Řecký horský čaj je antioxidační poklad, který vám prospěje v prevenci diabetických komplikací
Malotira neboli také horský čaj je tradiční bylinou, na kterou nedají Řekové dopustit z mnoha důvodů. Mimo jiné má výborné antioxidační schopnosti, které pomohou diabetikům v prevenci rozvoje onemocnění.
V některých lokálních kuchyních se řecký čaj používá jako aromatická bylina ke zvýraznění chuti pokrmů. Nejčastěji se pije jako denní životabudič, který podporuje imunitu a postará se také o vaši psychickou pohodu. Ta je pro diabetiky obzvlášť důležitá. Dodá tělu mnoho prospěšných minerálů.
Léčivý poklad Řeků, který získal oblibu po celém světě
Hojník horský (Sideritis) patří do čeledi Lamiaceae (hluchavkovité), do níž spadají také například máty, oregano, šalvěje. Původně byl používán jako zdroj pitného režimu horských pastýřů. A samozřejmě jej měli ve svém léčivém arzenálu otcové medicíny Hippokrates a Dioscorides. Jeho botanické jméno je odkazem na vysoký obsah železa v rostlině (200 mg na kilogram fytoterapeutického materiálu).
Hojník roste v nadmořské výšce okolo 1 000 metrů. Existuje v divokých i šlechtěných formách. Rostlina je velmi odolná, vydrží bez újmy teploty až do -22 °C.
Rostlina je klasovitá, rozvětvená, roste do výšky až 50 cm. Zaujme oválnými listy zeleno-šedé barvy. Konce klasů jsou tvořeny květenstvím, které sestává ze dvou protilehlých dvoupárových, na sobě složených květů. Sklízí se během květu, obvykle v květnu a červnu. Právě v tomto období je nejbohatší na obsah esenciálních olejů a polyfenoly. Stonky, květy a listy se přirozeně suší po dobu jednoho až dvou týdnů, následně se zabalí a jsou připraveny ke konzumaci.
Tradičně byl používán jako bylina k usnadnění trávení, stimulaci oběhového a imunitního systému, pro zmírnění nachlazení. Při zevním použití se rostlina indikuje k podpoře hojení ran. Bývala proto součástí lékárniček bitevních polí. Pokud si z něho připravíte nálev, budete se těšit z nápoje bez kofeinu, který má jemnou a příjemnou, květinově-zemitou chuť.
K dostání jsou obecně tyto druhy:
- Sideritis perfoliata, někdy je používaný synonymní název Sideritis athoa, pochází z hor Athos a Pindos.
- Sideritis raeseri je nejvíce konzumovaným druhem, pěstuje se po celém Řecku.
- Sideritis syriaca, pro něhož se používá také místní název Malotira, roste na Krétě.
- Sideritis scardica najdete na hoře Olymp.
- Sideritis euboea má místo růstu na ostrově Eubea.
- Sideritis clandestina pochází z hory Taygetos a pohoří Helmos.
- Sideritis raeseri z hory Parnassus.
- Sideritis cypria je kyperský druh hojníku.
Strom ginkgo biloba je perlou tradiční čínské medicíny. Pomůže také jako prevence očního poškození
Jinan dvoulaločný je uváděn mimo jiné jako účinný bylinný prostředek pro podporu léčby zrakových poruch. U diabetiků může pomoci s projevy ...
Léčivý potenciál hojníku horského
Hojník horský je využívaný pro své antibakteriální, protizánětlivé a protikřečové vlastnosti. Oplývá bohatostí přírodních antioxidantů, včetně flavonoidů. Malé žluté květy, listy a stonky rostliny dodají tělu bioflavonoidy luteolin, quercetin, kamfenol, apigenin. Společným jmenovatelem jejich působení je to, že vykazují antioxidační a protizánětlivé účinky. Polyfenoly a flavonoidy navíc působí jako ochrana kardiovaskulárního systému.
Funkcí flavonoidů a polyfenolů je mimo jiné také prospěšné působení při managementu diabetu, vykazují výborné schopnosti úspěšného udržení hladin krevní glukózy na uzdě.
Najdete v něm i vysokou koncentraci diterpenů, triterpenových kyselin, kumarinů, iridoidů, karyofylenu, fenylpropanů a silic. Obsahuje také lignanové steroly. Jednou z výhod řeckého čaje je to, že pozitivně působí na intimní život. Díky vysokému obsahu draslíku a zinku podporuje zdravou hormonální činnost, tyto dva prvky jsou navíc důležité pro zachování zdravých zubů, kostí, svalové činnosti, podílí se na snižování křečových stavů.
Jak fungují jednotlivé flavonoidy obsažené v řeckém čaji?
- Apigenin je flavonoid, který se používá třeba při zánětech zažívacího traktu, bakteriálních infekcích.
- Luteolin podporuje normální činnost mozku, cévního systému a srdce. Je výborný pro zlepšení paměťových funkcí, snižuje projev zánětu a brání buňky těla před působením oxidativního stresu.
- Quercetin je silný flavonoid, chrání cévy proti ucpávání a vzniku krevních sraženin, je výborný pro podporu celkové činnosti oběhového systému. Napomáhá zlepšit imunitní odpovědi organismu.
Ibišek je plný antioxidačních látek: Studie prokázala jeho pozitivní účinek na hladiny krevního cukru
Ibišek je poměrně všestranná rostlina, která se ve fytoterapii používá pro léčbu a eliminaci mnoha neduhů. Věnovaly se mu různé studie, které ...
Horský čaj prospěje také diabetikům
Horský čaj je jako výborný zdroj antioxidačních látek prospěšný diabetikům hlavně v prevenci vzniku a rozvoje komplikací onemocnění, osteoporózy. Jeho účinky proti volným radikálům jsou ekvivalentní zelenému čaji, s výjimkou, že neobsahuje stimulační tein. Nálev je prospěšný také pro podporu dobrého psychické rozpoložení. Diabetici totiž potřebují mentální vzpruhu pro lepší zvládání onemocnění, aby eliminovali stresové situace s ním spojené, které mohou vést k poruchám spánku a psychické nestabilitě. Obsah flavonoidů v této bylině je pro diabetiky obzvláště důležitý.
Flavonoid quercetin obsažený v hojníku horském je důležitý pro diabetiky II. typu pro jeho pozitivní účinky na oběhový systém a srdce, protože tito lidé často bojují s projevy vysokého krevního tlaku a krevního LDL cholesterolu (špatná forma).
Quercetin působí také jako cenný protizánětlivý prostředek. Je uváděn také jako pomocník při redukci diabetické nefropatie a také snižování rizika vzniku inzulínové rezistence či managementu hladin krevní glukózy. Pití nálevu z hojníku horského pomůže podpořit imunitu, snížit zánětlivé procesy v organismu diabetika, podpoří dobré trávení, přispěje k prevenci anémie. Díky diuretickým účinkům je ideální pro eliminaci otoků. Je také výborný pro zlepšení hojení ran.
Jak připravit horský čaj?
-
Můžete jej pít jako nálev nebo odvar.
-
Máte-li celé části rostliny včetně stonků a listů, stačí nalámat dvě stébla a zalít je horkou vodou nebo z nich připravit odvar, který budete vařit po dobu 3–4 minut.
-
Lze jej používat také ve směsích s jinými bylinami.
-
Chutná výborně bez jakéhokoli oslazení, ale můžete k němu přidat třeba lístky stévie.
-
Pije se studený i teplý, vylepšit jej lze trochou citronové šťávy.
Upozornění: Článek je informativního charakteru a nenahrazuje lékařskou péči. Před užíváním jakéhokoli doplňku stravy, který má vliv na krevní oběh a snižuje hladinu krevního cukru, se poraďte s lékařem, abyste se vyhnuli projevům hypoglykémie nebo hypoglykemického šoku.
Zdroje: Britannica.com, Sciencedirect.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Teapro.co.uk
14411