Ředkve a ředkvičky: Každá odrůda je jedinečná a všechny jsou nesmírně zdravé

Ředkve a ředkvičky: Každá odrůda je jedinečná a všechny jsou nesmírně zdravé
Ředkviček existuje nepřeberné množství druhů, všechny jsou nesmírně zdravé Zdroj: Pixabay

Většině z nás se při vyslovení slova „ředkvičky“ vybaví klasické červené kulaté bulvy. Ale zkusili jste vyzkoušet různé odrůdy? Některé z nich vypadají exoticky, jiné skromně. Některé jsou sladší, jiné silně pikantní. Ale všechny mají jedno společné: jsou nesmírně zdravé. Každý druh je ovšem specialistou na jiné zdravotní potíže. Kolik druhů ředkviček už jste vyzkoušeli?

Ředkvičky a ředkve (Raphanus sativus) jsou skutečnou vládkyní mezi jarní zeleninou. Mezi prospěšnými látkami u ředkviček jednoznačně mají prim hořčičné oleje a silice, které mají na svědomí onu typickou pikantní, štiplavou chuť. Tato zelenina si je sama vytváří jako ochranu před škůdci, bakteriemi a plísněmi. A podobně působí i v lidském organismu. Zabraňují totiž na sliznicích, zejména v zažívacím traktu, množení nežádoucích bakterií, které způsobují střevní i žaludeční problémy, nadýmání a průjmy. To ale není, pokud jde o prospěšné účinky ředkviček a ředkví, zdaleka vše.

Spousta druhů ředkviček a ředkví

Existuje mnoho různých druhů. Každá z odrůd nabízí jedinečný soubor živin a mírně se liší vzhledem, chutí a kulinářským využitím. Pojďme se na několik zajímavých odrůd ředkviček podívat blíže.

Dlouhá bílá ředkev daikon

Jak již samotný název napovídá, její válcovitý kořen je bílé barvy a dorůstá délky až 40 cm. Tvarově je velmi podobný mrkvi, existuje ale také jeho kulatá varianta, která je buď čistě bílá, nebo bílá na povrchu a fialová zevnitř. Tato ředkev je šťavnatá, křupavá, má jemnou a hladkou slupku, dužina je téměř průsvitná. Přestože chuť vrchní části je o něco sladší než základ, bílá ředkev zůstává i tak mírně štiplavá.

Ačkoli se může konzumovat syrová, tento druh ředkve se často peče, vaří nebo přidává do smažených pokrmů. Může se také nakládat či fermentovat a používat k dochucení pokrmů.

Bílá ředkev daikon je bohatá na vlákninu, vitamin C a kyselinu listovou. Je také vynikajícím zdrojem antioxidačních látek, jako jsou kvercetin a kyselina ferulová, které mohou mít silné protirakovinné a protizánětlivé účinky.

Kromě toho přispívá k dobrému trávení, je močopudná, takže zmírňuje otoky, a je výborným pomocníkem při detoxikaci organismu.

Noční reflux může vést k chronickému kašli i zánětu hrtanu. Pomoci mohou preventivní opatření

Když člověk jí nebo pije, dolní jícnový svěrač (tzv. LES) se uvolní a umožní obsahu proudit do žaludku. Poté se dolní jícnový svěrač uzavře a ...

Francouzské snídaňové ředkvičky

Tato odrůda ředkviček se vyznačuje křupavou strukturou, mírně nasládlou chutí a podlouhlou, červenorůžovou bulvou s bílým zakončením.

Francouzské snídaňové ředkvičky se nejčastěji podávají syrové – obvykle nakrájené na tenké plátky na obloženém chlebu nebo bagetě. Dají se ale rovněž nakládat či fermentovat, protože zůstávají pikantní, křupavé a mají vynikající chuť. Případně je můžete i opékat, smažit nebo dusit.

Kromě všestranného využití v kuchyni mají francouzské snídaňové ředkvičky také mimořádně vysoký obsah životně důležitého vitaminu C, který hraje klíčovou roli v imunitním systému organismu.

Zelené ředkvičky

Bulvy zelených ředkviček upoutají svým válcovitým tvarem a jedinečným odstínem. Mají obvykle sytě zelenou barvu, která postupně přechází do světlejší zelené. Na špičkách jsou krémové.

Zelené ředkvičky se vyznačují jemnou, nasládlou, mírně pikantní chutí. Lze je používat stejně jako bílé ředkve. Nejlepší jsou ale čerstvé, například v kombinaci s oblíbenými dipy nebo přidané do salátů nebo na obložené bagetě.

Tyto ředkvičky jsou skvělým zdrojem různých živin, včetně kyseliny listové, která patří do vitaminů skupiny B a je mimo jiné velmi důležitá pro reprodukční zdraví a vývoj plodu.

Pažitka: Zelený spojenec v boji proti cholesterolu, demenci i rakovině. Bylinkovému máslu dodá říz

Pažitka patří do rodu Allium, kam patří také česnek, cibule a pórek. Pažitku (Allium schoenoprasum) pěstují lidé odpradávna, a to jak pro její ...

Ředkvičky Cherry Belle

Tyto ředkvičky jsou kulaté, mají hladkou, jasně červenou slupku a uvnitř křupavou bílou dužinu. Mají příjemně jemnou, mírně nasládlou chuť a lze je sklízet na jaře i na podzim, takže jsou dostupné po celý rok.

Ředkvičky Cherry Belle jsou vynikající volbou do jarních salátů, ale lze je také péct, zapékat a marinovat a připravit z nich chutnou přílohu.

Navíc jsou velmi výživné a bohaté na kyselinu gallovou, což je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny a která může snižovat záněty a chránit před oxidačním poškozením buněk.

Melounová ředkev

Jde o odrůdu ředkve daikon. Má 7–8 cm velké kulaté plody se světlou slupkou a zářivě růžovým vnitřkem, který připomíná meloun.

Melounová ředkev má jemně nasládlou, mírně kořenitou chuť a můžete si ji vychutnat syrovou, nakládanou nebo vařenou. Díky jedinečnému vzhledu může tento druh ředkve dodat zajímavý akcent zeleninovým salátům nebo obloženým mísám.

Stejně jako ostatní druhy ředkviček je i melounová ředkev neuvěřitelně výživná. Obsahuje velké množství vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a mědi .

Ředkvičky Malaga

Tyto ředkvičky jsou charakteristické svou červenofialovou slupkou a křupavou bílou dužinou. Kromě kulatých bulev lze do salátů přimíchat i jemné, světle zelené listy.

Tento druh ředkviček má sladkou, zemitou chuť a není tak ostrý jako jiné odrůdy, takže se skvěle hodí do příloh v kombinaci s jinou zeleninou.

Podobně jako jiné druhy ředkviček jsou i ředkvičky Malaga bohaté na antokyany, což jsou antioxidanty s mnoha zdraví prospěšnými vlastnostmi.

Pestrobarevné ředkvičky Easter Egg

Tento druh ředkviček dostal název podle zářivých barev připomínajících obarvená velikonoční vajíčka. Bulvy mají červenou, bílou, fialovou, a dokonce i žlutou barvu.

Tyto ředkvičky jsou opravdu výborné. Vyznačují se křupavou bílou dužinou s výraznou chutí. Jsou vynikající k čerstvému pečivu i do míchaných salátů.

Jsou také plné živin a jsou skvělým způsobem, jak zvýšit příjem vápníku, který podporuje zdraví kostí.

Černá ředkev

Černá ředkev, za jejíž specifickou barvou stojí betacyaniny, je zásobárnou základních živin, bez nichž se lidský organismus neobejde. Obsahuje esenciální stopové prvky, zejména hořčík, vápník, draslík, železo a síru. Kromě toho je zdrojem různých vitaminů (A, C, B1, B2, B3, B5 a B6). Obsažené isothiokyanáty pomáhají eliminovat toxiny a přispívají ke správnému fungování trávicího systému. Sulforafan zase pomůže s uvolněním zanesených dýchacích cest.

Černá ředkev se hojně využívá v tradiční medicíně po celém světě a v rámci výzkumů byly prokázány i její protizánětlivé účinky.

Žluté ředkvičky Helios

Díky zářivě žluté slupce a křupavé bílé dužině asi nikoho nepřekvapí, že tato odrůda ředkviček nese jméno řeckého boha slunce Hélia.

Má poněkud ostřejší, nicméně příjemnou chuť, a je vhodná jak k použití zasyrova, tak ve vařených pokrmech.

Kromě toho, že ředkvičky Helios doslova rozzáří téměř každý naservírovaný pokrm, mohou také zvýšit příjem draslíku pro udržení zdravé hladiny krevního tlaku.

Ředkvičky a cukrovka

Ani diabetici se nemusí konzumace ředkviček obávat. Právě naopak. Ze studie zaměřené na ředkvičky a cukrovku, kterou v roce 2017 provedla Jordánská univerzita vědy a technologie, vyplývá, že bulvy ředkviček mají příznivý vliv na glykemii. Tyto vlastnosti by měly být způsobeny mimo jiné schopností ředkviček posilovat antioxidační obranný mechanismus, snižovat akumulaci volných radikálů, podporovat energetický metabolismus a snižovat vstřebávání glukózy ve střevě. A podle vědců jsou prý prospěšné nejen bulvy, ale i jiné části ředkvičky. Například semena ředkvičky údajně zmírňují inzulinovou rezistenci, zatímco listy ředkvičky přispívají ke snížení absorpce glukózy ve střevě.

Zdroj: healthline.com, dále dle textu

1860

Diskuze k článku