Diabetická neuropatie: Vyčerpávající bolesti mohou vést až k depresím. Je nutný management cukrovky
Rychlé řešení hypoglykémie aneb Co je vhodné sníst, aby se cukr v krvi normalizoval
Zdroj: Shutterstock
Nízká hladina cukru v krvi se mnohdy projeví jako lehká nepříjemnost, ale občas také jako vážná a život ohrožující situace. Důvodů, proč se hypoglykémie objeví, je nespočet a někdy je nemožné je ovlivnit. Takový kolaps však přijde náhle a někdy i nečekaně. Nejdůležitější je přitom rychlá a včasná pomoc. Pojďte se s námi podívat na to, co to vlastně hypoglykémie je, jak z ní rychle ven a kdy na nic nečekat a volat záchranku.
Mezi nejčastější důvody, proč k hypoglykémii dochází, je vynechání jídla, namáhavé cvičení, užití nadměrného množství inzulínu nebo konzumace alkoholu. Pomoc je u mírné až středně vážné příhody jednoduchá – platí na ni rychlý cukr. Při vážnější hypoglykémii (zvláště na ulici) je někdy podpora ostatních v nedohlednu: hypoglykemický záchvat je totiž snadno zaměnitelný s opilectvím.
TIP: Jakákoliv fyzická aktivita snižuje hladinu cukru v krvi a svačina nebo snížení dávky inzulínu před hlavním jídlem jsou proto nutností.
Co to vlastně hypoglykémie je?
Hypoglykémie je definována jako pokles hladiny cukru pod 3,3 mmol/l. Tato hranice je však u většiny diabetiků úplně jinde. Především diabetici léčení inzulínem, jejichž tělo je na vyšší hladiny cukru zvyklé, můžou příznaky hypoglykémie pociťovat již při hodnotách kolem 4 mmol/l. Typickými projevy hypoglykémie jsou třes rukou, pocit hladu, rozostřené vidění, podrážděnost, slabost, pocení a dezorientace.
Jak hypoglykémii předcházet
I přes veškeré moderní technologie, které nám současný svět nabízí, není možné stoprocentně hypoglykémiím zabránit. Důležité je však rozpoznat ji co nejdříve a správně na ni zareagovat. Velkou výhodu mají ti, kteří využívají kontinuální měření glukózy. Díky jejich trendovým šipkám se totiž dozvíte, zda vaše hladina glukózy stoupá, nebo naopak klesá.
TIP: Jakmile zjistíte, že váš cukr klesá, na nic nečekejte a hned jednejte. Nemá smysl čekat, až budou hodnoty pod hranicí snesitelnosti.
Pravidlo 15:15
Zvládnutí hypoglykémie může být náročnější, než se na první pohled zdá. V důsledku velkého hladu, podrážděnosti a touhy, abychom dostali hladinu cukru k normě co nejrychleji, sáhneme po všem, co nám přijde do cesty – čokoláda, mléko, džus, brambůrky. To má za následek jednu jedinou věc, hyperglykémii, kterou následně musíme řešit dopíchnutím opravného bolusu. Takové situace můžou být nepříjemné především v autě (o diabeticích za volantem se dočtete zde), v práci nebo kdekoliv na veřejnosti. Přesto je dobré se v jakékoliv činnosti zastavit a řídit se pravidlem 15:15 – tedy sníst 15 gramů sacharidů a počkat 15 minut, jestli se glykémie srovná. Pokud se tak nestane, celý proces opakujte.
TIP: Ve chvíli, kdy se vaše hodnoty dostanou do normálu, dopřejte si malou svačinu s komplexními sacharidy, abyste hladinu cukru ustálili.
Nadějné vyhlídky v léčbě diabetu 1. typu: Regenerace kmenových buněk slinivky břišní
Diabetes 1. typu se vyznačuje tím, že slinivka pacienta není schopna sama produkovat inzulín z důvodů napadení beta-buněk imunitním systémem, ...
Doplnit cukry? A jak?
Vždy sáhněte po těch nejjednodušších cukrech, které tělo dokáže rychle rozložit na glukózu. Naopak čím složitějším cukrem tělo zásobíte, tím déle jeho přeměna na glukózu trvá. Řeč je například o čokoládě, která se může zdát jako ideální řešení hypoglykémií, ale tuk v ní obsažený zpomaluje vstřebávání cukru do organismu. Ze stejného důvodu není vhodná ani zmrzlina, mléko, sušenky, krekry, jogurty nebo pečivo. Nejjednodušší cukry získáte díky:
- ovoci – a to i sušenému. K zahnání hypoglykémie (tedy cca 15 g sacharidů) vám postačí menší banán, hrst hroznového vína, polévková lžíce rozinek nebo malé jablko.
- šťávě – cukry v tekuté formě se vstřebávají nejlépe, to oceníte především při vážnější hypoglykémii. Patnáct gramů odpovídá přibližně půl šálku tekutin a patří k nim džusy, slazené limonády nebo čaj oslazený čtyřmi kostkami cukru.
- sladkostem – pomoci mohou různé bonbony, gumoví medvídci, ale i polévková lžíce medu nebo džemu.
- DIA potřebám – sem patří především glukózové tablety, gely, ale i hroznový cukr, který je k dostání v každé lékárně.
Tuky, které nezapočítáváme do celkového příjmu
S fenoménem rychlého a dostupného občerstvení, a to v jakékoliv podobě, se stává, že i diabetici 1. typu, kteří byli vždy považováni za ty štíhlejší, se mohou projíst k obezitě. Na vině bývá (kromě jiného) i každodenní hypoglykémie, kterou se diabetik snaží zajíst vším možným. Málo lidí si však přizná, že taková čokoládová tyčinka, která je velmi skladná a dá se pohodlně nosit v kapse nebo v kabelce, v sobě neukrývá jenom mnoho jednoduchých cukrů, ale i pořádnou dávku ztužených tuků, kterou si do celkového denního příjmu skoro nikdo nezapočítá, protože hypoglykémii je přeci nutné řešit hned. Jak už ale bylo popsáno výše – tuky nejenom, že zpomalují vstřebávání jednoduchých cukrů, ale také dokáží pořádně zamávat s ručičkou na váze.
Nejosvědčenějším způsobem dodání cukru do těla je hroznový cukr nebo glukózové tablety, při kterých přesně víte, kolik sníte jednoduchých sacharidů, ale navíc působí i opravdu rychle.
Když jde do tuhého
Pacient s opravdu těžkou hypoglykémií může, pokud mu není poskytnuta včasná pomoc, na následky hypoglykémie zemřít (navíc tyto stavy také negativně ovlivňují kardiovaskulární systém). Pokud jste zmatení, dezorientování, je vám na omdlení a vaše hodnoty se blíží ke 2 mmol/l, nebojte se říci o pomoc. V takovém případě je velmi často nutná aplikace glukagonu – především vaši nejbližší by měli vědět, jak na to. Je důležité zůstat ležet na boku, protože častým vedlejším účinkem glukagonu je zvracení (o tom, v jakých případech vám glukagon nepomůže, se dozvíte zde). Po patnácti minutách byste se měli začít cítit lépe.
Fakt: Po každém podání glukagonu injekční formou je nutné zavolat rychlou záchrannou službu a odvést diabetika do nemocnice na pozorování.
Zdroj: Healthline, Sharp, Vitalia, Freestylelibre
55576