Samota: skrytý spouštěč diabetu 2. typu
Dlouhodobější pocit samoty je podle nové studie jednou z příčin rozvoje cukrovky 2. typu. Výzkumný tým z King’s College London dokázal, že nedostatek hlubších vztahů může zvýšit riziko diabetu. Do budoucna tedy vědci v rámci prevence doporučili lidem zvýšit úsilí o navázání sociálních kontaktů.
Studie pracovala s daty od více než 4.000 účastníků, kterým bylo 50 let a více. Na samém začátku shromažďování informací v roce 2002 všichni účastníci byli nediabetici a jejich hladina cukru v krvi byla v normálu. Nicméně mezi rokem 2002 a 2007 onemocnělo cukrovkou 264 lidí, přičemž jejich míra osamění, která byla na začátku zaznamenána, se zdála být důležitým pojítkem.
Následky izolace před COVID-19
Hlavní autorka studie, Dr. Ruth Hackett z Institutu psychiatrie, psychologie a neurovědy (IoPPN) na King’s College London uvedla: „Studie dokazuje silnou spojitost mezi samotou a následným spuštěním cukrovky 2. typu. Zvláště pozoruhodné je, že je tato spojitost natolik výrazná, a to i přesto, že byly brány v potaz také ostatní známé spouštěče cukrovky jako například kouření, pití alkoholu, či stav duševního zdraví pacientů(např. deprese).“
„Studie také ukazuje zcela jasný rozdíl mezi samotou a společenským odloučením, protože toto odloučení nebo bydlení sám nevěstí cukrovku, zatímco pocit samoty, který vychází z kvality vztahů člověka, ano.“
„Téma studie mě napadlo v období domácí povinné izolace ve Velké Británii kvůli novému typu koronaviru, protože mě postupem času samotnou zajímalo, jak může samota ovlivnit naše zdraví. Zvláště, když v této době bylo velice pravděpodobné, že mnoho lidí si prošlo těmito nelehkými pocity.“
Doktorka také sdělila: „Pokud pocit samoty trvá dlouhodobě, pak každý den podněcujete stresový systém, což časem vede k opotřebování těla a tyto negativní změny v „stresově-napojené biologii“ mohou být spojeny s cukrovkou 2. typu.“
Tyto závěry byly publikovány v časopise Diabetologia.
Zdroj: diabetes.co.uk
Překlad: Lucie Sabelová
857
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný