Příliš cukru může přidělávat vrásky. Pomocníkem s oxidačním stresem je i vitamin C

Příliš cukru může přidělávat vrásky. Pomocníkem s oxidačním stresem je i vitamin C
Vrásky jsou přirozenou součástí našeho těla, cukr je ale umí pořádně prohloubit Zdroj: Freepik

Stárnutí je přirozený proces a prodlužující se délka života s sebou přináší také šedivé vlasy, vrásky, ale i různé hormonální změny, které nejsou vždy pouhým okem viditelné. Všichni chceme znát tajemství věčného mládí, při kterém zastavíme ten nepěkný proces stárnutí, ale bohužel nezdravý životní styl, obezita a kouření spíš vrásky přidělávají. Nové studie dokonce prokazují, že k prohloubení vrásek stačí i nadmíra rafinovaného cukru v jídelníčku.  

S přibývajícím věkem se všichni stáváme náchylnější k různým onemocněním, ale i k hormonálním změnám. Stárnutí pleti a vypadávání vlasů je tak naprosto přirozenou součástí. Obezitou, nezdravým životním stylem, nadmírou cukru a rozházenou glykémií však těmto změnám jdeme naproti, a mohou se tak objevit mnohem dřív, než by nám bylo příjemné.

Skoky v glykémii

Studie publikovaná neziskovou společností PLOS prokazuje, že až 80 % lidí, kteří nemají diabetes, zažívají každý den výkyvy glykémie. K těmto skokům dochází kvůli jídlům s vysokým obsahem sacharidů a tuků – tím dochází k prudkému nárůstu cukru v krvi, který následně stejně tak rychle padá dolů. Glykémie je pak jako na horské dráze, a to má za následek chronickou únavu, přibírání na váze, nespavost, neplodnost, změnu nálad, vrásky, akné, chutě na sladké a bohužel i dispozici k diabetu 2. typu.

Přirozené stárnutí

Po menopauze u žen a andropauze u mužů dochází k mnoha přirozeným procesům – vlasy šedivějí, přibývá vrásek i kardiovaskulárních problémů, řídnou kosti, dochází ke ztrátě svalové hmoty, nárůstu tuku na břiše, ale přirozeně i k inzulínové rezistenci. Znamená to zkrátka, že čím jsou naše buňky starší, tím se stávají méně citlivými na inzulín.

Fakt: Inzulínová rezistence je spojena s mírným zánětem v celém těle, což způsobuje zrychlené stárnutí, zhoršený stav pokožky a akné.

Obávaná glykace

Nejenom, že je cukr prudce návykový, ale má na tělo také velmi destruktivní účinek. Kromě výše zmíněného vede nadmíra cukru ve stravě také ke glykaci, což je metabolický proces, který enormně urychluje stárnutí. Cukr v krvi se mimo jiné váže na kolagen v kůži, což způsobí jeho ztvrdnutí a poškození buněk. Účinky tohoto procesu jsou většinou viditelné až po 35. roce, ale poté se rychle zintenzivňují. Zdravotními riziky glykace jsou:

  • pokožka rychle přichází o svou pružnost, elasticitu a stává se vrásčitou,
  • kůže je tenčí a ztrácí barvu,
  • vrací se zánětlivé reakce v těle,
  • zvýšené riziko srdečních chorob,
  • zhoršená nervová soustava (např. Alzheimerova choroba),
  • kožní problémy (např. akné),
  • zhoršený průtok krve.

Jak potlačit účinky glykace?

V první řadě je potřeba zaměřit se na zdravou stravu – především na antioxidanty (borůvky, šípky, hořká čokoláda, maliny nebo vlašské ořechy). Také je dobré udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, a to i u nediabetické populace. Jezte méně jednoduchých sacharidů, stejně tak rafinovaných a vysoce zpracovaných potravin. Velký vliv na glykaci má také kouření, které by bylo dobré minimálně omezit.

Diabetici své tělo zdobí speciálním symbolem. Při výběru tatéra by však měli být opatrní

Tetování má dlouholetou tradici – už v pravěku si, především náčelníci, zdobili tělo svými loveckými úspěchy. V dnešní době se o tetování na ...

Oxidační stres

Každý stárne, ale samozřejmě některé faktory proces stárnutí ovlivňují. Je to především životní styl, dědičnost, ale i strava. Proces stárnutí zrychluje i oxidační stres, což je chemická reakce metabolického stavu, ve kterém se uvolňují kyslíkové sloučeniny a volné radikály více, než je obvyklé. Dochází k tomu v důsledku znečištěného ovzduší, kouření, stresu, přílišného slunění, ale i obezity. To vše způsobuje oxidaci organismu, který je napaden a mění svou strukturu buněk a molekul. V důsledku toho musí zdravé buňky vynaložit více energie, aby nás a naše tělo udržely zdravé.

Fakt: Oxidační stres je nejenom důsledkem hlubokých vrásek, ale je také předzvěstí diabetu, snížené plodnosti, rakoviny a slabého imunitního systému.

Šetrná pomoc

Užívat antioxidační doplňky nestačí jen vnitřně, ale je potřeba zaměřit se i na pomoc zvenčí. V tom vám mohou pomoci séra s vitamínem C, který může nejenom zlepšit vzhled vaší pleti, ale má skvělé antioxidační vlastnosti, které jsou zásadní pro nápravu poškozené kůže. Navíc pomáhá rozjasnit a sjednotit tón pleti, zvyšuje produkci kolagenu a zmírňuje škody způsobené UV zářením. Séra s vitamínem C tak spolehlivě hydratují pokožku, bojují proti vráskám, jemným linkám a pigmentovým skvrnám.

Dalšími antioxidačními séry, na která byste se měli po třicátém roce zaměřit, jsou ta s:

  • vitamínem E,
  • retinolem,
  • vitamínem A,
  • niacinamidem,
  • koenzymem Q10,
  • kyselinou lipoovou
  • a kofeinem.

Zdroje: schoonheidssalonania.nl, celestetic.be, beautyvitamines.com

1161

Diskuze k článku