Recept na nadýchané domácí pečivo i pro diabetiky: Sýrové bulky s opečenou cibulkou
Kupované pečivo je velmi diskutovanou součástí jídelníčků. Jedni tvrdí, že lepek škodí, druzí zas nevěří informacím o tom, co skutečně kupované pečivo v obchodě obsahuje. Pokud i vás takové otázky napadly, vyzkoušejte s námi domácí nadýchané bulky se sýrem a cibulkou.
Tento recept ocení i diabetici! Je totiž low carb, takže pokud holdujete nízkosacharidovému stravování, nebo chcete pouze odlehčit svému jídelníčku od lepku, určitě vás potěší.
TIP: Sušenou nebo smaženou cibulku si můžete samozřejmě koupit v obchodě. O něco lepší ale bude, když si ji usmažíte doma sami! Pokud chcete, aby byla skutečně křupavá, obalte kostičky nebo kolečka před smažením ve špaldové celozrnné mouce s trochou papriky.
Suroviny:
- 250 g polotučného tvarohu
- 250 g tvrdého sýra
- 4 vejce
- 75 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 40 g rozpustné vlákniny Psyllium
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml vařící vody
- 1 lžíce octa
- 1 lžička soli
- 2 lžičky mletého kmínu
- smažená nebo sušená cibule dle chuti
- semínka na posypání (např. slunečnicová)
Cukety všude, kam se podíváte? Zužitkujte je ve fit receptu na jemný koláč s čokoládovou polevou!
Cuketa je ve své variabilitě geniální zelenina – využít se dá totiž na všechny možné způsoby, naslano i na sladko. Je to způsobeno tím, že její ...
Postup:
- Pro začátek oddělte žloutky od bílků a na jemném struhadle nastrouhejte sýr.
- Do misky se žloutky přidejte tvaroh, strouhaný sýr, sůl a kmín.
- Vše smíchejte a postupně přidejte škrob, Psyllium, smaženou cibulku, prášek do pečiva, vařící vodu a ocet.
- Nakonec vyšlehejte sníh z bílků a vmíchejte ho do těsta.
- Těsto nechte chvíli odpočinout a poté mokrýma rukama tvarujte bulky (těsto je lepivé, proto se vám mokrýma rukama bude lépe zpracovávat).
- Polotovary bulek na vrchní straně mírně nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem, poprašte škrobem nebo bramborovou vlákninou, posypejte oblíbenými semínky a vložte do rozpálené trouby na plechu s pečicím papírem.
- Domácí pečivo pečte dozlatova při teplotě 180 °C.
TIP: Pokud škrob nezapadá do vašeho nízkosacharidového plánu, použijte bramborovou vlákninu, díky které budou bagetky ještě nadýchanější.
Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky
2687