lžíce
- sladká paprika (mletá): 2 lžíce
- nasekaná čerstvá majoránka: 2 lžičky (může být i 1 lžičky sušené)
- přední steak (chuck): cca 1 800 gramů
- sůl: 1 lžička anebo dle chuti
- mletý pepř: dle chuti
- čerstvé žampiony (anebo lesní houby): cca 900 gramů
- hovězí vývar se sníženým obsahem soli: 1 hrnek
- čerstvé houby shitake: 8 kusů pokrájených na stejně velké kostky
- čerstvý a nesekaný estragon anebo kopr: 2 až 3 lžičky (na ozdobu)
Jak připravit dušené maso na houbách?
Nejprve si předehřejte troubu na cca 180 °C. Poté si k ruce vezměte velký litinový hrnec anebo pekáč a rozehřejte v něm olej s máslem. Na tuku pak restujte jemně nasekanou cibuli spolu s lisovaným česnekem (cca 8 minut). Dále vmíchejte rajčatovou pastu, sladkou mletou papriku a majoránku. Nyní ochuťte hovězí přední steak pokrájený na stejně velké kostky (cca 3 cm široké) solí a pepřem. Pak umístěte maso do litinového hrnce společně s nakrájenými houbami (shitake i žampiony či lesními houbami), vše přelijte hovězím vývarem a dejte péct pozvolna na 2 a ½ hodiny. Průběžně obsah hrnce promíchejte. Po uplynutí doby pečení a dušení vyndejte hrnec z trouby a směs nechte stát asi čtvrt hodiny na plotně. Na závěr vyjměte z omáčky hovězí maso, houby a sos ještě prohřejte, dokud mírně nezhoustne. Dle potřeby lze dosolit. Pokrm podávejte teplý s oblíbenou přílohou. Dozdobit ho můžete třeba nasekaným estragonem. Dobrou chuť!
5 receptů z hub pro diabetiky: Kuřecí guláš s houbami
Kuřecí guláš s houbami zachutná nejen dospělým, ale i odrostlejším dětem/diabetikům. Jako přílohu k pokrmu můžete volit divokou i celozrnnou rýži. Skvělé budou i celozrnné těstoviny.
Potřebné suroviny na přípravu kuřecího guláše s houbami
- sladká mletá paprika: 1 lžíce
- sůl: ¼ lžičky
- mletý černý pepř: ¼ lžičky
- čerstvá kuřecí prsa: cca 675 gramů
- řepkový olej: 1 lžíce
- cibule (nakrájená): ½ šálku
- čerstvé lesní houby (nebo žampiony): cca 225 gramů
- krájená rajčata v konzervě (bez soli): asi 400 gramů
- mletý česnek: 1 lžička
- houbový vývar (může být i z bujónu): cca 300 mililitrů
- voda: ½ šálku
Jak připravit kuřecí guláš s houbami?
Ve středně velké míse si promíchejte sůl, mletý pepř a sladkou papriku. Poté do směsi koření vložte kostky kuřecích prsou a dobře promíchejte. K ruce si vezměte velký hrnec a rozpalte v něm olej. Na něm restujte kořeněné maso ze všech stran spolu s pokrájenou cibulí (asi pět minut). V další fázi přidejte nakrájené lesní houby či žampiony a opékejte další čtyři minuty dozlatova. Nakonec přelijte suroviny konzervovanými rajčaty, přidejte mletý česnek, houbový vývar, vodu a vařte pod poklicí na středním plamenu asi 30 až 45 minut. Hotové jídlo podávejte horké ideálně s vařenou rýží. Přejeme dobré chutnání.
Autor: Iveta Reinisch, foto: Shutterstock
3111
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný