Salát s quinoou a avokádem

Salát s quinoou a avokádem

Jaro je čas, na který se všichni těšíme. Jak pro novou barevnost přírody, tak pro novou čerstvou dávku všech svěžích potravin na trzích, které chutnají úplně jinak než ta nejkvalitněji upravená strava před měsícem. Proto vám dnes přináším recept, ve kterém je použito mnoho jarních přísad a doufám, že i tentokrát si pochutnáte na zdravém a výživném jídle.

celkem: 2 porce

1 porce: 543 kcal, 13 g  bílkovin,  45 g sacharidů, 40g tuku

Potřebujeme:

90 g quinoa, 2 stroužky česneku, 2 lžičky olivového oleje, 125 g rukoly, 2 ks ředkvičky, 200 g mrkve, ¼  ks čerstvý fenykl – bulva, 50 g tvarohový sýr balkánského typu

Zálivka: 10 g olivový olej, šťáva z jednoho kusu citrónu, 1 čajová lžička dijonské hořčice, 1 lžička čekankového sirupu, mořská sůl, mletý černý pepř

Pasta z avokáda: 1 ks avokáda, šťáva z jednoho kusu citrónu, 3 lžíce čerstvě sekaných bylin/podle chuti, např máta koriandr/, mořská sůl

 

Postup:

  • Quinou uvařte podle návodu na obalu
  • Po uvaření quinou smíchejte s prolisovaným česnekem a olejem.
  • Slunečnicová semínka nasucho opečte na pánvi. Za občasného promíchání nechte okraje zbarvit do zlatova.
  • Zálivku připravte v malé misce smícháním připravených ingrediencí. Sůl a pepř použijte podle vlastní chuti.
  • Pastu z avokáda: Oloupané avokádo nakrájejte na malé kostky a v misce smíchejte s citrónovou šťávou, sekanými bylinkami a kořením. Vše pečlivě rozmačkejte vidličkou, dokud směs nebude jednotná.
  • Rukolu omyjte a nechte okapat. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké hranolky a omytou a očištěnou mrkev nakrájejte na slabé plátky škrabkou na zeleninu. Očištěný fenykl pokrájejte na slabé plátky.
  • Do dvou větších misek rozložte nakrájenou zeleninu, ochucenou quinou, pražená semínka a avokádovou pastu. Posypejte tvarohovým sýrem a přelijte zálivkou.

447

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku