Ryby na talíři. Inspirujte se pěti recepty pro diabetiky
Pro diabetika jsou ryby ideální potravinou. Především ty tučné obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro správnou regulaci hladiny cukru v krvi. Dopřát si tedy s chutí můžete třeba lososa, tresku, sardinky nebo třeba tuňáka.
Připravili jsme pro vás pět receptů s rybami, které oceníte v kterýkoliv čas. Pokrmy se hodí i na rodinný oběd a večeři. Chutnají skvěle, jsou zdravé a perfektně zasytí. Z níže uvedených variací si každý vybere svého favorita.
Recept 1.: Rybí balíčky
Jako první se vám nabízí velmi rychlý a snadný recept na tzv. rybí balíčky. Tento pokrm si zamilujete pro jeho příjemnou chuť i vydatnost.
Potřebné suroviny na jednu porci/balíček:
- čerstvý rybí filet s kůží (např. treska, candát, štika, cejn a podobně): cca 125 gramů
- pórek: 1 kus
- bílé masité fazole (v konzervě): cca 215 gramů
- čerstvá a nasekaná petrželka: 1 snítka
- crème fraîche se sníženým obsahem tuku: 1 lžíce
- zeleninový vývar (nebo jiný, dle chuti): 1 lžíce
- mletý pepř: dle chuti
Příprava rybích balíčků
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Poté si ustřihněte kus alobalu o rozměrech asi 25 x 25 cm (ideálně jsou dvě vrstvy). Následně si sceďte bílé fazole a na menší kousky nakrájejte omytý a očištěný pórek. Dále začnete ingredience vrstvit na hliníkovou fólii. Nejprve naneste scezené fazole, poté posypte pórkem, nasekanou petrželkou a na vrch poklaďte filet z ryby. Vše zakápněte crème fraîche, vývarem a okořeňte mletým pepřem. Vytvořte balíček z alobalu a ten pečte na plechu v rozehřáté troubě asi čtvrt hodiny. Pokrm podávejte teplý třeba s plátkem citronu. Dobrou chuť!
Recept 2.: Rybí kari se zelenou omáčkou
Máte v oblibě indickou kuchyni? Potom vás zcela určitě osloví následující tip na chutný pokrm pro diabetiky. Rybí kari se stane lehkým a přeci sytým obědem anebo i večeří.
Potřebné suroviny na dvě porce:
Na zelenou omáčku si připravte tyto ingredience:
- čerstvý a nahrubo nasekaný koriandr: 75 gramů
- čerstvá a nahrubo nasekaná máta: 10 gramů
- čerstvá petrželka, nahrubo nasekaná: 30 gramů
- šťáva: z 1 kusu limetky
- voda: 150 mililitrů
Dále si obstarejte toto:
- řepkový olej: 2 lžičky
- cibule (najemno nakrájená): 1 kus
- červená paprika (nakrájená na tenké plátky): 1 kus
- chilli paprička (očištěná a nasekaná): 1 kus
- jemně nasekaný zázvor: kus dlouhý asi 4 cm
- česnek (lisovaný): 2 stroužky
- jemné kari koření: 2 lžičky
- čerstvý losos (na kousky nakrájený): 100 gramů
- čerstvá treska (na kousky nakrájená): 100 gramů
- sůl: dle chuti
Příprava rybího kari se zelenou omáčkou
V mixéru si rozmělněte bylinky, tj. mátu, koriandr, petržel spolu s limetovou šťávou a vodou. Omáčku dejte stranou a pokračujte takto: ve velké pánvi si rozehřejte řepkový olej a na něm orestujte nejprve nasekanou cibuli a červenou papriku. Po třech minutách přisypte chilli papričku, zázvor a česnek. Po minutovém restování vše zasypte kari kořením, promíchejte a nechte krátce prohřát. V další fázi vložte lososa a tresku. Oba druhy ryb dobře propojte pomocí vařečky s kořením a jinými surovinami v pánvi. Nakonec pokrm přelijte zelenou omáčkou z bylinek a duste za občasného míchání asi tři až čtyři minuty. Dosolte dle preferencí. Hotové rybí jídlo podávejte třeba s celozrnnou rýží. Přejeme dobré chutnání.
Recept 3.: Voňavá bujabéza
Bujabéza je vydatná středomořská polévka z mořských plodů, která je doplněná o zeleninu a česnek. Pakliže často holdujete krevetám a rybám, budete tento pokrm milovat. Je velmi lehký a osvěžující. Pro diabetika tedy ideální.
Potřebné ingredience na čtyři porce:
- batáty (nakrájené na kostky): cca 200 gramů
- mrkev (nakrájená na kostičky): cca 100 gramů
- rybí vývar: cca 600 mililitrů
- fenykl (nakrájený na plátky): 175 gramů
- čerstvá žlutá paprika (nakrájená na plátky): 140 gramů
- pórek (nakrájený na tenká kolečka): 1 kus
- mletá kurkuma: 1 špetka
- mletý bílý pepř: 1 špetka
- lisovaný česnek: 2 stroužky
- slunečnicový olej: 2 lžičky
- filety cejna: 4 kusy po 90 gramech (rozpůlené na 8 ks)
- vařené a loupané královské krevety: 150 gramů
- vařené a vychladlé maso z mušlí: 150 gramů
- dužina z rajčat (jemně pokrájená): 100 gramů
- jemně nasekaná petržel: 1 lžíce
- mletý černý pepř: dle chuti
Příprava bujabézy
Do velkého hrnce nalijte rybí vývar a vhoďte do něj oloupané a pokrájené batáty spolu s mrkví. Vařte na středním plamenu asi 7 minut. V další fázi přidejte do hrnce fenykl, žlutou papriku, pórek, česnek, bílý pepř a okořeňte kurkumou. Promíchejte a duste pod poklicí asi 5 minut. Mezitím si rozpalte na velké pánvi lžičku oleje. Na tuku následně orestujte z obou stran dozlatova ryby. Nyní si k ruce vezměte vařené krevety i maso z mušlí a obě suroviny vložte do polévky. Vařte asi 3 minuty. Ke konci rozlijte horkou bujabézu do čtyř misek, do každé položte kousky opečené ryby, posypte nasekanou petrželkou, poklaďte i rajčatovou dužinu, okořeňte černým pepřem a podávejte. Dobrou chuť.
Recept 4.: Zeleninový salát s tuňákem, fazolemi a citronem
Zeleninové saláty jsou perfektní volbou nejen na oběd a večeři, ale třeba i na svačinu do práce. Připravte si chutnou variaci s tuňákem a bílými fazolemi. Z výsledku budete nadšení.
Potřebné suroviny na dvě porce:
- velké bílé fazole z konzervy (scezené a propláchnuté): 400 gramů
- tuňák ve vlastní šťávě (scezený): 200 gramů
- zralá rajčata (nakrájená na kostky): 2 kusy
- salátová okurka (loupaná a nakrájená na kostky): ¼ kusu
- červená cibule (jemně nasekaná): 1 malý kus
Na dresink si obstarejte tyto ingredience:
- strouhanou kůru: z 1 ks bio citronu
- šťávu: z 1 ks citronu
- dijonskou hořčici: ½ lžičky
- umělé sladidlo dle preferencí (v prášku): 1 lžička
- mletý černý pepř: dle chuti
- plátek citronu: 2 ks na ozdobu
Příprava zeleninového salátu s tuňákem, fazolemi a citronem
Do velké mísy vložte scezené bílé fazole, tuňáka, rajčata, okurku i cibuli. Vše promíchejte a na závěr zakápněte dresinkem ze strouhané citronové kůry, šťávy z citronu, dijonské hořčice, umělého sladidla a pepře. Vařečkou propojte a nechte stát asi půl hodiny. Nakonec podávejte třeba s plátkem citronu a s oblíbenou celozrnnou bagetkou. Přejeme dobrou chuť!
Recept 5.: Rychlé těstoviny s lososem
A na závěr pro vás máme skutečně bleskurychlé těstoviny s lososem. Na přípravu jsou velmi snadné, a tak je zvládne levou zadní i začátečník.
Potřebné ingredience na dvě porce:
- jemně nasekaný koriandr: 1 lžíce
- jemně nasekaná petrželka: 1 lžíce
- chemicky neošetřená limetka: 1 kus (spotřebujete z ní kůru i šťávu)
- filet z lososa bez kůže: 200 gramů
- celozrnné těstoviny dle obliby: 150 gramů
- cukrový hrášek: 100 gramů
- zralá a nakrájená rajčata: 2 kusy
Příprava rychlých těstovin s lososem
Nasekané bylinky umístěte do skleněné či plastové mísy spolu s nastrouhanou limetovou kůrou a šťávou. Promíchejte a vložte do marinády naporcovaného lososa (2 filety po 100 gramech). Marinovat byste měli rybu asi deset minut. Mezitím dle návodu uvařte v mírně solené vodě celozrnné těstoviny. Dvě minuty před koncem varu přisypte k těstovinám cukrový hrášek, tak změkne. Nakonec vše sceďte. Dále si rozehřejte nepřilnavou pánev bez jakéhokoliv tuku a na ní opékejte marinovaného lososa z obou stran dozlatova. Rybí maso následně vyjměte a rozdrobte na menší kusy. Nyní si k ruce vezměte velkou mísu a v ní smíchejte vařené těstoviny, cukrový hrášek, nakrájená rajčata, opečeného lososa a zbývající marinádu. Pokrm podávejte teplý. Přejeme dobrou chuť.
Autor: Bc. Iveta Reinisch, foto: Shutterstock
Zdroj: Diabetes.org.uk
5297