Salát s quinoou a avokádem
Potřebujete: 90 g quinoy, 2 stroužky česneku, 2 lžičky olivového oleje, 125 g rukoly, 2 ředkvičky, 200 g mrkve, 1/4 bulvy čerstvého fenyklu, 50 g tvarohového sýra balkánského typu. Na zálivku: 10 g olivového oleje, šťávu z jednoho citrónu, 1 čajovou lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku čekankového sirupu, mořskou sůl, mletý černý pepř. Na pastu z avokáda: 1 avokádo, šťávu z jednoho citrónu, 3 lžíce čerstvě sekaných bylin (podle chuti např. máta, koriandr), mořskou sůl.
Recept pro 5 osob.
1 porce obsahuje = 122 kcal,
tuky: 4,5 g, sacharidy: 18,8 g, bílkoviny: 8,8 g
Postup přípravy:
1. Quinou uvařte podle návodu na obale.
2. Uvařenou quinou smíchejte s prolisovaným česnekem a olejem.
3. Slunečnicová semínka nasucho opečte na pánvi. Za občasného promíchání nechte okraje zbarvit dozlatova.
4. Zálivku si připravte v malé misce smícháním výše uvedených přísad. Sůl a pepř použijte podle vlastní chuti.
5. Na pastu z avokáda si oloupejte avokádo, nakrájejte jej na malé kostky a v misce smíchejte s citrónovou šťávou, sekanými bylinkami a kořením. Vše pečlivě rozmačkejte vidličkou, dokud směs nebude jednotná.
6. Rukolu omyjte a nechte okapat. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké hranolky a omytou a očištěnou mrkev nakrájejte na slabé plátky škrabkou na zeleninu. Očištěný
fenykl pokrájejte na slabé plátky.
7. Do dvou větších misek rozložte nakrájenou zeleninu, ochucenou quinou, pražená semínka a avokádovou pastu. Vše posypejte tvarohovým sýrem a přelijte zálivkou.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
398
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný