Bis Bis

Růžičková kapusta jako spojenec diabetiků: Pomáhá proti zánětům, s glykémií i při hubnutí

Růžičková kapusta jako spojenec diabetiků: Pomáhá proti zánětům, s glykémií i při hubnutí
Růžičková kapusta je vhodnou potravinou pro diabetiky Zdroj: Pixabay

Vypadá jako malinkaté, roztomilé hlávky zelí, což má svůj smysl. Růžičková kapusta je totiž blízkou příbuznou zelí, kapusty, brokolice a květáku. Školní jídelny mnohým z nás růžičkovou kapustu znechutily, a to je velká škoda. Je totiž nejen nesmírně zdravá, ale i chutná. To ale samozřejmě závisí na způsobu její přípravy.

Pokud patříte do skupiny, která se v dětství zařekla, že růžičkovou kapustu už nechce nikdy vidět, možná byste mohli zkusit vzít tuto zeleninu na milost. Za pokus nic nedáte a možná vám nakonec i zachutná. A pokud jste se rozhodli shodit pár nadbytečných kil, určitě byste měli po růžičkové kapustě sáhnout. Má totiž ze všech košťálovin nejvíc bílkovin a jen minimum kalorií. Když vezmeme v úvahu její odvodňující efekt, je zřejmé, že je to ideální potravina na hubnutí.

Historie růžičkové kapusty

Pochází ze Středomoří, podobně jako některé další druhy brukvovité zeleniny. Růžičková kapusta, jak ji známe dnes, byla poprvé vypěstována ve 13. století ve Flandrech, což je část dnešní Belgie.

Zásobárna důležitých živin

Růžičková kapusta (Brassica oleracea var. Gemmifera) má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Je obzvláště bohatá na vitamin K, který je nezbytný pro srážlivost krve a zdraví kostí. Má také vysoký obsah vitaminu C, antioxidantu, který podporuje vstřebávání železa a podílí se na obnově tkání a funkci imunitního systému.

Kromě výše uvedených živin obsahuje růžičková kapusta malé množství vitaminu B6, draslíku, železa, thiaminu, hořčíku a fosforu. Vysoký obsah vlákniny navíc podporuje pravidelné vyprazdňování a zdraví střev.

Zelí: Úžasná zelenina nejen pro diabetiky. Nejlepší je domácí kysané, vyrobíte ho snadno

Zelí je jednou z nejstarších zelenin v historii lidstva. Zelí a jeho příbuzní pocházejí z planě rostoucí rostliny Brassica oleracea. Do této ...

Bohatý zdroj antioxidantů

Růžičková kapusta obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, ale vyniká především obsahem antioxidantů. Tyto sloučeniny podporují celkové zdraví a pomáhají předcházet poškození buněk. Konzumace růžičkové kapusty jako součásti stravy bohaté na ovoce a zeleninu může pomoci dodat tělu antioxidanty, které potřebuje k podpoře dobrého zdraví.

Udržování zdravé hladiny cukru v krvi

Kromě působivého profilu živin a dlouhého seznamu zdraví prospěšných látek může růžičková kapusta pomáhat udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Různé výzkumy spojují zvýšený příjem brukvovité zeleniny, včetně růžičkové kapusty, se snížením rizika cukrovky. Je to pravděpodobně proto, že růžičková kapusta má vysoký obsah vlákniny, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Může snižovat záněty

Zánět je normální imunitní reakcí, ale chronický zánět může přispívat k onemocněním, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby. Jak již bylo zmíněno, růžičková kapusta má vysoký obsah antioxidantů, které mohou pomoci neutralizovat volné radikály, jež mohou podporovat zánět. Strava bohatá na brukvovitou zeleninu, jako je růžičková kapusta, tak může přispět ke zmírnění zánětu a snížit riziko zánětlivých onemocnění.

Vysoký obsah vlákniny

V pouhé polovině šálku vařené růžičkové kapusty jsou obsaženy 2 g vlákniny. Ta je důležitá pro zdraví a její zařazení do jídelníčku v dostatečném množství přináší mnoho zdravotních výhod. Výzkum prokázal, že vláknina může zmírnit zácpu tím, že zvyšuje frekvenci stolice a změkčuje její konzistenci, čímž usnadňuje vyprazdňování. Zvýšený příjem vlákniny je spojen i s dalšími zdravotními přínosy, například se snížením rizika srdečních onemocnění.

Konzumace růžičkové kapusty společně s dalšími dobrými zdroji vlákniny, jako jsou celozrnné výrobky, další typy zeleniny a ovoce, vám může pomoci pokrýt potřebu vlákniny.

Vitamin K pro zdraví

Růžičková kapusta je kvalitním zdrojem vitaminu K, který hraje v lidském těle zásadní roli. Je nezbytný pro srážení krve, tj. pomáhá zastavit krvácení. Vitamin K může hrát roli také při růstu kostí a může pomáhat chránit před osteoporózou, což je onemocnění charakterizované postupným úbytkem kostní hmoty.

Zejména u jedinců užívajících léky na ředění krve je důležité, aby udržovali stálý příjem vitaminu K. Z tohoto důvodu může být nutné dávat pozor na příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K, jako je například růžičková kapusta.

Můj příběh: Kvůli cukrovce jsem přešla na vegetariánskou stravu, denně kvůli tomu na sebe s manželem ječíme

„Moje nemoc mi otevřela oči,“ svěřuje se paní Andrea, která se celý život přizpůsobovala svému manželovi. „On je prostě takový ten typický macho, ...

Vysoký obsah vitaminu C

Dalším přínosem růžičkové kapusty je obsah vitaminu C, který je důležitý pro růst a obnovu tkání v těle. Působí také jako antioxidant, podílí se na tvorbě bílkovin, jako je kolagen, a může dokonce posilovat imunitu. V polovině šálku vařené růžičkové kapusty se nachází 48 mg vitaminu C.

Vitamin C může také zvýšit vstřebávání nehemového železa, což je forma železa obsažená v rostlinných potravinách. Tento typ železa vaše tělo nedokáže vstřebat tak snadno jako železo obsažené v živočišných zdrojích.

Vitamin C se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, ale růžičková kapusta je jedním z nejlepších dostupných rostlinných zdrojů. Pokud do svého jídelníčku několikrát týdně zařadíte třeba jen jednu nebo dvě porce růžičkové kapusty, můžete si zajistit odpovídající příjem vitaminu C.

Je potřeba tepelná úprava

Pokud jde o konzumaci syrové růžičkové kapusty, je to podobné jako u jiné syrové brukvovité zeleniny, jako je například brokolice nebo zelí. Podobné mohou být i vedlejší účinky. Kromě toho, že syrová růžičková kapusta má mírně nahořklou chuť, může u některých jedinců zvyšovat plynatost. V syrovém stavu totiž obsahuje nestravitelnou vlákninu zvanou rafinóza. Během procesu zpracování této vlákniny ve střevě vznikají plyny, jako je vodík, oxid uhličitý a metan. To může způsobit ještě větší potíže lidem, kteří se již potýkají se zažívacími potížemi, jako je dráždivý tračník, a také těm, kteří nejsou zvyklí jíst růžičkovou kapustu nebo podobnou zeleninu.

Růžičkovou kapustu je proto lepší nejprve připravit v páře, podusit, případně uvařit ve vodě. V mírně osolené vodě postačí 10 až 15 minut varu. Spousta cenných látek se totiž při vysokých teplotách rozkládá, proto by růžičková kapusta neměla být převařená. Nejlepší je krátká příprava v páře.

Růžičková kapusta vůbec nemusí chutnat jako ta někdejší kašovitá hmota ze školní jídelny. Dá se připravit na desítky různých způsobů. Skvělá je například zapečená se sýrem v troubě, zkombinovaná s těstovinami, v kapustové polévce s česnekem a sýrem, upečená na pekáči společně s kuřetem, uvařená na másle jako klasická příloha k masitým jídlům nebo dušená s rýží a houbami. Fantazii se prostě žádné meze nekladou.

Zdroj: healthline.com, dále dle textu

5945

Diskuze k článku