Rakytníkový olej: Chrání před infekcemi, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při akné i ekzému
Šalvěj pomůže v boji s cholesterolem i diabetem. Domácí sirup poskytne úlevu při dýchacích i zažívacích potížích
Zdroj: Pixabay
Vzpomínáte na odvar z babského ucha, který pomohl čarodějnici Saxaně zůstat mezi lidmi? Šalvěj lékařská je bylina, která se odpradávna používá v tradiční medicíně. Ve starověku ji dokonce považovali za symbol věčného života. Obsahuje antioxidanty, které mohou přispívat ke zdraví ústní dutiny a mozku, čistí krev, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá při průjmu. Její schopnost snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi ocení obzvlášť diabetici.
Šalvěj je často zmiňována jako bylina nesmrtelnosti, domácí ctnosti, zdraví a moudrosti. Šalvěj byla posvátnou obřadní bylinou Římanů. Ve starém Egyptě se používala k léčbě žaludečních potíží, bolesti zubů a astmatu. V Ebersově papyru (1500 př. n. l.) je uvedena jako lék proti svědění. Hippokratovi následovníci si pochvalovali její posilující vlastnosti i příznivé účinky na menstruaci.
Už jen název poukazuje na léčivé účinky
Název „salvia“ pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit, a salvere, což znamená být zdravý. Druhový název officinalis odkazuje na její používání v léčitelství v minulosti; je odvozen z latinského slova officina, což znamená bylinný sklad nebo lékárna.
Šalvěj má výrazné aroma a zemitou chuť, proto se obvykle používá v malém množství. Přesto je plná různých důležitých živin a sloučenin. Dá se používat čerstvá, sušená, v podobě tinktury, oleje, sirupu nebo nálevu. Je dobrým zdrojem vitaminu K. Kromě toho obsahuje také malé množství hořčíku, zinku, mědi a vitaminů A, C a E.
Navíc se v této vysoce aromatické bylině nacházejí také další zdraví prospěšné látky, jako je kyselina kávová, chlorogenová, rozmarýnová, elagová a rutin. Všechny tyto látky se samozřejmě podílejí na zdraví prospěšných účincích šalvěje.
Ředkve a ředkvičky: Každá odrůda je jedinečná a všechny jsou nesmírně zdravé
Ředkvičky a ředkve (Raphanus sativus) jsou skutečnou vládkyní mezi jarní zeleninou. Mezi prospěšnými látkami u ředkviček jednoznačně mají prim ...
Zásobárna antioxidantů
Šalvěj obsahuje více než 160 různých polyfenolů, což jsou chemické sloučeniny rostlinného původu, které v těle působí jako antioxidanty.
Antioxidanty jsou látky, které pomáhají posilovat obranyschopnost organismu a neutralizují potenciálně škodlivé volné radikály, které jsou spojovány s chronickými onemocněními.
Vědci, kteří sloučeniny obsažené v šalvěji zkoumali, prokázali, že mohou mít protizánětlivé, protirakovinné a neuroprotektivní účinky.
Antimikrobiální účinky pro zdraví ústní dutiny
Šalvěj chrání před mikroby, jež podporují vznik zubního plaku. V rámci studie z roku 2015 bylo prokázáno, že ústní voda na bázi šalvěje účinně ničí bakterie Streptococcus mutans, které jsou známé tím, že způsobují zubní kazy. Extrakt ze šalvěje zastavuje také šíření kvasinky Candida albicans, která může vyvolávat onemocnění dutiny ústní.
Zmírňuje příznaky menopauzy
Během menopauzy dochází v ženském těle k přirozenému poklesu hormonu estrogenu. To může způsobit celou řadu nepříjemných příznaků. Patří mezi ně návaly horka, nadměrné pocení, vaginální suchost a podrážděnost. Šalvěj lékařská tradičně patří mezi byliny, které mohou příznaky menopauzy zmírňovat. Předpokládá se, že sloučeniny v šalvěji mají vlastnosti podobné estrogenu, což jim umožňuje vázat se na určité receptory v mozku, a přispívat tak k lepší paměti a eliminaci návalů horka a nadměrného pocení.
Snižuje glykémii
Listy šalvěje lékařské se tradičně používají jako prostředek proti cukrovce. Antidiabetickými účinky se zabývala řada výzkumů. Výsledky naznačují, že šalvěj lékařská může zlepšit kontrolu glykémie a lipidový profil, což je užitečné při léčbě pacientů s diabetem a hyperlipidémií.
Pažitka: Zelený spojenec v boji proti cholesterolu, demenci i rakovině. Bylinkovému máslu dodá říz
Pažitka patří do rodu Allium, kam patří také česnek, cibule a pórek. Pažitku (Allium schoenoprasum) pěstují lidé odpradávna, a to jak pro její ...
Snižuje špatný cholesterol (LDL)
Vysoká hladina cholesterolu LDL je klíčovým rizikovým faktorem srdečních onemocnění. Šalvěj může pomoci snížit hladinu tohoto „špatného“ cholesterolu, který se může hromadit v tepnách a potenciálně vést k jejich poškození.
Další zdravotní přínosy šalvěje
Dalších zdravotních potíží, s nimiž nám může šalvěj pomoci, je celá řada. Za zmínku určitě stojí například její protirakovinové účinky, prospěšný vliv na zažívací ústrojí a také přínos v boji proti známkám stárnutí, jako jsou například vrásky.
Užívání šalvěje
Šalvěj je silně aromatická a do pokrmů se přidává spíše střídmě. Můžete ji přimíchat do jarní nádivky, smíchat nasekanou šalvěj s máslem, a připravit tak šalvějové máslo, případně ji použít k dochucení rajské omáčky nebo k ozdobení vaječné omelety.
Pokud si pěstujete šalvěj na zahrádce, můžete si z ní připravit různé domácí přípravky, jako je šalvějový čaj, sirup nebo tinktura.
Recept: Domácí šalvějový sirup zastudena
Domácí sirup, který má antibakteriální a protizánětlivé účinky a pomůže vám při nachlazení nebo zažívacích potížích, si ze šalvěje doma vyrobíte velmi snadno.
Nasbírejte šalvěj a rozložte ji venku na půl hodiny na pečicí papír, aby z natrhaných stvolů mohl vylézt případný hmyz. Pak listy nasekejte. Vezměte velkou sklenici, navrstvěte dolů nasekané listy, a pak je zasypejte cukrem. Navrstvěte další listy a opět cukr. Střídejte vrstvy, dokud není sklenice plná. Sklenici uzavřete a nechte ji 5–6 týdnů odpočívat na světlém místě. Hotový sirup slijte do nádobek a uchovávejte v chladnu a temnu. V případě potíží užívejte 1 polévkovou lžíci denně.
Zdroj: healthline.com, dále dle textu
17988