Salát s kapustou a quinoou
Léto s sebou přináší velký výběr sezónních potravin – ovoce a zelenina bývají v této době nejchutnější, obzvlášť, když si je můžeme sami nasbírat. I na cestách můžeme objevit řadu lahůdek, které bychom jindy neochutnali, např. z ryb a mořských plodů. Přinášíme vám inspiraci na odlehčené letní dobroty, které potěší chuťové pohárky i vaše zdraví. Dobrou chuť!
celkem: 1 porce;
na 1 porci 366 kcal; 14 g bílkovin; 21 g tuků; 33 g sacharidů
Suroviny: 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 3 listy hlávkové kapusty, 1/2 šálku quinoy, 1 šálek kuřecího vývaru nebo vývaru z mořských řas, 100 g cherry rajčátek, 1/4 zralého avokáda, špetka soli a čerstvě mletého pepře
Postup:
- Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 6 minut. Poté vejce vyjmeme a dáme do ledové vody, slijeme a oloupeme.
- Quinou namočíme na 10 minut do studené vody. Poté vodu slijeme a quinou pomalu vaříme ve vývaru, dokud se tekutina neodpaří. Velmi mírně osolíme a necháme vychladnout.
- Kapustu omyjeme, odstraníme košťály, listy nakrájíme na tenké proužky.
- Olej rozpálíme, přidáme utřený česnek a krátce orestujeme. Přidáme kapustu, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do poloměkka asi 2-3 minuty, vodu odpaříme. Mírně osolíme a opepříme.
- Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, avokádo na plátky.
- V míse promícháme quinou se zeleninou a ozdobíme plátky vejce.
Mgr. Marcela Floriánková
621
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný