Cukrovku synovi diagnostikovali až v nemocnici, říká tanečnice Libuše Rohlíčková
Rozhovor s diabetičkou Kristýnou: “Nevzdávejte se a bojujte.”
Zdroj: Shutterstock
Kristýna je dvaadvacetiletá žena a dnes už může smířlivě říct, že má vlastně jednu věrnou diabetickou kámošku. Dřív to tak ale nebylo. Stejným názvem pojmenovala i svůj blog na Instagramu, kde sdílí s ostatními své strasti a radosti s diabetem. Jak se této mladé dámě s nemocí žije a co dělá nejraději? To už v následujících řádcích...
Abyste Kristýnu na začátku poznali, představíme vám její krátký medailonek. Jak se vidí ona sama?
“Jsem mladá žena, která miluje život. Nejčastěji mě najdete asi v kuchyni nebo relaxující v přírodě. Příroda je pro mě jedno velké nabíjecí místo, kam nejčastěji chodím s mým skvělým manželem a naší chlupatou australskou láskou. Velký čas věnuju také naší “australandě”, s kterou nejčastěji trénuji dog dancing. Moc ráda čtu, nejraději psychothrillery. Pocházím ze západních Čech, kde máme opravdu malebnou přírodu, kterou se ráda procházím a trávím v ní čas. Jsem hodně aktivní, a když něco chci, jdu si tvrdě za tím. A také mám cukrovku.”
Kristýno, povězte nám, jak dlouho se léčíte s diabetem?
Tenhle rok s cukrovkou oslavím sladkých 16 let. Ta doba před šestnácti lety pro mě jako pro dítě byla divoká a nepochopitelná. Jeden den se nic neděje a druhý den jste na JIPce, kde v sobě máte všude možně kanyly a jste na přístrojích. Pro šestileté dítě to byla šílená zkušenost. V nemocnici jsem strávila dlouhou dobu. Vlastně ačkoli nemoc nevnímám negativně, dala mi toho spoustu pozitivního, tak na záchyt hezké vzpomínky opravdu nemám.
Připravila Vám nemoc v životě nějaké výzvy a co Vám naopak dala?
Tohle je opravdu zajímavá otázka. Já jsem k tomu, že mám cukrovku, musela duševně dospět. A svému tělu musím opravdu poděkovat, že těch pár divokých let zvládlo bez újmy. Po těch několika letech šílené kompenzace, opravdu šílené, nastalo stabilní prostředí a já jsem si řekla dost a chtěla postupně všechno překopat. Dost tomu napomohl i výrok lékařů. Řekli mi, že jestli takhle budu ještě chvíli pokračovat, tak nebudu moct mít v budoucnu děti a budu po zdravotní stránce chátrat. Bavíme se o době před cca sedmi lety, ale dost mě to probralo. Neuměla jsem si představit být bez dětí. Děsilo mě to.
Už od dětství jsem si přála vdát se v mladém věku a založit vlastní rodinu. Takže v té chvíli jsem ani tak nevnímala, že budu zdravotně chátrat, ale nemít děti? To byla šílená představa. Takže to pro mě byla výzva. Vzít svůj život pevně do svých rukou a dostat cukrovku pod kontrolu.
A co mi cukrovka naopak dala? No mohu říci, že opravdu dost a jsem za to vděčná. Kdyby mi někdo před sedmi lety řekl, jak budu žít v budoucnu a ukázal můj současný život, asi tomu nebudu věřit. Díky cukrovce jsem začala řešit stravu a na stravu se nabalilo vše ostatní. Takže jsem díky ní postupně překopala hodně věcí v životním stylu. Právě od zmiňované stravy, kdy se opravdu snažím dbát na kvalitní přirozenou stravu, až po věci, které každodenně používám (drogerie, barefoot obuv a podobně). A to si myslím, že bych opravdu nezačala řešit, nebýt cukrovky.
Co Vás vedlo k založení blogu na IG @diabeticka_kamoska? Jaké má poslání?
Vždy mě bavilo s někým komunikovat, seznamovat se a sdělovat si zkušenosti, předávat zajímavé tipy. Před založením účtu na Instagramu jsem neznala skoro žádného diabetika, tak mi přišlo zajímavé založit si jakýsi blog. Dnes mohu říct, že to byl jeden z těch skvělých nápadů. Název diabeticka_kamoska má znázorňovat můj vztah s diabetem. Protože jsem ho začala brát jako kamarádku. A jaké je poslání mého profilu/blogu? Primárně předávání zajímavých tipů a zkušeností z mého života s cukrovkou. A také občas přidávám příspěvky z jiné oblasti mého života.
Na svém IG profilu/blogu @diabeticka_kamoska sdílíte často i fotografie s lákavými dobrotami – asi ráda pečete. Co mlsáte nejradši a máte nějaký tip na recept pro naše čtenáře s diabetem?
Vařím a peču od svých jedenácti let, takže celkově oblast vaření/pečení miluji. Ve vaření neustále experimentuji a snažím se z kvalitních základních surovin stvořit skvělý a výživný pokrm. Pečení také miluji, ale aktuálně spíš sahám po kvalitních čokoládách. Také mám moc ráda sušené ovoce, oříšky a hodně si vychutnávám oříšková másla. Ovšem pokud peču, tak už si na tom opravdu dávám záležet. Nejraději čerpám recepty od Cukrfree, Eatyourfears, Yummypaleo nebo Colorsoflowcarb, tam si každý čtenář opravdu najde to své a dezerty od těchto autorek jsou chuťově výborné.
Vlastníte pejska. Umí vycítit, pokud máte výraznou změnu glykémie a hrozí například “hypo”?
Ne, to opravdu neumí, ale je to bezvadná parťačka. Sportujeme spolu, chodíme na dlouhé vycházky a rekreačně se věnujeme psím sportům. Je to takový můj kouč a skvělý společník hlavně pro pohyb, což samozřejmě diabetes pozitivně ovlivňuje. Takže by se dalo říct, že i naše fenka má zásluhu na kompenzaci mé cukrovky.
Máte pro naše čtenáře nějaký důležitý vzkaz?
Nic se nemá vzdávat předčasně a má se bojovat do poslední chvíle. Já jsem toho důkazem, před několika lety bych nevěřila, jaký budu mít s cukrovkou v současnosti vztah.
Foto: profil na Instagramu s názvem @diabeticka_kamoska, užito se svolením Kristýny Koubové
Zdroj: autentický rozhovor s Kristýnou Koubovou
3933