Matematika krevního cukru. Co vše prozradí hodnota vaší glykémie
Ředkvičky: Pro zdravé trávení i při cukrovce. Jarní salát vás nabije energií, přidejte ještě řepu
Zdroj: Freepik
Ředkvičky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů jarní zeleniny. Tato kořenová plodina pravděpodobně pochází ze střední a západní Číny a Indie. Pěstuje se již tisíce let, oblíbili si ji Egypťané i staří Řekové. V západní Evropě se poprvé objevila v polovině 16. století. Ředkvičky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a jsou skvělou volbou i pro diabetiky.
Původcem štiplavé chuti ředkviček jsou izothiokyanáty, které se nacházejí ve veškeré brukvovité zelenině. Tyto hořčičné silice si zelenina sama vytváří jako ochranu před škůdci, bakteriemi a plísněmi. A podobný účinek mají i v lidském organismu. Zabraňují totiž na sliznicích, zejména v zažívacím traktu, množení nežádoucích bakterií, které způsobují střevní i žaludeční problémy, nadýmání a průjmy.
Vitamíny, minerály i antioxidanty
Kromě živin nezbytných pro lidskou výživu, jako jsou sacharidy, vláknina, bílkoviny, tuky, různé vitaminy (B1, B2, B3, B5, B6, B9 a C) a minerální látky (vápník, železo, hořčík, mangan, zinek, draslík a fosfor), obsahují ředkvičky také flavonoidy a flavanoly, které jsou prospěšné pro zdraví.
Flavonoidy jsou důležité antioxidanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály. Strava s vysokým obsahem flavonoidů může regulovat hladinu cholesterolu, přispívá ke zdraví cév, snižuje riziko srdečních onemocnění a zánětů a rovněž pomáhá v boji s cukrovkou. Flavonoidy mohou dokonce hrát určitou roli v prevenci a léčbě rakoviny, protože eliminují karcinogeny z těla a zastavují růst a šíření rakovinných buněk.
Výhodou ředkviček je rovněž jejich nízká energetická hodnota. Ve 100 g je pouze 14 kcal.
Smrkové výhonky: Při rýmě, proti kašli i revmatismu. Vyrobit z nich léčivý sirup je velmi snadné
Jehličnany nejsou jen okrasnou součástí našich zahrad a nezbytnou součástí našich lesů. Už staří Řekové, Římané a následně různé kultury během ...
Ředkvičky a cukrovka
U diabetiků mají ředkvičky jednoznačně zelenou. Prospěšnost jejich konzumace při cukrovce prokázala studie z roku 2017. Vědci z Jordánské univerzity vědy a technologie došli k závěru, že bulvy ředkviček mají příznivý vliv na hladinu cukru v krvi. Za touto pozitivní vlastností ředkviček stojí kromě jiného schopnost ředkviček posilovat obranný mechanismus těla, snižovat množství nahromaděných volných radikálů, podporovat energetický metabolismus a snižovat vstřebávání glukózy ve střevech. A konzumovat můžete nejen bulvy, ale i listy, které přispívají ke snížení absorpce glukózy ve střevě, dokonce i semena, která údajně zmírňují inzulinovou rezistenci.
Sezóna ředkviček je tady
Zahrádkáři, kteří v únoru vyseli semínka, už nedočkavě vyhlížejí úrodu a divže nechodí popostrkovat ředkvičky v růstu. Není divu. Ředkvičky patří v Česku mezi velmi oblíbenou zeleninu. Asi nejčastějším způsobem konzumace ředkviček jsou jemné plátky nakrájené na čerstvý chléb namazaný máslem nebo třeba jarní bramborový salát s ředkvičkami.
Cukrovka a maso: Výběr masa je pro diabetiky velmi důležitý, rozhodující je obsah tuku
Bílkoviny z masa jsou pro lidské tělo velmi důležité, protože jsou kvalitní. Problémem je, že konzumace masa často souvisí s nadměrným příjmem ...
Recept: Jarní salát z červené řepy a ředkviček
Ředkvičky se ale dají skvěle kombinovat i s jinými druhy zeleniny, například s červenou řepou, která také obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Vyzkoušejte výborný salát, který vaše tělo nabudí.
Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 2 bulvy červené řepy
- 2 svazky ředkviček
- 1 jablko
- citronovou šťávu
- volitelně kousek křenu
Červená řepa
Je zdrojem betalainů, což je skupina pigmentů, které řepě dávají její specifickou červenou barvu a fungují jako antioxidanty. Dále obsahuje dusičnany, vlákninu, vitamíny (A, B1, B2, B5, B9, C, E, K) a také minerály a stopové prvky, konkrétně vápník, draslík, mangan, hořčík, bór, jód, cholin, měď a železo. Listy červené řepy jsou také jedlé – jsou mimořádně bohaté na živiny a chlorofyl.
Bulvy červené řepy očistěte, oloupejte, omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy. Jablko oloupejte a nastrouhejte pro změnu na jemném struhadle. Ředkvičky omyjte, zbavte případných zelených částí. Každou ředkvičku rozkrojte napůl a poté z půlek nakrájejte jemné plátky a přidejte je k nastrouhané řepě. Promíchejte řepu s ředkvičkami a jablkem a zakápněte citronem. Případně můžete přidat trochu najemno nastrouhaného křenu. Salát nechte v ledničce před servírováním alespoň 2 hodiny rozležet. Dobrou chuť!
Zdroj: sciencedirect.com, dále dle textu
5752