Jedno dítě mi onemocnělo cukrovkou. Jak to vysvětlím tomu druhému?
Protizánětlivý jídelníček: Správná volba nejen pro diabetiky
Zdroj: Pixabay
Menší konzumace zpracovaných potravin, alkoholu a červeného masa a větší konzumace rostlinných potravin může v některých případech pomoci zvládnout zánět, který je skutečným strašákem diabetiků. Protizánětlivý jídelníček obvykle nepředstavuje specifický režim, ale spíše styl stravování. Příkladem protizánětlivého jídelníčku je středomořská dieta a dieta DASH.
Změna stravy může v mnoha případech pomoci zvládnout krátkodobý i dlouhodobý zánět, ačkoli její účinnost jako nástroje zvládání zánětu závisí na celkovém zdravotním stavu člověka a příčinách zánětu. Chronický zánět se může objevit například v souvislosti s cukrovkou, lupénkou, revmatoidní artritidou či astmatem. Některé potraviny obsahují složky, které mohou vyvolat nebo zhoršit zánět. Jiné potraviny zase obsahují sloučeniny – například antioxidant, které ho naopak mohou zmírnit.
Důležitou součástí protizánětlivé stravy jsou antioxidanty
Protizánětlivá strava se zaměřuje na čerstvé ovoce a zeleninu, které jsou často dobrým zdrojem antioxidantů. To jsou molekuly v potravinách, které pomáhají odstraňovat z těla volné radikály, přirozené vedlejší produkty některých tělesných procesů, včetně metabolismu. Volné radikály mohou vést k poškození buněk. A toto poškození zvyšuje riziko zánětu a může přispívat ke vzniku různých onemocnění. Protizánětlivá strava upřednostňuje potraviny bohaté na antioxidanty před těmi, které zvyšují produkci volných radikálů. Strava bohatá na antioxidanty může také pomoci snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.
Velmi prospěšnými protizánětlivými činiteli jsou také omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy v tučných rybách a mohou pomoci snížit hladinu zánětlivých bílkovin v těle. Patří mezi ně například EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Tradičně se podávají ve formě rybího tuku nebo tresčích jater a mají pozitivní vliv na tlumení bolestivosti pohybového aparátu.
Typy protizánětlivé stravy
Mnoho populárních diet již dodržuje protizánětlivé zásady. Například středomořská dieta i dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) zahrnují čerstvé ovoce a zeleninu, ryby, celozrnné výrobky a tuky, které jsou prospěšné pro srdce.
Výzkumy naznačují, že středomořská strava, která se zaměřuje na rostlinné potraviny a zdravé oleje, může snížit účinky zánětu na kardiovaskulární systém.
Výzkum také ukazuje, že dieta DASH může mít pozitivní vliv na snížení markerů zánětu ve srovnání s běžnou stravou. Tato dieta může mít také další výhody při zánětlivých stavech artritidy, například snižuje hladinu kyseliny močové, která je rizikovým faktorem dny.
Komu může protizánětlivá strava pomoci?
Protizánětlivá dieta může sloužit jako doplňková terapie u mnoha onemocnění, která se zhoršují při chronickém zánětu. Ten bývá často spojen s následujícími onemocněními:
- cukrovka 2. typu,
- revmatoidní artritida,
- lupénka,
- astma,
- zánět jícnu,
- Crohnova choroba,
- kolitida,
- zánětlivé onemocnění střev (IBD),
- lupus,
- Hashimotova tyreoiditida,
- obezita,
- vysoký krevní tlak,
- kardiovaskulární onemocnění.
Cukrovka a zánět
Chronický zánět, za nímž může stát nevhodná strava, nadváha, sedavý životní styl, stres nebo narušení střevního mikrobiomu, způsobuje, že se buňky těla pomalu stávají rezistentními na inzulín. Tím se zvyšuje hladina cukru v krvi. Studie zabývající se vlivem protizánětlivé diety na diabetiky ukazují velmi zajímavé výsledky. A to obzvlášť u diabetu 2. typu, kdy je snížení projevů zánětů v těle opravdu žádoucí. Správně nastavený jídelníček, založený na potravinách bohatých na antioxidanty a prospěšné mastné kyseliny, pomůže snížit riziko inzulínové rezistence.
Potraviny na protizánětlivém jídelníčku
Protizánětlivá strava by měla kombinovat různé potraviny, které jsou bohaté na živiny, obsahují řadu antioxidantů, vlákninu a zdraví prospěšné tuky. Mezi potraviny, které mohou pomoci zvládat záněty, patří:
- tučné ryby, jako je tuňák a losos,
- ovoce, například borůvky, ostružiny, jahody a třešně,
- zelenina, včetně kapusty, špenátu a brokolice,
- fazole a jiné luštěniny,
- ořechy a semínka,
- olivy a olivový olej,
- některé druhy koření, jako je zázvor a kurkuma,
- potraviny s vysokým obsahem vlákniny.
Navíc je vhodné doplnit stravu o probiotika a prebiotika. Je však potřeba uvědomit si, že žádná potravina sama o sobě člověka nevyléčí. Vždy je důležité, aby strava byla pestrá a jídelníček obsahoval různé zdraví prospěšné složky.
Nevhodné potraviny
Lidé, kterým hrozí zánět nebo kteří dodržují protizánětlivou dietu, by se měli vyhýbat těmto potravinám, nebo jejich příjem omezit:
- zpracované potraviny,
- potraviny s přidaným cukrem nebo solí,
- nezdravé tuky,
- zpracované sacharidy, které jsou obsaženy v bílém chlebu, těstovinách a mnoha druzích pečiva,
- zpracované pochutiny, jako jsou chipsy a krekry,
- předpřipravené dezerty, jako jsou sušenky, cukrovinky a zmrzlina,
- nadměrné množství alkoholu.
Někteří lidé mohou mít také intoleranci na určité potraviny, což znamená, že jejich konzumace může způsobit zánět a další nežádoucí účinky. Mezi nejčastější nesnášenlivosti patří:
- lepek,
- mléčné výrobky,
- noční zelenina,
- brukvovitá zelenina.
Tipy pro přechod na protizánětlivou stravu
Přechod na nový způsob stravování může být náročný, ale následující tipy vám mohou pomoci:
- Během týdenního nákupu si vyberte různé druhy ovoce, zeleniny a zdravých svačinek.
- Postupně nahraďte jídla z rychlého občerstvení zdravým, doma uvařeným jídlem.
- Nahraďte limonády a jiné sladké nápoje neperlivou minerální vodou nebo čajem.
- Poraďte se se zdravotníkem o možném užívání doplňků stravy, jako je například olej z tresčích jater.
- Zařaďte do denního režimu 30 minut mírného cvičení.
- Dodržujte správnou spánkovou hygienu, protože špatný spánek může zánět zhoršovat.
Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu
17589