Rostlinná strava zlepšuje náladu a snižuje riziko diabetu
Britští vědci zjistili, že zvýšený přísun rostlinné a veganské stravy má příznivé účinky na náš organismus, konkrétně zlepšuje náladu a snižuje rizika vzniku a rozvoje diabetu 2. typu.
Nová studie potvrdila, že kvalita stravování člověka má přímý vliv nejen na hladinu krevního cukru a výši glykovaného hemoglobinu, ale také na samotnou náladu a psychické rozpoložení. Rostlinná strava navíc pomáhá zvyšovat citlivost těla na inzulin a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci se domnívají, že tyto poznatky by mohly pomoci také v rámci prevence diabetu 2. typu. V rámci výzkumu byly srovnávány různé typy diet, a právě veganská strava měla velmi příznivý vliv na duševní zdraví konzumentů – působí například proti depresi. Mezi její další příznivé účinky patří zmírnění neuropatie, snížení tělesné hmotnosti, lepší vyrovnanost glykemie a snížení hodnoty glykovaného hemoglobinu – to vše významně napomáhá při samotné léčbě diabetu.
Zdroj: www.diabetes.co.uk
702
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný