Recept na svatomartinské rohlíčky: Upečte si pečivo rozplývající se na jazyku a dodržte tradice ke svátku sv. Martina

Recept na svatomartinské rohlíčky: Upečte si pečivo rozplývající se na jazyku a dodržte tradice ke svátku sv. Martina
Svatomartinské rohlíčky nesmí na svátek sv. Martina chybět Zdroj: azerbaijan_stockers / Freepik

Svatomartinská husa, svatomartinské víno a svatomartinské rohlíčky – trio, které nesmí ve svátek svatého Martina chybět. I když letos připadá 11. listopad, kdy Martin slaví své jmeniny, na pondělí, většina měst a obcí má nachystané svatomartinské hody a tradice již na tento víkend. Zda letos přijede Martin na bílém koni, nebo si na sníh ještě počkáme, zatím není stoprocentně jisté. Co však jisté je, že se na následujících řádcích podíváme na to, kdo to vlastně sv. Martin byl, proč se servírují právě výše uvedené pokrmy a prozradíme vám také recept na křehké svatomartinské rohlíčky, na kterých si smlsne celá rodina – diabetiky nevyjímaje.

„Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.“ – lidová pranostika

Sv. Martin z historického hlediska

Dnes máme svatého Martina spojeného zejména s osobou, která přijede v průvodu na náměstí většiny větších měst na bílém oři a rozdává zdravice na všechny strany. Víte ale, proč se toto svatomartinské veselí pořádá a kdo vůbec byl sv. Martin?

Abychom vypátrali postavu tohoto muže, musíme se vrátit až do 4. století. Tam bychom našli biskupa Martina z Tours, narozeného v roce 316 ve městě Sabarie (dnes město Szombathely v Maďarsku) v římské provincii Panonia. Tehdy 15letý Martin, obyčejný chlapec, který miloval vše živé, musel na popud svého otce, důstojníka římské armády, vstoupit do armády. A to i napříč tomu, že ze srdce nenáviděl boj a byl silně proti němu.

Při svém pobytu v armádě se dle legendy jedné noci vracel Martin z bitvy zpět do města na svém bílém koni. Tu noc panovaly třeskuté mrazy, fičel mrazivý vichr a začaly poletovat první sněhové vločky. Než dojel do cíle, potkal na své cestě žebráka, polonahého a promrzlého, který sotva chodil a žadonil u Martina o almužnu. Martin však neměl nic, co by mu mohl darovat, neměl u sebe žádné jídlo ani peníze. Jediné, co měl, byl jeho vojenský plášť. Aby žebrák neumrznul a byl chráněn před zimou, rozhodl se Martin, že rozetne plášť na dvě poloviny. Jednu polovinu si ponechal a druhou daroval žebrákovi.

Martin poté pokračoval v cestě domů, kde vysílený a znavený ulehl ke spánku. Poklidný spánek narušil živý sen, ve kterém za Martinem sestoupil Ježíš Kristus, oblečený do poloviny pláště, kterou Martin daroval žebrákovi. V tomto snu Ježíš Kristus Martinovi vyjádřil poděkování a zároveň ho požádal, aby i nadále jednal svým laskavým srdcem a pomáhal těm, kteří to potřebují.

Možná by na snu nebylo nic zvláštního, avšak zvláštní bylo, že ráno našel Martin svůj vojenský plášť celý, nepoškozený. Byl to pro něj tak silný zážitek, že se rozhodl opustit armádu a vydat se na zcela jinou cestu. Rozhodl se pro skromný život, v němž pomáhal potřebným. Nechal se pokřtít a založil mnišskou osadu a klášter. Za své milosrdné činy byl v roce 371 zvolen biskupem v Tours. I když Martin zemřel 8. 11. 397, pohřben byl až 11. listopadu, tedy v den, kdy je nyní uctívána jeho památka.

„Je-li na svatého Martina pod mrakem, bude nestálá zima, je-li jasno, bude tuhá zima.“ – lidová pranostika

Měsíční horoskop na listopad 2024: Raci prožijí osobní transformaci, Vodnáře čekají bolestná zjištění

Po celý listopad bychom se měli zaměřovat především na své nitro, podporu vztahů a vzájemnou toleranci. Nyní je ten nejlepší čas schoulit se pod ...

Proč pečeme na sv. Martina husu a dodržujeme další svatomartinské tradice

Možná vás po přečtení předchozích řádků napadla otázka, proč se pořádají tak okázalé hody, když on sám žil tak skromným životem. Ostatně již odpradávna se v jeho sváteční den konají nejrůznější poutě, svatomartinská posvícení či trhy. Odpověď na tuto nesrovnalost můžeme najít zase v legendách, a tedy v životě samotného sv. Martina.

Kejhající husy kazily kázání

Svatomartinské husy pečeme ne zrovna z milosrdného důvodu. Údajně totiž v době, kdy Martin vedl venkovská kázání, husy tato kázání rušily, a tak skončily na pekáči. Jiná legenda zase praví, že husy prozradily Martina svým kejháním, když se schovával v chlévě s husami předtím, než ho jmenovali biskupem. Za trest je pak také nečekalo nic jiného než smrt.

Svatomartinské víno jako ochutnávka nové úrody

Se svatomartinským vínem už je to přeci jen trochu veselejší. Jeho původ bychom mohli nalézt na dvoře císaře Josefa II. a nemá nic společného s nejrůznějšími legendami. Důvod je zde čistě pragmatický – na začátku listopadu totiž vinaři, kteří byli ve službě u sedláků, končili svou službu a ještě před svým odchodem ochutnávali mladá vína z nové úrody. Zda se toto ochutnávání vázalo přesně k svátku sv. Martina, nevíme, nicméně dnes se tradice otevírání mladých vín drží i u nás a tato mladá vína se poprvé otevírají a ochutnávají právě 11. listopadu v 11:00 hodin.

Svatomartinské rohlíčky ve tvaru podkovy jako omluva

A na závěr tu máme ještě svatomartinské rohlíčky (taktéž nazývané zahýbáky, vandrovnice, roháče, podkovy či martiny), které už jsou zase provázány s legendou. A to konkrétně opět s postavou sv. Martina. Ten údajně sestoupil na svém bílém koni z nebes mezi prostý lid – byl však v přestrojení, aby ho nikdo nemohl poznat. Svou cestu směřoval do kovárny, kde požádal místního kováře, aby okoval jeho koni přední nohu. Kovář se práce ujal, požadoval však za ni tři groše. Martin měl nicméně groše jen dva, na což kovář nechtěl přistoupit. Proto Martin vybídl koně, aby kováři vrátil zpět to, co není jejich a co nemohou zaplatit. Jak Martin větu dořekl, kůň shodil podkovu na zem. Řinčivý zvuk a nevšední zážitek vylekal kováře natolik, že se neznámému jezdci omluvil a požádal jej o odpuštění. Jako omluvu přidal pozvánku na večeři. K té paní mistrová připravila rohlíčky, jež měly tvar podkovy.

„Když svatý Martin se sněhem přiběžel, bude v něm celý měsíc ležet.“ – lidová pranostika

Můj příběh: Život s diabetičkou nezvládám. Děti už utekly z domova, já zvažuji rozvod

Miloš s Alenou jsou svoji už téměř 25 let. Brali se chvíli po škole a žili takový běžný život – narodily se jim dvě děti, opravili dům, dobré ...

Snadný recept na křehké svatomartinské rohlíčky

Zaujala vás legenda o svatomartinských rohlíčcích a zkusíte si upéct své vlastní? Nebo už je léta pečete, ale hledáte nový recept? Těch najdete celou řadu, jelikož mohou být rohlíčky připravované z kynutého i nekynutého těsta a mohou mít nejrůznější náplně (tvaroh, ořechy, mák, marmeláda). My jsme si pro vás přichystali poměrně snadný a rychlý recept na svatomartinské rohlíčky z nekynutého těsta s ořechy, na kterých si s trochou střídmosti mohou pochutnat i diabetici.

Na těsto budete potřebovat:

  • 450 g klasické polohrubé mouky (ve zdravější verzi hladké špaldové mouky);
  • 2 lžíce xylitolu (zvolit můžete sladidlo dle svého výběru);
  • 250 g měkkého másla;
  • 150 ml mléka;
  • 4 žloutky;
  • špetku soli.

Na náplň budete potřebovat:

  • 200 g vlašských ořechů (namletých najemno);
  • 100 ml horkého mléka;
  • 1–2 lžíce xylitolu (nebo jiného sladidla dle vlastního uvážení).

Jak na přípravu svatomartinských rohlíčků:

  • Nejprve si do mísy prosejte přes síto mouku, přidejte sladidlo a špetku soli. Vše důkladně promíchejte.
  • Do sypké směsi přidejte změklé máslo, nalijte mléko a přidejte žloutky.
  • Vše důkladně promíchejte a vypracujte v nelepivé těsto.
  • Těsto zpracujte do tvaru bochánku, který obalte potravinovou fólií, vložte do lednice a nechte 30 minut odpočívat.
  • Než si těsto v lednici odpočine, nachystejte si ořechovou náplň. Její příprava je jednoduchá, stačí smíchat ořechy se sladidlem a horkým mlékem (to přilévejte postupně, abyste dosáhli dobré konzistence náplně, nesmí být tekutá).
  • Po uplynutí 30 minut vyndejte těsto z lednice a na pomoučněném vále ho rozválejte na plát vysoký přibližně 3 mm.
  • Rádýlkem, případně nožem, poté vykrajujte stejně velké trojúhelníky (velikost volte v závislosti na požadované velikosti výsledného rohlíčku).
  • Doprostřed každého trojúhelníku naneste lžičkou trochu náplně, kraje potřete rozšlehaným bílkem. Následně rohy přehněte na náplň a srolujte takovým způsobem, abyste vytvořili tvar rohlíčku.
  • Hotové rohlíčky pokládejte na plech, který jste vystlali pečicím papírem.
  • Nakonec potřete rohlíčky rozšlehaným bílkem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova (přibližně 20 minut).

A máte hotovo. Pak už jen stačí připravit si šálek horkého čaje a můžete si užívat podzimní pohodu. Ať se vám rohlíčky podaří!

Zdroje: havirskypruvod.cz, muzeumkarlovamostu.cz, vlastní recept autorky

23843

Diskuze k článku