Přidání omega-3 mastných kyselin do stravy pomáhá zlepšit náladu a snížit agresivitu. Prospívá i diabetikům

Přidání omega-3 mastných kyselin do stravy pomáhá zlepšit náladu a snížit agresivitu. Prospívá i diabetikům
Vlašské ořechy a další semena jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin Zdroj: Pixabay

Špatná nálada a vztek mohou být zaviněny i nedostatkem omega-3 mastných kyselin. Vědci z Pensylvánské univerzity zjistili, že lidé konzumující omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí například v rybách, lněném semínku a vlašských ořeších, mají menší pravděpodobnost výbuchů vzteku.

Podle vědců má špatná výživa spojitost s agresivním a asociálním chováním. Jsou názoru, že výbušným jedincům by mohla prospět kombinace kognitivně-behaviorální terapie a zvýšení příjmu omega-3 mastných kyselin v rámci běžné stravy. Přidání omega-3 mastných kyselin do každodenního stravovacího režimu je přitom poměrně snadné vzhledem k snadné dostupnosti potravin, které jsou na omega-3 bohaté, jako jsou mořské řasy, losos, lněná semínka nebo třeba ančovičky.

Omega-3 mastné kyseliny mohou snižovat násilné chování

Podle nové studie mohou omega-3 mastné kyseliny, prospěšné živiny obsažené v potravinách, jako jsou sardinky, losos, vlašské ořechy, lněné semínko a chia semínka, snižovat agresivní a násilné chování.

Dokument, jehož autory jsou profesor Adrian Raine z Pennské univerzity a Lia Brodrick z Perelman School of Medicine, nabízí výsledky zkoumání 3 918 účastníků z různých studií, vzorků a laboratoří. Zkoumaná data pocházejí z let 1996 až 2024.

Omega-3 mastné kyseliny mohou snižovat „reaktivní agresi“, která se projevuje impulzivními reakcemi na provokaci, i „proaktivní agresi“, která je předem určená neboli „dravá“, jak se uvádí ve studii. – autoři výzkumu

V dokumentu se praví, že suplementace omega-3 významně snižuje agresivní chování v krátkodobém horizontu, i když na mírné úrovni. „Vzhledem k obrovským ekonomickým a psychologickým nákladům na agresi a násilí ve společnosti je třeba brát vážně i malé velikosti účinků,“ uvádí se ve studii.

Bazalka: Na vysoký tlak, imunitu i proti depresi. Navíc zapudí komáry a klíšťata

Bazalka (Ocimum basilicum) je aromatická bylina, která pochází z Asie a Afriky. Pokud jde o jídelníček, není nijak zvlášť bohatá na živiny, ale ...

Vliv omega-3 mastných kyselin na zdraví

O omega-3 mastných kyselinách je obecně známo, že mají řadu pozitivních účinků nejen na duševní, ale i na fyzické zdraví. Pomáhají udržovat buněčné struktury, mohou předcházet obezitě a srdečním onemocněním a mohou snižovat záněty v těle. Tělo si je však nedokáže samo vyrobit, takže k jejich získání jsou nutné potravinové zdroje nebo doplňky stravy.

Existují tři druhy omega-3 mastných kyselin:

  • kyselina alfa-linolenová (ALA),
  • kyselina eikosapentaenová (EPA),
  • kyselina dokosahexaenová (DHA).

Kyselina ALA je obsažena zejména v lněném semínku, v semínkách chia a ve vlašských ořeších. Kyseliny DHA a EPA jsou obsaženy především v tučných rybách žijících ve studených vodách, jako je makrela, losos, sleď a sardinka.

Omega-3 mastné kyseliny a cukrovka

Příjem omega-3 mastných kyselin se pozitivně projeví na zdraví každého jedince. Ovšem u diabetiků to platí dvojnásob.

Vědci totiž prokázali, že omega-3 mastné kyseliny jsou protizánětlivé, což může být zvláště užitečné pro diabetiky, kteří obecně čelí většímu riziku chronických zánětů. Navíc zlepšují citlivost na inzulín, což může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Některé studie také naznačují, že omega-3 kyseliny dokonce dokážou snížit riziko srdečních onemocnění u diabetiků.

Bojujeme s vysokým tlakem: Jako pomocníky můžeme povolat třeba tymián, skořici i česnek

Vysoký krevní tlak je nejčastějším rizikovým faktorem srdečních onemocnění. Nejlepším způsobem, jak zvládnout vysoký krevní tlak, je kombinace ...

Jak zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin

Zahrnout omega kyseliny pravidelně do svého jídelníčku není nic obtížného, nacházejí se v mnoha chutných potravinách:

  • Mořské ryby: Mezi vhodné druhy patří losos, tuňák, sardinky a makrela. Snažte se zařadit rybu do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně.
  • Ořechy: Ořechy jsou dalším vydatným zdrojem omega-3 kyselin. Vyzkoušejte třeba lahodné mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy nebo pistácie. Můžete je přidat do salátů, smoothie nebo je konzumovat jako zdravou svačinu.
  • Rostlinné oleje: Některé rostlinné oleje jsou bohaté na omega-3 kyseliny, například lněný nebo řepkový. Používejte je při vaření, případně je přidávejte do salátů.
  • Semínka: Zkuste přidat do svého jídelníčku různá semena, například lněná, konopná, sezamová nebo chia. Můžete jimi obohatit smoothie, jogurty nebo je použít jako přísadu do pečiva.

V případě potřeby můžete sáhnout také po doplňcích stravy, které lze zakoupit v lékárně.

Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu

833

Diskuze k článku