Příliš kávy a sycených nápojů může zvyšovat riziko mrtvice. Čaj ho snižuje, záleží ale na přípravě
Jedna káva při snídani, další při pracovní poradě, espresso po obědě, odpolední kávička s kamarádkou, večerní nálož kofeinu, když potřebujete při dodělávkách udržet oči otevřené… Také patříte mezi ty, kteří se bez kávy neobejdou? A když několik šálků denně doplníte o pár sklenic sycených nápojů, je na problém zaděláno. Podle nově zveřejněného výzkumu totiž mohou sycené nápoje, ovocné šťávy a příliš mnoho kávy zvyšovat riziko mrtvice a intracerebrálního krvácení.
Vědci zjistili, že pití čtyř šálků kávy denně zvyšuje riziko mrtvice, ovšem pro pití menšího množství kávy to neplatí. Naopak čaj údajně chrání před mrtvicí, ale to zase neplatí pro jižní Asii, tvrdí výzkumní pracovníci. Tyto závěry vycházejí z údajů reprezentujících velký počet účastníků z 32 zemí.
Dvě analýzy na základě rozsáhlé studie
Podle dvou nových analýz, které realizoval mezinárodní tým vědců, mohou nápoje, které mnozí z nás pijí v každodenním životě, zvyšovat riziko vzniku první ischemické mrtvice nebo intracerebrálního krvácení.
Tyto analýzy se zabývaly sycenými nápoji, ovocnými šťávami a nápoji a konzumací více než čtyř šálků kávy denně. Jako podklad posloužila rozsáhlá mezinárodní případová studie INTERSTROKE, jejíž výsledky byly poprvé zveřejněny v roce 2016. Této studie se zúčastnilo 26 950 osob z 32 zemí. Na současných analýzách dat ze studie INTERSTROKE spolupracovali vědci z McMaster University v kanadském Ontariu a z University of Galway v Irsku.
Rizika spojená se zkoumanými nápoji
Rizika spojená s nápoji se v nových analýzách do určité míry lišila v závislosti na geografické poloze a populaci. Podle těchto analýz:
- Sycené nápoje (slazené cukrem i umělými sladidly), jako jsou limonády, jsou spojeny se zvýšenou pravděpodobností první cévní mozkové příhody nebo intracerebrálního krvácení. Riziko je vyšší o 22 %. Tato souvislost byla nejsilnější v Africe, východní a střední Evropě a na Středním východě a v Jižní Americe.
- Ovocné šťávy a ovocné nápoje zvyšují riziko intracerebrálního krvácení o 37 %, přičemž u žen je riziko vyšší než u mužů. Dva takové nápoje denně toto riziko ztrojnásobují. Vědci se domnívají, že to může být způsobeno cukrem a dalšími přísadami přidávanými do ovocných nápojů, které přebíjejí jejich zdravé vlastnosti.
- Pití více než čtyř šálků kávy denně zvyšuje pravděpodobnost vzniku první mozkové příhody dokonce o 37 %.
Mírná denní konzumace kávy, tj. méně než čtyři šálky, není spojená se zvýšeným rizikem mrtvice.
Para ořechy: Spojenec při obezitě. Pomáhají v boji se zánětem, zlepšují zdraví střev
Para ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu, minerálu nezbytného pro antioxidační obranu, imunitní funkce a metabolismus hormonů štítné ...
Pití čaje a vody riziko mrtvice snižuje
Ze závěrů nových analýz vyplývá, že konzumace čaje chrání před mrtvicí v Jižní Americe a Číně. Zajímavé ale je, že v jižní Asii je čaj spojen s vyšší pravděpodobností mrtvice. Riziko mrtvice snižuje (o 18 %) také pití více než sedmi šálků vody denně (cca 1,6 l).
Studie o sycených nápojích a ovocných šťávách a nápojích byla publikována v časopise Journal of Stroke, studie o kávě a čaji pak v časopise International Journal of Stroke.
Perlivé nápoje a ovocné nápoje
Závěr, že sycené nápoje – z nichž většinu tvoří limonády – nemusí být zdravé, není nijak zvlášť překvapivý.
Christopher Yi, certifikovaný cévní chirurg z Memorial Orange Coast Medical Center ve Fountain Valley v Kalifornii, popsal problém s perlivými nápoji slazenými cukrem: „Vysoký obsah cukru v běžných sycených nápojích může přispívat k obezitě, cukrovce a hypertenzi, což jsou všechno hlavní rizikové faktory ischemické cévní mozkové příhody a intracerebrálního krvácení,“ a dodal: „Stejně tak přidaný cukr v nápojích může způsobit rychlý vzestup hladiny cukru a inzulínu v krvi. To pak podporuje rozvoj zánětu a endoteliální dysfunkci, což zvyšuje riziko intracerebrálního krvácení.“
Také nápoje slazené umělými sladidly mají negativní vliv na zdraví, zejména na funkci cév. Mohou rovněž přispívat k zánětu, a tím zvyšovat riziko mrtvice.
Jídlem proti demenci: Správná strava může snížit riziko degenerace mozku až o 28 procent
Vzhledem ke stárnutí světové populace se předpokládá, že počet osob postižených demencí se do roku 2050 zvýší z 50 milionů na 152 milionů. V ...
Slazené nápoje a cukrovka
Nápoje slazené cukrem jsou obzvlášť nevhodné pro diabetiky, a přitom se vyskytují všude kolem nás. Přidaný cukr přispívá k nadváze a řadě dalších zdravotních problémů, mezi něž se řadí:
- kardiovaskulární onemocnění,
- problémy se zuby,
- ztučnění jater,
- cukrovka,
- rozvoj deprese.
Ze závěrů výzkumů vyplývá i spojitost s rakovinou jater a rakovinou tlustého střeva a konečníku.
Zdraví prospěšný čaj
V oblastech, kde bylo zjištěno, že čaj snižuje riziko, měly různé čaje mírně odlišné účinky. Tři až čtyři šálky černého čaje denně (například Earl Grey nebo Breakfast tea) snižovaly riziko mrtvice o 29 %. Stejný počet šálků zeleného čaje snížil riziko o 27 %.
„Předpokládá se, že tento účinek je způsoben bohatým množstvím antioxidantů obsažených v čaji. Katechiny a epikatechiny mohou snižovat zánět v cévách. Tím snižují oxidační poškození, které zvyšuje riziko mrtvice,“ vysvětluje doktorka Jane Morgan, která dále uvádí: „Čaj je také spojován se snížením krevního tlaku a zlepšením endoteliální funkce cév, což přispívá ke snížení rizika mrtvice.“
Přidávání mléka do čaje, které je v některých zemích běžné, ale není výhrou. Výzkum totiž naznačuje, že přidání mléka do čaje snižuje příznivý účinek čaje proti mrtvici, možná v důsledku potlačení jeho antioxidačních účinků.
Také pití vody prospívá
Doktorka Jane Morgan vysvětlila také úlohu vody při snižování dehydratace, která je závažným rizikovým faktorem mrtvice: „Dehydratace způsobuje viskóznější, tj. méně tekutou krev. Dehydratace může také vést k hypertenzi, protože tělo se snaží regulovat krevní tlak,“ dodal Morgan. „Vysoký krevní tlak je významným rizikovým faktorem mrtvice. Dobrý objem krve je pro regulaci krevního tlaku zásadní.“ Řidší krev naopak snáze proudí do všech částí těla, včetně mozku, což zajišťuje ochranu před sraženinami a mrtvicí.
Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu
4260