Příliš mnoho soli ve stravě může mít vliv na rozvoj atopické dermatitidy. I diabetici by měli sodík omezit

Příliš mnoho soli ve stravě může mít vliv na rozvoj atopické dermatitidy. I diabetici by měli sodík omezit
Nadměrná spotřeba soli může vést k rozvoji různých onemocnění Zdroj: Pixabay

Nový výzkum prokázal souvislost mezi nadměrným příjmem sodíku ve stravě a rozvojem nebo prohlubováním atopického ekzému. Podle vědců může sodík ukládající se v kůži spustit zánětlivé procesy, které vedou k atopické dermatitidě. Nadměrný příjem soli ale nemá vliv jen na kůži. Zejména diabetici by si měli uvědomit jeho negativní vliv na krevní tlak a srdce. K jakým závěrům došli vědci a jak přirozeným způsobem snížit příjem sodíku?

Atopická dermatitida (AD), lidově nazývaná jako ekzém, je chronické svědící zánětlivé multifaktoriální onemocnění, které se může projevit v každém věku. Vývoj onemocnění probíhá od dětství až do dospělosti a nazývá se odborně atopický pochod (atopic march). Příznaky mohou zahrnovat vyrážky, suchou a šupinatou nebo popraskanou kůži, svědění, kožní infekce s otevřenými, slzícími vřídky a také změnu barvy kůže a puchýře. Tento stav je způsoben určitými spouštěči, které se u jednotlivých osob liší. Vědci nyní přišli na to, že jedním z faktorů, které mohou k tomuto kožnímu onemocnění přispívat, je i zvýšený příjem sodíku ve stravě.

Vliv sodíku na atopickou dermatitidu

Je pravda, že lidské tělo sodík potřebuje, protože je to nezbytný elektrolyt. Tento minerál reguluje rovnováhu tekutin v těle a pomáhá zajišťovat správnou funkci svalů a nervů. Nicméně, opět se potvrdilo prastaré rčení, že všeho moc škodí.

Nová studie, která byla publikována v časopise JAMA Dermatology, prokazuje souvislost mezi vysokým příjmem sodíku a atopickou dermatitidou. Podle výzkumu vědců z Kalifornské univerzity v San Franciscu může vysoké množství sodíku ve stravě zvyšovat riziko vzniku atopické dermatitidy.

Studie byla průřezovým šetřením údajů 215 832 účastníků ve věku 37–73 let z UK BioBank, průměrný věk činil 56,5 let. Z této skupiny bylo 54,3 % žen. Do souboru bylo zařazeno 10 839 osob, které trpěly atopickou dermatitidou, zatímco zbytek toto onemocnění neměl.

Bylo zjištěno, že u osob, u nichž se odhadované 24hodinové vylučování sodíku močí zvýšilo o 1 gram, je o 11 % vyšší pravděpodobnost vzniku atopické dermatitidy, o 16 % vyšší pravděpodobnost výskytu aktivních příznaků stávající atopické dermatitidy a o 11 % vyšší pravděpodobnost zvýšení závažnosti atopické dermatitidy. Vědci samozřejmě přiznávají, že kromě soli mohou hrát svou roli i faktory životního prostředí a další příčiny.

Levandule: Uklidňuje mysl a léčí tělo. Voňavý olejíček i víno si snadno vyrobíte doma

Tato voňavá bylina, kterou si nejčastěji spojujeme s francouzskou Provence, je odpradávna nepostradatelnou složkou přírodní medicíny. Znáte ...

Nadměrný příjem soli škodí i diabetikům

Podle článku publikovaného v červenci 2020 v časopise American Journal of Hypertension přijímá 89 % dospělých jedinců příliš mnoho sodíku. Zvýšená hladina vylučovaného sodíku s sebou kromě negativního vlivu na kůži nese i zvýšené riziko vysokého krevního tlaku a vyšší pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění. To by mělo být varováním pro diabetiky. Příjem soli sice nemá vliv na hladinu cukru v krvi, nicméně snížení množství spotřebované soli může pomoci upravit vysoký krevní tlak a předcházet srdečním onemocněním, která jsou pro jedince s cukrovkou velkým problémem. U diabetiků je totiž dvakrát vyšší pravděpodobnost srdečních onemocnění nebo mrtvice než u lidí bez cukrovky.

Tipy na snížení obsahu sodíku ve stravě

Výsledky tohoto nového výzkumu naznačují, že snížení příjmu soli by mohlo být jednoduchým způsobem prevence atopické dermatitidy i dalších onemocnění, na jejichž rozvoji se může nadměrný příjem sodíku podílet.

Mezi potraviny s největším množstvím soli, které přispívají k nadměrnému příjmu sodíku, patří masné uzeniny, mražené obalované potraviny, uzené ryby, konzervované potraviny, hotová jídla nebo směsi, pochutiny (například chipsy, solené oříšky, popcorn a krekry), tavené a uzené sýry a nejrůznější dochucovadla. Michelle Routhenstin, dietoložka pro preventivní kardiologii, radí: „Při snižování příjmu soli je důležité přidávat chutě, jako jsou oblíbené bylinky, koření, citrusové šťávy, například citron nebo limetka, ocet (například balzamikový nebo jablečný), česnek a cibule. To zajistí, že si pokrmy zachovají chuť a pikantnost, aniž by se spoléhaly pouze na sůl.“

Úplné vyloučení sodíku ze stravy ovšem není možné. Nedostatek sodíku může být zdraví škodlivý, a proto je potřeba najít správnou míru.

Fenykl: Voňavá bylinka pomůže s trávením, cukrovkou i v období menopauzy

Fenykl (Foeniculum vulgare) je aromatická rostlina z čeledi miříkovitých. Semena fenyklu jsou aromatická a mají sladkou chuť podobnou anýzu. ...

Další užitečná opatření

Slaná chuť potravin je návyk a stojí za to pokusit se jej odbourat. Jak na to?

  • Kontrolujte etikety na potravinách a kupujte potraviny s menším obsahem soli.
  • Vařte doma a používejte čerstvé potraviny bez přidané soli.
  • Snižte množství soli používané při vaření.
  • Odstraňte slánku z jídelního stolu.
  • Místo soli používejte k dochucení koření a bylinky.
  • V případě náhražek soli buďte opatrní, mohou obsahovat chlorid draselný, který nemusí být bezpečný pro pacienty s onemocněním ledvin.
  • Konzervované potraviny oplachujte.
  • Vylučte ze svého jídelníčku hotová jídla.

V dnešním moderním světě se soli prostě nedá vyhnout. Ale určitě můžete pomocí těchto několika tipů množství přijímaného sodíku alespoň snížit.

Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu

815

Diskuze k článku