Rostliny, které mohou léčit: Na co si dát pozor?

Rostliny, které mohou léčit: Na co si dát pozor?
Léčivé rostliny a fytofarmaka jsou nejen u laické, ale často i u odborné veřejnosti podceňované z hlediska nežádoucích účinků, interakcí nebo nesprávných kombinací. Zdroj: Shutterstock

Máme pro vás novou rubriku, která vás uvede do problematiky léčivých rostlin a jejich využití při léčbě cukrovky. Léčivé rostliny a fytofarmaka zajímají v současnosti velké množství diabetiků. Stále totiž převládá laický názor, že jsou neškodné a významně pomáhají při zlepšení homeostázy glukózy, a tím i kompenzaci diabetu mellitus (DM). Jak to je ale ve skutečnosti?

I v našem geografickém pásmu se nacházejí léčivé rostliny, koření, zelenina, houby, obilniny, dřeviny a ovoce s hypoglykemizujícím účinkem, které je dobré znát a myslet na jejich konzumaci při sestavování léčebného plánu pro diabetiky.

Léčivé rostliny: Jsou neškodné?

Konec 20. století a hlavně začátek 21. století byl provázen často až neúměrným používáním léčivých rostlin a fytofarmak nejen na samoléčbu akutních onemocnění, ale i pro podporu léčby různých chronických chorob, včetně DM všech typů. Způsobil to nejen rozvoj a medializace ekopsychologie prosazující snahu o návrat k přírodě, neúměrný růst cen léků a doplatků za léky, ale také skutečnost, že léčivé rostliny a fytofarmaka patří ve větší míře mezi volně prodejné léky. Kromě léků je na trhu i mnoho přípravků s biologicky aktivními látkami, které nepatří mezi léky, ale jde o výživové doplňky. Zařazují se mezi potraviny určené pro zvláštní výživové účely, které se od ostatních potravin odlišují způsobem výroby a složením. Léčivé rostliny a fytofarmaka jsou nejen u laické, ale často i u odborné veřejnosti podceňované z hlediska nežádoucích účinků, interakcí nebo nesprávných kombinací.

Zvlášť negativní úlohu v tom sehrávají média a přesvědčení společnosti o tom, že jsou neškodné. Je pravda, že v porovnání se syntetickými léky mají méně nežádoucích účinků, ale klinické zkoušky jejich možný výskyt potvrzují. A právě při léčbě DM a riziku vzniku hypoglykémie jako závažné akutní komplikace není možné na tuto skutečnost zapomínat.

Znáte honeybush? Funguje jako zdroj prospěšných látek pro diabetiky a neobsahuje tein

Honeybush je jedním ze zdrojů rostlinného železa. Kromě toho, že funguje jako jedna z preventivních látek vzniku anemie, pomůže také ženám v ...

Co jsou vlastně léčivé rostliny?

Léčivé rostliny jsou ty rostliny, které se pro obsažené biologicky aktivní látky používají pro zamezení vzniku akutního onemocnění, chronické choroby nebo k dosažení uzdravení. Fytofarmaka (fytofarmaceutika, fytoterapeutika, léčivé čaje, přírodní produkty, rostlinná léčiva, tradiční léčivé prostředky, zdravotní potraviny) jsou léky a výživové doplňky získané z léčivých rostlin. Chemicky jsou to velmi složité směsi, které tvoří několik složek zodpovědných za farmakologické účinky. V některých případech jsou aktivní složky chemicky přesně definované a je známá jejich chemická struktura a mechanismus účinku, ale častěji nejsou chemicky přesně definované a nositel účinku není známý. Léčivé rostliny a fytofarmaka se u diabetiků doporučují používat jen po konzultaci s diabetologem, protože mohou mít nežádoucí účinky a způsobovat interakce.

Než se objevil inzulín

Až do objevení inzulínu v roce 1921 a jeho prvním úspěšném použití 11. ledna 1922 v Toronto General Hospital a přípravy prvního perorálního antidiabetika guanidínu (Synthalin A, Schering AG, Berlín) v roce 1926 se na léčbu lehčích forem DM používala jen přísná diabetická dieta a/nebo různé léčivé rostliny, koření, zelenina, houby, obilniny, dřeviny a ovoce. Mnoho z nich je stále používáno jako alternativa klasické léčby DM spolu s výživovými doplňky a/nebo alternativní léčbou s prvky tradiční čínské, indiánské nebo tibetské medicíny (akupunktura, alternativní výživa, alternativní životní styl, aromaterapie, ajurvéda, biofeedback, jóga, masáže, relaxační cvičení) v těch oblastech světa, kde není dostupná jiná léčba.

Vzor pro nově vznikající léky

Mnohé rostliny sloužily jako model pro chemickou syntézu účinné látky, a i první perorální antidiabetikum vzniklo na základě zjištění hypoglykemizujícího účinku galegínu, který se nachází v Jestřabině lékařské (Galega officinalis). Rostliny poskytují obrovskou zásobu nových směsí s potenciálem objevit nová účinná antidiabetika.

Na světě je v současnosti už více než 700 druhů rostlin, u kterých jsou popsány hypoglykemizující účinky, ale málo z nich bylo důsledně farmakologicky vyzkoušených tak, jak je to potřeba při každém novém léku. To, že účinkují, bylo při klinických zkouškách dokázáno, ale často není úplně jasné jak a jakým mechanismem účinku. Výzkumná centra pro studium rostlinných hypoglykemik jsou v Brazílii, Číně, Ghaně, Indii, Japonsku, Jordánsku, Kamerunu, Kolumbii, Nigérii, Panamě, Saudské Arábii a v Evropě jen ve Španělsku. Tato pracoviště systematicky zpracovávají etnofarmakologické poznatky o hypoglykemizujících rostlinách a rostlinných produktech, které příznivě ovlivňují homeostázu glukózy.

Postupy moderní farmakologie potom potvrzují nebo vyvracejí závěry výzkumů. I ve střední Evropě jsou mnohé léčivé rostliny, koření, zelenina, houby, obilniny, dřeviny a ovoce, které je možné používat a využívat jejich účinky při léčbě DM, protože obsahují velké množství vlákniny, minerálních látek, vitamínů, stopových prvků, inulínu, lecitinu, flavonoidů, chlorofylu nebo glukokininů, které vykazují významný hypoglykemizující účinek.

Jak zjednodušit diabetikovi vstup do dospělosti?

Ve své praxi se setkávám především s dospělými pacienty, tedy těmi, kterým už bylo 18 let a následující řádky vychází hlavně z pozorování jejich ...

Léčivé rostliny a fytofarmaka, jako je Gymnema lesní (Gymnema sylvestre) nebo Senovka řecká (Trigonella foenum-graecum), proto působí primárně na snížení glykémie, hořká okurka (Momordica charantia) nebo Skořicovník ceylonský (Cinnamomum verum) snižují inzulínovou rezistenci a česnek kuchyňský (Allium sativum) nebo Ginkgo biloba efektivně působí na hladinu tuků v krvi a střevní stěnu. Nacházejí se v mnoha volně prodejných lécích v různých dávkách nebo lékových formách.

PhDr. Andrea Bukovská, MHA, MPH | zdroj: se souhlasem autorky Andrey Bukovské

PhDr. Andrea Bukovská, MHA, MPH

Pracuje jako farmaceutická laborantka specialistka v nemocniční lékárně Univerzitní nemocnice Martin. V této nemocnici se také už 18 let po pracovní době v lékárně věnuje edukaci diabetiků v Diabetologickém edukačním centru. Od roku 1994 je předsedkyní sdružení DIAMART, kde v pravidelných intervalech také edukuje diabetiky. Osmnáct let byla ve vedení Svazu diabetiků Slovenska a z toho patnáct let viceprezidentkou. Spolupracuje i s Mezinárodní diabetickou federaci. Působí také jako vedoucí realizační skupiny zaměřující se na vzdělávání školitelů v problematice diabetes mellitus v rámci Národního diabetologického programu SR (iniciativa vysokoškolského vzdělávání edukátorů). Sama žije s diabetem již více jak 40 let. Léčena je inzulinovou pumpou. Přednáší doma i v zahraničí pro diabetiky, zdravotníky a veřejnost a je autorkou mnoha edukačních materiálů, knih a brožurek věnovaných diabetu.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autorky PhDr. Andrey Bukovské, MHA, MPH

1785

Diskuze k článku