Rohlík svému batoleti raději nedávejte. Vědci přišli na souvislosti mezi konzumací lepku a rozvojem diabetu 1. typu
Autoimunitní onemocnění, jakým diabetes 1. typu je, v těle vyvolává nám zcela nepochopitelné, avšak vědecky dokázané reakce, které předpokládají náchylnost k rozvoji dalších autoimunitních nemocí. V tomto případě mluvíme o souvislosti mezi diabetem 1. typu a celiakií, která je výzkumníkům známá už od dvacátých let minulého století. Nedávná norská studie k tomu všemu prokázala, že riziko rozvoje diabetu se zvyšuje s nadměrnou konzumací lepku v batolecím věku.
V posledních letech se povědomí o souvislosti mezi diabetem a citlivostí na lepek podstatně zvýšilo, mnoho diabetiků se tak ptá, zda je lepek něco, čemu by se měli vyhýbat. Konzumace lepku, za předpokladu, že vám nebyla diagnostikována celiakie, nezpůsobuje žádné velké problémy. U malých dětí je tomu však podstatně jinak, tam se riziko vzniku diabetu zvyšuje s každým soustem, zvlášť má-li k tomuto onemocnění dítě předpoklady.
Mám dítě s diabetem I. typu a Downovým syndromem
Pokud by vás zajímaly celosvětové statistiky, za jeden rok se narodí dle všeho až sto tisíc dětí s Downovým syndromem. I přesto ale tyto děti ...
Co je to celiakie?
Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém (velmi zjednodušeně řečeno) tělo útočí na své tenké střevo. Tím v něm poškozuje klky, a střevo tak není schopno vstřebávat potřebné živiny. Neléčenou celiakii doprovází bolesti břicha, průjmy, plynatost, anémie, ale i bolesti kloubů nebo únava. Její diagnostikování znamená doživotně dodržovat bezlepkovou dietu.
Fakt: Lepek je typ proteinu nacházející se v zrnech pšenice, ječmene, žita a ovsa.
Zajímavé je, že riziko vzniku celiakie je u pacientů s diabetem 1. typu desetkrát vyšší než v porovnání s nediabetickou populací. I přesto, že se o tomto propojení ví více než sto let, mnoho pacientů stále diagnóze citlivosti na lepek uniká. Přílišné konzumaci lepku je dobré vyhýbat se i v případě, že celiakií netrpíte – podstatně totiž zvyšuje hladinu cukru v krvi a jeho snížením ve stravě pomůžete svému tělu lépe zvládat glykémie (lepek neobsahují např. brambory, hnědá rýže, pohanka, quinoa a luštěniny).
Zvýšený příjem lepku v těhotenství
Mnoho diabetických matek napadne myšlenka, zda je možné udělat něco pro to, aby se snížilo riziko rozvoje diabetu u jejich ještě nenarozených dětí. Existuje několik teorií a studií, které poukazují na souvislost mezi zvýšeným příjmem lepku v těhotenství od 25. týdne a rozvojem diabetu 1. typu u nenarozených dětí (průměrný příjem lepku byl více než 20 g/den, přičemž je nutné uvést, že krajíc pšeničného chleba má 2,5 až 5 g lepku).
Mnoho vědců díky těmto studiím zastává názor, že s nadměrnou konzumací lepku v těhotenství stoupá i šance diabetu u dítěte. Tyto závěry však zpochybnila následující norská studie, která je vyhodnotila jako nepřesvědčivé a zbytečně zastrašující.
Spíte dostatečně dlouho? Spánek ovlivňuje nejenom váš diabetes
Do začarovaného kruhu špatných spacích návyků se může dostat nejen diabetik, ale i zcela zdravý člověk. Tím, že bude méně spát, se vystavuje ...
Norská studie zkoumající vliv lepku na batolata
Na výročním zasedání Evropské asociace pro studium diabetu byla prezentovaná studie, která zkoumala souvislosti mezi příjmem lepku u matky během těhotenství, ale také u dětí ve věku do 18 měsíců. Ve studii byl průměrný příjem lepku u matek stanoven na 13 g denně, u dětí 8 g denně – závěr studie doslovně poukazuje na to, že příjem lepku dítětem ve věku 18 měsíců je spojen se zvýšeným rizikem rozvoje diabetu 1. typu o 46 %, a to za každých dalších 10 g lepku ve stravě navíc.
Fakt: Studie byla prováděna na více než 85 000 dětech narozených v rozmezí od roku 1999 do roku 2009. Ukončena byla v roce 2018.
Sami výzkumníci připouští, že i když se jedná o jedinou studii svého druhu s největším počtem sledovaných, je stále ještě potřeba dalších výzkumů, které by potvrdily přímý vztah mezi lepkem v batolecím věku a diabetem 1. typu. Závěry jsou však celkem jasné a obsáhle popisují, že matky diabetičky by měly zvážit nadbytečnou konzumaci lepku, ale především by neměly nadměrné konzumaci lepku vystavovat své děti – v obou případech je nejlepším řešením omezit ho, není však potřeba zcela ho vyloučit.
Lepek a diabetes 2. typu
Vzhledem k tomu, že diabetes 2. typu není autoimunitní onemocnění, nemá absolutně žádnou souvislost s celiakií. Naopak některé studie prokazují, že bezlepková dieta nepomáhá předcházet rozvoji “civilizační cukrovky” – příjem lepku v běžném množství nemůže mít za následek diabetes 2. typu. To, co však rozhodně stojí za tímto onemocněním, jsou vysoce zpracované a rafinované potraviny, mezi které řadíme právě i již zmíněný bílý rohlík z pšeničné mouky.
Fakt: Před více než sto lety byl diabetes 2. typu v populaci téměř nezastoupený, a to z prostého důvodu. Vysoce zpracované potraviny nebyly totiž v té době tak snadno k dostání nebo na trhu zkrátka a dobře ještě neexistovaly.
Závěrem
Mnoho matek, ať už s diabetem, nebo bez něho, si neví rady, jak správně zařadit lepek do jídelníčku malého dítěte. Internetový svět je totiž prosycen informacemi, že celozrnná strava není dětem do tří let určená. Je pravda, že trávicí trakt malých dětí je mnohem citlivější a z toho důvodu je mohou celá zrna potrápit. Správná formulace však zní, že by strava dítěte neměla být výhradně stravou celozrnnou.
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, doporučuje s prvními příkrmy zařadit do jídelníčku rýžovou, jáhlovou nebo kukuřičnou kaši. Tyto vyjmenované pokrmy jsou pro děti bezpečné a zároveň v sobě ukrývají minimálně zpracované zrno, které je na rozdíl od bílého rohlíku z pšeničné mouky výživově kvalitní. Bílý rohlík je vysoce zpracovaný, ochuzený výrobek, který vašim dětem nepřidá žádnou výživovou hodnotu, jen již zmíněný lepek.
Zdroj: Lmg, Healio, Healthline, Byramhealthcare
3913