Rooibos nabídne pestré využití v kuchyni i kosmetice. Pro diabetiky je dle vědců ideální!
Chutný, krásně červený nápoj, kterému se říká čaj, ale vlastně mezi čaje nepatří, protože nepochází z čajovníku, ale z africké rostliny Aspalathus linearis. To je rooibos, který okouzlil chuťové buňky mnoha lidí na světě. Nemusí se sladit a má mnoho výborných vlastností pro posílení lidského organismu. Kromě jiného se dá používat i k výrobě dezertů vhodných pro diabetiky!
Rooibos je zajímavý nejen co se týče chuti, ale i možností, jak s ním pracovat v pleťové péči. Působí jako silný antioxidant a napomáhá chránit pokožku před působením oxidačního stresu.
Rooibos má mnoho zdravotních výhod, které ocení nejen diabetici
O rooibosu se uvádí, že díky obsahu vápníku, fluoridu a manganu podporuje zdraví kostí. Je bohatý na železo a může působit jako prevence anemických stavů (chudokrevnosti). Protože v něm nenajdete kofein, je vhodný pro děti i těhotné ženy. Díky obsaženým antioxidačním látkám napomáhá též ke snížení projevů zánětu v lidském těle. Protože podporuje produkci hormonu leptinu (je odpovědný za pocit sytosti nebo hladu), může podle některých studií pomoci i při snaze o snížení tělesné hmotnosti.
Rooibos se používá také v péči o pleť. Díky obsahu flavonoidů a jejich antioxidační aktivitě napomáhá chránit kožní buňky proti působení volných radikálů a tím tedy chrání i proti předčasnému stárnutí, nebo snižuje viditelnost vrásek. Najdete ho v pleťové i vlasové kosmetice. Vyluhovaný rooibos můžete používat místo pleťové vody, stačí ho nanést do rozprašovače a nastříkat na tvář nebo vlasy. Prostě si jen trochu odlijte, až si ho budete připravovat k pití. Do kosmetiky lze zakomponovat také jako extrakt.
Jak pracuje rooibos s diabetem?
V rooibosu najdete několik antioxidačních látek, zejména polyfenoly, jako je aspalathin, nothofagin, kvercetin a luteolin. První dva jmenované se uvádí jako hlavní antioxidanty a protizánětlivé složky. Konkrétně aspalathin byl zkoumaný jako potenciální pomocník pro prevenci inzulínové rezistence a jako podpora celkového energetického metabolismu. Studie ukázaly, že pití rooibosu u diabetiků II. typu může přinést pozitivní výsledky ve značném zlepšení jejich citlivosti na inzulín. Je totiž schopný snížit vysokou hladinu glukózy v krvi.
Rooibos v kuchyni diabetika
Rooibos nemusíte pít samostatně. Můžete s ním připravit smoothie nebo pečené i nepečené dezerty vhodné pro diabetiky. Chce to jen trochu cviku a kvalitní potraviny. Vedle určitě nesáhnete, pokud si vyberete low carb variantu oblíbených sladkých pokrmů a přizpůsobíte ji tak, abyste do ní mohli přidat rooibos. Co vše s ním lze připravit?
-
Vyrobte si domácí rooibosové gumové medvídky, můžete použít ochucenou nebo neochucenou variantu oblíbeného „čaje“. Osladit je můžete low carb sladidlem, třeba Erythritolem. Inspirovat se můžete receptem ZDE.
-
Přidejte rooibos do smoothie nápojů.
-
Upečte si rooibosový dort nebo sladký chléb, v pečených dezertech si rozumí s vanilkou nebo kokosovým cukrem, který má nízký glykemický index.
-
Máte-li sypaný rooibos, můžete si s ním připravit bílou nebo hořkou čokoládovou pěnu.
-
Děti i dospělí v létě ocení domácí rooibosové nanuky. Můžete je snadno kombinovat s ovocem.
-
S rooibosem lze upéct též low carb makronky.
-
Skvělý bude i tvarohový krém nebo nepečené dezerty.
-
Rooibos je možné pít nejen samotný, ale i s mlékem.
Ať už se rozhodnete pro jakékoliv využití čaje rooibos, vždy si můžete být jistí, že vás výsledek náramně potěší! Recepty na výše uvedené tipy naleznete v mnoha českých i zahraničních internetových kuchařkách.
Zdroj: sonnentor.com, everydayhealthyrecipes.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sarooibos.co.za, healthline.com
2017