Recept na víkend: Hovězí rostbíf se zimní zeleninou
Potřebujete: 600 g hovězího (nízkého) roštěnce, 500 g tuřínu (nebo celeru), 500 g mrkve, 3 stroužky česneku, 10 g rostlinného oleje, sůl, pepř, 1 větší šalotku, 150 ml červeného vína a 1 lžičku maizeny (kukuřičný škrob).
Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 309 kcal,
tuky: 8,5 g, sacharidy: 2,5 g, bílkoviny: 33 g
Postup přípravy:
1. Očištěnou zeleninu nakrájenou na 2cm kostičky rozložte na pečicí papír na plechu. Pokapejte olejem a posypte lisovaným česnekem, osolte a opepřete. Vše promíchejte a vložte na plech do trouby vyhřáté na 400 °C. Pečte asi 35 minut, až bude zelenina měkká a bude mít opečené skvrny. Nechte na teple, aby do servírování nevychladla.
2. V hlubším litinovém pekáčku rozehřejte olej a na něm zprudka opečte maso zlehka osušené z obou stran. Opékejte maximálně 6 minut. Potom maso mírně podlijte, osolte, opepřete a vložte do trouby na 20 až 25 min. Pokud máte teploměr na měření teploty pokrmu, měla by teplota na konci pečení dojít na maximálních 120 °C.
3. Maso z pekáčku přendejte do jiné nádoby, přelijte vypečenou šťávou a nechte minimálně 10 minut „odpočinout“.
4. V pekáčku rozehřejte zbylou šťávu. Pokud je jí tam málo, přidejte ještě lžíci tuku. Na něm opečte nakrájenou šalotku, dokud mírně nezhnědne. Přidejte červené víno, přiveďte k varu a duste, dokud se obsah nevyvaří na polovinu. Pak přidejte ostatní vypečenou šťávu z masa a zahustěte maizenou. Šťávu vařte, dokud nezhoustne a škrob se neprovaří.
Tip: Plátky masa krájejte přes vlákno, podávejte s omáčkou z červeného vína a restovanou zeleninou.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
512
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný