Červené maso jako součást vyváženého jídelníčku
Tým vědců z amerického Ministerstva zemědělství uvádí, že lidé, kteří se stravují podle zásad středomořské stravy bohaté na ovoce, zeleninu a ořechy, mohou jíst i určité množství libového hovězího masa, aniž by tím škodili svému srdci. Přesněji řečeno, uvedení vědci našli důkazy, které nasvědčují tomu, že takováto konzumace červeného masa může vlastně pomoci snížit rizikové faktory rozvoje srdeční choroby, jako je například vysoký cholesterol.
Dr. Jennifer Fleming, odborná asistentka na Pensylvánské státní univerzitě a odbornice na výživu, říká: „Jestliže se stravujete zdravě a vaše strava je založená na ovoci, zelenině a dalších rostlinných potravinách, můžete si dovolit i přiměřené množství dalších potravin jako libové hovězí maso. I hovězí maso obsahuje důležité a prospěšné živiny, které získáme konzumací libových částí masa, jako je svíčková, zadní kýta nebo 93% libové mleté maso.“
Předchozí výzkumy ukázaly, že existuje spojitost mezi konzumací červeného masa a zvýšeným rizikem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Doposud však nebylo jasné, jestli srdci škodí právě červené maso nebo způsob stravování a životní styl, který člověk vede souběžně s oblibou konzumace masa.
Benefity konzumace červeného masa
„Středomořská strava obecně obsahuje málo červeného masa. Ale protože víme, že mnoho Američanů má tento druh masa rádo, chtěli jsme zjistit, jak by kombinace libového hovězího a středomořské stravy ovlivnila kardiovaskulární rizikové markery,“ upřesňuje Dr. Flaming.
Výzkumu se zúčastnilo 59 lidí, kteří vyzkoušeli čtyři různé typy stravování a každý z nich dodržovali čtyři týdny. Na začátku výzkumu a na konci každého čtyřtýdenního cyklu poskytli výzkumníkům vzorek krve.
Tři ze čtyř způsobů stravování obsahovaly rozdílné množství libového hovězího masa a součástí všech tří středomořských způsobů stravování byl olivový olej, tři až pět porcí ovoce a šest a více porcí zeleniny denně.
Vědci zjistili, že po každém ze tří cyklů středomořského způsobu stravování měli všichni účastníci, v porovnání s běžnou americkou stravou, nižší LDL „zlý“ cholesterol. Nejnižší LDL cholesterol však účastníci měli po skončení cyklu, v rámci kterého jedli 2,5 uncí (asi 70,9 gramů) hovězího za den – opět v porovnání s běžnou americkou stravou.
„Tato studie zdůrazňuje, jak důležité je zahrnout libové hovězí maso do středomořského způsobu stravování, protože to může mít pozitivní vliv na zdraví srdce,“ dodává vedoucí výzkumník Dr. David Baer z amerického Ministerstva zdravotnictví.
Zdroj: diabetes.co.uk
1043
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný