Rizoto s vlašskými ořechy a modrým sýrem
Potřebujete: 400 g rýže (vhodné pro přípravu rizota, např: Carnaroli), 1 l kuřecího, nebo zeleninového vývaru, 75 g másla, 140 g šalotky, 250 ml suchého bílého vína, 85 g vlašských ořechů,1 lžičku mletého čerstvého tymiánu, sůl, asi 200 g čekanky, bílý pepř, 40 g čerstvě strouhaného sýra Grand Moravia, 80 g sýra Gorgonzola
Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 810 kcal,
tuky: 39g, sacharidy: 20,5g, bílkoviny: 108g
Postup přípravy:
1. V hluboké pánvi rozpusťte máslo a na něm zpěňte šalotku nakrájenou najemno. Přisypte rýži a opečte ji dohromady s máslem a šalotkou.
2. Podlijte vínem a nechte jej povařit,dokud se část nevyvaří. Potom začněte postupně přilévat vývar,osolte,opepřete a vždy vyčkejte,než vývar rýže vstřebá,a potom znovu
doplňte. Vařte za pravidelného míchání na mírném ohni asi 20–25 minut.
3. Na menší pánvi opražte vlašské ořechy (rozdrcené v ruce),dokud nebudete cítit, že už jsou opražené (cca 2 min.). Přidejte tymián a nechte prohřát.
4. Do připravené rýže vmíchejte strouhaný sýr a při stálém míchání jej nechte rozpustit. Přidejte pražené ořechy s tymiánem. Správné rizoto by mělo být husté a krémové.
Tip: Při servírování na talíře posypte sýrem s modrou plísní,který jen rukou rozdrobíte.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
698
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný