Recept na sváteční dezert: Upečte si fit borůvkový koláč s perníkovou drobenkou!

Recept na sváteční dezert: Upečte si fit borůvkový koláč s perníkovou drobenkou!
Borůvkový koláč s perníkovou drobenkou se perfektně hodí k šálku ranní kávy. Zdroj: Shutterstock

Borůvky k závěru léta neodmyslitelně patří. Zkuste je tedy společně s námi zakomponovat do lahodného, avšak zdravého koláče! Zaručím se, že pokud tento dezert dáte ráno na stůl, večer už bude pryč. Modré a šťavnaté bobule si navíc můžete dopřát i jako diabetici, nezvyšují totiž krevní cukr.

Borůvkový koláč s perníkovou drobenkou je tvořený z několika vrstev. Základní koláčový korpus je jakousi odlehčenou verzí lineckého těsta se zakysanou smetanou – výhodou je, že se s ním opravdu dobře pracuje a ke všemu ještě skvěle chutná. Na těsto pak přijde tvarohová náplň, na ní borůvky a nakonec perníková drobenka. Příprava se může zdát složitější, ale výsledek bude stát určitě za to.

TIP: Borůvky v původním receptu můžete klidně nahradit i ostružinami, švestkami či jiným oblíbeným ovocem. 

Suroviny na těsto:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g másla
  • 50 g zakysané smetany
  • 50 g sladidla dle preferencí
  • 1/2 prášku do pečiva

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 1 polotučný tvaroh
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový pudink (v prášku)
  • 50 g sladidla dle preferencí
  • 100 ml mléka
  • kůra z poloviny citrónu
  • 1 lžíce rumu
  • vanilkové aroma (nebo vanilka v pastě)

Suroviny na borůvkovou náplň:

  • 350 g borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce podle chuti
  • lžička škrobu (nebo vanilkového pudinku v prášku)

Suroviny na perníkovou drobenku:

  • 40 g ořechů podle chuti
  • 40 g ovesných vloček
  • 25 g másla
  • 1 vanilkový cukr (pro diabetiky vanilkový necukr s obsahem erythritolu)
  • 1/2 lžičky perníkového koření

Recept na nadýchané domácí pečivo i pro diabetiky: Sýrové bulky s opečenou cibulkou

Tento recept ocení i diabetici! Je totiž low carb, takže pokud holdujete nízkosacharidovému stravování, nebo chcete pouze odlehčit svému ...

Postup:

  1. Do hlubší mísy nasypte hladkou špaldovou mouku, sladidlo, prášek do pečiva a také přidejte měkké máslo spolu se zakysanou smetanou. Suroviny propojte čistýma rukama a vypracujte hladké homogenní těsto. To následně zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici 15 minut odpočinout.
  2. Mezitím si vytvořte tvarohovou náplň, tedy vyšlehejte v míse tvaroh spolu se zakysanou smetanou, přidejte vanilkový pudink v prášku, sladidlo, mléko, rum, citronovou kůru a vanilkové aroma.
  3. V další fázi si připravte voňavou perníkovou drobenku, tj. ovesné vločky a ořechy rozmixujte v mixéru (lépe nahrubo). Na pánvi pak rozpusťte máslo, přidejte vanilkový cukr (diabetici vanilkový necukr), perníkové koření a kousky ořechů i vloček lehce opečte. Pak bude drobenka hotová.
  4. Nyní vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho skrz fólii na silný plát. Ten vložte do kulaté dortové formy vymazané máslem a propíchejte vidličkou po celém povrchu.
  5. Na těsto následně naneste tvarohovou náplň, kterou rovnoměrně rozprostřete.
  6. Další vrstvu tvoří borůvky, které jste zprvu obalili ve škrobu nebo pudinku. Ovocem tedy posypte tvaroh a nakonec vše završte perníkovou drobenkou.
  7. Polotovar koláče pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia, přibližně 40 minut.
  8. Hotový borůvkový koláč vyjměte z trouby a po zchladnutí konzumujte třeba s kakaem, čajem nebo kávou.

Dobrou chuť. 

Zdroj: osvědčený recept autorky Lucie A. Tykalové

3016

Diskuze k článku