Řecký rybí salát
Na přípravu ryby potřebujete:600g bílé ryby (treska),3 lžíce čerstvě nasekaného oregana,2 lžíce rostlinného oleje pro tepelnou úpravu,sůl,pepř,50g másla. Na salát: 8 stonků čerstvého oloupaného chřestu,50g pistáciových oříšků,1 středně velkou cibuli,2 lžičky citronové šťávy,200g cherry rajčat,200g salátové okurky, 50g špenátových listů,400g malých raných brambor,100g sterilovaných oliv. Na bylinný feta dresing:150g fety,2 polévkové lžíce rostlinného oleje,1 polévkovou lžíci vinného octa,2 lžíce sekaného kopru,2 lžíce sekané petrželky,2 lžíce sekané máty.
Recept je pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 604,2 kcal, 32,2 g tuků, 47 g sacharidů, 33,5 g bílkovin
Postup přípravy:
1. Omyjte brambory a dejte je uvařit ve slupce asi na 10 min. Potom je slijte a nechte vychladnout.
2. Připravte si dresing. Fetu pokrájejte na drobné kostky. V hrníčku smíchejte ostatní ingredience na dresing a vsypte fetu. Vše promíchejte a nechte proležet.
3. Zeleninu do salátu si očistěte, cibuli nakrájejte na větší proužky, rajčata rozkrojte na polovinu a okurky nakrájejte na 1cm kostičky.
4. Nakrájenou cibuli vložte do mističky, polijte citrónovou šťávou a malinko osolte. Nechte asi 15 minut odležet. Potom šťávu slijte a cibuli smíchejte s rajčaty, okurkou,
špenátem, olivami a vychladlými, oloupanými bramborami rozkrájenými asi na 2cm kousky.
5. Omytý chřest pokrájejte na 3cm kousky a zprudka opečte na rozehřáté pánvi s minimem oleje. Poté z pánve sundejte chřest a dejte na ni pistáciové oříšky. Opékejte je asi 5 minut, dokud nebudou křupavé a dozlatova opečené.
6. Do mísy se salátem přimíchejte vychladlým chřest a dresing. Nechte opět v chladnu pro ležet a spojit chutě jednotlivých přísad.
7. Rybí filé osušte, posypte sekaným oreganem, osolte a opepřete. Na rozehřáté pánvi s minimem oleje zprudka opečte z obou stran všechny porce ryby. Před dopečením
nechte na rybě rozehřát kousek másla, aby dostala lepší a výraznější chuť.
8. Na talíři rozložte zeleninový salát, posypte opečenými pistáciovými ořechy a navrch položte porci ryby.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
994
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný