Recept na sváteční dezert: Upečte si fit borůvkový koláč s perníkovou drobenkou!
Borůvky k závěru léta neodmyslitelně patří. Zkuste je tedy společně s námi zakomponovat do lahodného, avšak zdravého koláče! Zaručím se, že pokud tento dezert dáte ráno na stůl, večer už bude pryč. Modré a šťavnaté bobule si navíc můžete dopřát i jako diabetici, nezvyšují totiž krevní cukr.
Borůvkový koláč s perníkovou drobenkou je tvořený z několika vrstev. Základní koláčový korpus je jakousi odlehčenou verzí lineckého těsta se zakysanou smetanou – výhodou je, že se s ním opravdu dobře pracuje a ke všemu ještě skvěle chutná. Na těsto pak přijde tvarohová náplň, na ní borůvky a nakonec perníková drobenka. Příprava se může zdát složitější, ale výsledek bude stát určitě za to.
TIP: Borůvky v původním receptu můžete klidně nahradit i ostružinami, švestkami či jiným oblíbeným ovocem.
Suroviny na těsto:
- 200 g hladké špaldové mouky
- 50 g másla
- 50 g zakysané smetany
- 50 g sladidla dle preferencí
- 1/2 prášku do pečiva
Suroviny na tvarohovou náplň:
- 1 polotučný tvaroh
- 150 g zakysané smetany
- 1 vanilkový pudink (v prášku)
- 50 g sladidla dle preferencí
- 100 ml mléka
- kůra z poloviny citrónu
- 1 lžíce rumu
- vanilkové aroma (nebo vanilka v pastě)
Suroviny na borůvkovou náplň:
- 350 g borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce podle chuti
- lžička škrobu (nebo vanilkového pudinku v prášku)
Suroviny na perníkovou drobenku:
- 40 g ořechů podle chuti
- 40 g ovesných vloček
- 25 g másla
- 1 vanilkový cukr (pro diabetiky vanilkový necukr s obsahem erythritolu)
- 1/2 lžičky perníkového koření
Recept na nadýchané domácí pečivo i pro diabetiky: Sýrové bulky s opečenou cibulkou
Tento recept ocení i diabetici! Je totiž low carb, takže pokud holdujete nízkosacharidovému stravování, nebo chcete pouze odlehčit svému ...
Postup:
- Do hlubší mísy nasypte hladkou špaldovou mouku, sladidlo, prášek do pečiva a také přidejte měkké máslo spolu se zakysanou smetanou. Suroviny propojte čistýma rukama a vypracujte hladké homogenní těsto. To následně zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici 15 minut odpočinout.
- Mezitím si vytvořte tvarohovou náplň, tedy vyšlehejte v míse tvaroh spolu se zakysanou smetanou, přidejte vanilkový pudink v prášku, sladidlo, mléko, rum, citronovou kůru a vanilkové aroma.
- V další fázi si připravte voňavou perníkovou drobenku, tj. ovesné vločky a ořechy rozmixujte v mixéru (lépe nahrubo). Na pánvi pak rozpusťte máslo, přidejte vanilkový cukr (diabetici vanilkový necukr), perníkové koření a kousky ořechů i vloček lehce opečte. Pak bude drobenka hotová.
- Nyní vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho skrz fólii na silný plát. Ten vložte do kulaté dortové formy vymazané máslem a propíchejte vidličkou po celém povrchu.
- Na těsto následně naneste tvarohovou náplň, kterou rovnoměrně rozprostřete.
- Další vrstvu tvoří borůvky, které jste zprvu obalili ve škrobu nebo pudinku. Ovocem tedy posypte tvaroh a nakonec vše završte perníkovou drobenkou.
- Polotovar koláče pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia, přibližně 40 minut.
- Hotový borůvkový koláč vyjměte z trouby a po zchladnutí konzumujte třeba s kakaem, čajem nebo kávou.
Dobrou chuť.
Zdroj: osvědčený recept autorky Lucie A. Tykalové
3016