Prudké poklesy glykemie zvyšují pocit hladu
Vědci v nové studii zjistili, že lidé, u kterých dochází několik hodin po jídle k prudším poklesům hladiny cukru v krvi, mají větší hlad a jedí proto více kalorií. Vědci se proto začali více zabývat rolí metabolismu.
Zmíněná studie zjistila, že jelikož některým lidem několik hodin po jídle prudce a významně klesne hladina glykemie, je velice pravděpodobné, že tito lidé budou znovu jíst dříve a přijmou více kalorií.
Tato zjištění konečně objasňují, proč je pro některé lidi těžší zhubnout a vědci tak uvádějí, že jejich studie otevírá cestu lépe cíleným a individuálně uzpůsobeným postupům, co se týče pomoci lidem dostat hlad a příjem kalorií pod kontrolu.
Výzkumný program PREDICT
Studie byla provedena v rámci největšího výživového výzkumného programu na světě s názvem PREDICT týmem vědců z King’s College London a organizace ZOE, jejíž součástí jsou vědci z univerzit jako Harvard, University of Nottingham a Lund University ve Švédsku.
Výzkumníci sledovali, jak se měnila hladina glykemie 1 070 lidem, kteří po dobu více než dvou týdnů jedli standardizované předem určené snídaně a ostatní jídla dle vlastního výběru.
Zatímco předchozí studie zkoumaly změny hladiny cukru v krvi bezprostředně po jídle, tento tým vědců zjistil, že v dalších dvou až čtyřech hodinách po jídle došlo u některých lidí k významným prudkým poklesům hladiny cukru v krvi. Účastníci studie s těmito poklesy zaznamenali 9% zvýšení hladu a další jídlo měli v průměru o půl hodiny dříve než ti, u kterých k tak velkému poklesu hladiny glykemie nedošlo. Za den navíc snědli asi o 312 kalorií více, kvůli čemuž mohli za dobu dvanácti měsíců přibrat až devět kilogramů.
Dr. Sarah Berry z King’s College London říká: „Tímto jsme prokázali, že propady hladiny cukru dokáží lépe předpovědět, kdy a jak velký bude mít člověk hlad a kolik kalorií následně přijme, než to dokáže nejvyšší hodnota hladiny cukru bezprostředně po jídle. Toto zjištění úplně mění způsob, jakým přemýšlíme o vztahu mezi hladinou cukru v krvi a jídlem, které konzumujeme.“
Muži trpí propady glykemie méně
Vědci nenašli žádnou spojitost mezi věkem, indexem tělesné hmotnosti (BMI) nebo hmotností účastníků a tím, jestli měli malý nebo velký propad glykemie. Bylo však zjištěno, že muži měli trochu větší propady hladiny glykemie.
Hlavní autor studie Patrick Wyatt ze ZOE říká, že používání technologie nositelné na těle může lidem pomoci porozumět své „jedinečné biologii“. „Tím, že naše studie ukazuje, jak důležité jsou prudké poklesy hladiny cukru, razí cestu komplexnímu odbornému vedení založenému na datech a vytvořenému každému na míru pro ty, kteří chtějí svůj příjem kalorií a hlad dostat pod kontrolu způsobem, který je v souladu s jejich tělem a respektuje jeho potřeby,“ zdůrazňuje Wyatt.
Studie byla publikována ve vědeckém časopise Nature Metabolism.
Zdroj: diabetes.co.uk
5087
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný