Rybíz: Sezónní ovoce, které pomůže vyhladit vaši pokožku díky vitamínu C

Rybíz: Sezónní ovoce, které pomůže vyhladit vaši pokožku díky vitamínu C
Sezóna rybízu je v plném proudu, natrhejte si ho čerstvý – osvěží a dodá tělu potřebnou vlákninu Zdroj: Pixabay

Právě probíhající sezóna rybízu zve nejen k tomu, abyste si z něho udělali něco dobrého k snědku. Malé, kyselé letní ovoce totiž nabízí mnoho zdravotních výhod také pro diabetiky. Ať už ho jíte v jakékoli barvě, určitě stojí za to zařadit ho do jídelníčku.

Černý, červený nebo bílý rybíz? Výběr je pouze na vás. Ať už sáhnete po jakémkoli z nich, neprohloupíte. Všechny jeho druhy jsou totiž nejen osvěžujícími parťáky pro horké letní dny, ale poskytnou výbornou vzpruhu vašemu organismu. Na všech frontách.

Potenciál pro prevenci diabetických komplikací

Chuťově zajímavá, osvěžující letní bomba plná skvělých výhod pro diabetiky, kterou máte běžně na zahradách, by neměla zůstat bez povšimnutí. Pokud se léčíte s cukrovkou, je zajímavý rovněž díky své nízkokalorické zátěži a schopnosti dodat tělu potřebnou hydrataci.

Rybíz je ovoce bohaté na draslík. Tento esenciální minerál plní v lidském těle hned několik funkcí. Mimo jiné se podílí na správné činnosti ledvin, syntéze bílkovin a je potřebný pro efektivní metabolismus sacharidů.

Draslík je rovněž důležitý pro udržení acidobazické rovnováhy organismu. Tato jeho schopnost se hodí diabetikům I. typu v případě úspěšné prevence vzniku zdraví ohrožující ketoacidózy. Červená varianta rybízu obsahuje organické kyseliny a pořádnou dávku vitamínu C, minerály i stopové prvky. Díky jeho konzumaci dostanete do těla také vlákninu, která je prospěšná v úspěšném managementu hladin krevní glukózy.

Pokud vás zlobí paměť, zamyslete se také nad tím, co jíte. Mohou vám chybět zdravé tuky

Diabetici by se měli zaměřovat na precizní jídelníček z mnoha dobrých důvodů. Pomůže zlepšit stav vlasů, nehtů, dostat se do formy psychicky i ...

Malé, kyselé ovoce s velkým zdravotním účinkem

Červený i černý rybíz oplývá bohatstvím flavonoidů a fenolických sloučenin. Tyto látky jsou vyhledávané jako bojovníci proti předčasnému stárnutí organismu a zmiňují se i jako důležité faktory v prevenci vzniku civilizačních chorob a jejich komplikací.

Proč ho jíst:

  • Rybízy jsou bohaté na peptin, druh vlákniny, který kromě toho, že udrží na uzdě krevní cukr, je doporučován ke snižování hladin špatného cholesterolu v krvi.
  • Vitamín C pak podporuje lepší využití železa organismem.
  • Černý rybíz je oblíbený jako naturopatický potravinový doplněk u revmatických onemocnění, při bolestech v krku a kašli, průjmu, pro podporu imunitních reakcí v době nachlazení, jako pomocník při managementu vysokého krevního tlaku, pro ochranu kardiovaskulárního systému.
  • Veškeré užívání tohoto potravinového doplňku by ale u diabetiků a osob, které podstupují farmaceutickou léčbu, mělo být konzultováno s ošetřujícím lékařem.

Kouzelné ovoce pro dokonalé zdraví vaší pleti

Rybíz je jako výborný zdroj vitamínu C vyhledávanou kosmetickou komoditou. Jeho obliba spočívá v tom, že nabízí dobré anti-agingové schopnosti, protože tento mocný vitamín funguje jako prekurzor tvorby kožního kolagenu. Tudíž napomáhá snižovat viditelnost vrásek a jemných linek, a navíc usnadňuje hojení poškozené nebo zanícené kůže a podporuje její přirozenou imunitu.

Pokud hledáte čistě přírodní ošetření pleti, určitě sáhněte po jednodruhovém rostlinném oleji ze semen černého rybízu (Ribes nigrum). Je výborný pro péči o pokožku i vlasy, bohatý na antioxidační sloučeniny, ocení ho citlivá i zralá pleť. Můžete jej používat do pleťových i vlasových masek, pro výživu těla nebo místo pleťového krému, při odličování. Má výborný protizánětlivý účinek. Je doporučován i pro ošetření očního okolí.

Výborný nejen pro kosmetické osvěžení, ale také jako přídavek do různých pokrmů, jako jsou zmrzliny nebo sušenky, je nekonzervovaný hydrolát z černého rybízu. Má příjemnou vůni a lehce ovocnou chuť. V případě použití na pleť pomáhá regulovat zánětlivé procesy, zároveň jemně osvěžuje a tonizuje.

Diabetici by se měli zaměřit na dostatek draslíku v organismu: Pomůže chránit jejich ledviny

Draslík je důležitý pro udržení zdravé svalové soustavy i zubů. Podílí se i na úspěšném managementu krevního tlaku. Je na něj kladen důraz také v ...

Nepřeberné barevné varianty lahodí oku i chuti

Existuje asi padesát barevných odrůd rybízu, kromě typicky červené a fialové můžete narazit i na bílou nebo žlutou variantu. Bobule měří v průměru asi 5 mm. Jejich dužina je plná malých jedlých semen, má typickou kyselou chuť. Pro konzumaci je nejlepší zvolit jasné, pevné kuličky, které jsou na skus křupavé. Čerstvě natrhaný vydrží bez úhony dva až tři dny v chladu. Je ideální také na zamrazení pro pozdější použití.

Červený rybíz je ideální pro výrobu kompotů, želé i džemů, sorbetů, pečených i nepečených dezertů. Můžete jím ozvláštnit i saláty, přikusovat ho k sýrům.

Černý rybíz je zajímavý tím, že obsahuje až třikrát vyšší zastoupení vitamínu C než pomeranče. V kuchyni se používá hlavně díky sladce-štiplavé chuti, která je jemnější než u jeho červeného kolegy. Je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce ve francouzské kuchyni. Pokud se vydáte do země Galského kohouta, určitě ho dostanete ve formě aperitivu známého jako Créme de cassis nebo jako omáčku coulis.

Podává se ke zmrzlinám, cheesecakům a dalším gurmánským pochutinám. Je oblíbený rovněž jako součást snídaňových směsí, nákypů, doplňuje palačinky. Má ovšem využití také ve slané kuchyni, přidává se do chutney, ve Francii se jí s paštikami, některými masy, typicky se kombinuje se zvěřinou či sýry.

Upozornění: Konzumace černého rybízu může být mírně problematická u osob s citlivým trávením nebo syndromem dráždivého tračníku. Pokud máte tyto potíže, je potřeba vyhnout se konzumaci velkého množství tohoto ovoce. V opačném případě se mohou objevit projímavé účinky, bolesti žaludku a křeče trávicího systému.

Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Dermnetnz.org, Webmd.com

6540

Diskuze k článku