Při hubnutí je důležité míti plán
Výzva společnosti STOB na tento týden se týká plánování, a to nejenom jídelníčku, ale i pohybu. Asi všichni známe situace, kdy ráno pospícháme do práce, připravujeme snídaně, dětem svačiny a na nic jiného už moc nezbývá čas. Přes den pak máme spoustu vyřizování v práci, v rychlosti skočíme na oběd a odpoledne už zase pospícháme domů, udělat úkoly, večeři, uklidit a vyčerpáním padnout do postele.
Na nákup a přípravu zdravého jídla není čas, natožpak na pomalé vědomé jedení a vychutnávání. A pohyb? Ten už se do toho celodenního shonu nevejde vůbec. Jenže co když takové dny nejsou výjimečné, ale naopak běžné?
Bez plánování to nepůjde
Pokud však chceme žít zdravě, mít vyvážený jídelníček, dopřávat si, co nám chutná a udržovat si zdravou hmotnost, bez plánování jídelníčku a pohybové aktivity to nepůjde. Jedině že byste si zvolili možnost krabičkové diety a denně si nechali vozit krabičky s jídlem na další den. Což mimochodem vůbec není špatné – člověk alespoň zjistí, jak velké by měly být porce a krabičky můžou sloužit jako inspirace co nakupovat a připravovat za jídla. Obvykle však není reálné dělat to takhle dlouhodobě. Nakonec se to tedy stejně musíme naučit sami. Ale nebojte, nemusí to být neradostné.
Zkuste tedy tento týden plánovat co jíst a podle toho nakupujte. Daleko lépe se pak vyvarujete situacím, kdy již úplně hladoví budete někde rychle shánět něco k snědku. Mimochodem věděli jste, že když má člověk hlad, s větší pravděpodobností se uchýlí k velmi sladkým nebo velmi tučným jídlům? Zkrátka potřebuje rychle a vydatně doplnit chybějící energii…
Využijte pomocníky, kteří se nabízejí
Pokud budete mít svůj jídelníček dopředu naplánovaný, nejspíše se vám nestane, že jídlo vynecháte a budete tento deficit dohánět večer velkými porcemi jídla. Také se snáze vyvarujete jídlu nad plán a uzobávání v průběhu celého dne.
Zapisujete si pravidelně v programu Sebekoučink? Pak možná sami máte zkušenost s tím, že když máte čas a chuť si svůj jídelníček dopředu naplánovat, pak mnohem snadněji „uspokojíte své semaforky“ a sestavíte si vyvážený jídelníček, do kterého se krásně vejde například i předem plánovaný kousek čokolády, který si tak vychutnáte bez výčitek svědomí.
Sebekoučink obecně může být při plánování velkým pomocníkem. Díky znalostem, které při jeho pravidelném používání získáte, si jistě dokážete lépe rozplánovat velikost porcí a jejich nutriční složení. A už třeba nikdy při velkém nákupu nezapomenete na zeleninu!
Stačí pět minut plánování denně
Plánování jídelníčku vám nemusí nutně zabrat spoustu času. Než si však na takové plánování zvyknete a stane se samozřejmou součástí vašeho denního programu, zkuste si po nějaký čas (třeba tento týden) vyhradit každý den alespoň 5 minut na to, abyste si rozplánovali, co budete další den jíst.
Vaříte pravidelně? Pak se tento týden zaměřte na rozplánování jídel, která budete v následujících dnech vařit, sepište si nákupní seznam a zásobte se potřebnými surovinami.
Jak zařadit do každodenního kolotoče zdravý pohyb
Pokud dlouhodobě nemáte pravidelnou pohybovou aktivitu, možná je to i tím, že na dostatek pohybu běžně nemyslíte a není tak součástí vašeho týdenního plánu. Pokud to tak je, pokuste se to tento týden změnit a stejně jako jídelníček si pohyb v průběhu týdně rozplánovat.
Vezměte si diář, či jiný nástroj, který k plánování používáte a zapište si den i hodinu, ve kterou se budete zvolenému pohybu věnovat. V ideálním případě už předem podnikněte malé kroky k tomu, aby se tento váš cíl opravdu uskutečnil a abyste ho jen neodložili na jindy. Pokud například chodíte na skupinová cvičení, zarezervujte si předem lekci. Nebo poproste kamarádku či kamaráda, manžela nebo manželku, kteří půjdou s vámi (ať už to bude skupinové cvičení, posilovna nebo jen procházka). Nebo si na víkend naplánujte velký rodinný výlet! Fantazii se meze nekladou. Když do vašeho plánu bude zataženo více lidí, hůře se vám pak bude měnit či posouvat.
A jak může vypadat takové plánování jídelníčku v praxi?
Snídaně
Je vhodné snídat do hodiny po probuzení, ideálně v klidu doma ještě před odchodem do práce či do školy. Nakupte si proto kvalitní potraviny, které budete mít doma vždy k dispozici a vyvarujete se tak situaci, že se probudíte, kouknete do lednice a do spíže a neobjevíte nic, co by se dalo pro přípravu vyvážené snídaně využít. A skončí to croissantem cestou do práce…
V zásobě můžete mít vždy vločky, müsli, semínka, sušené ovoce, které doplníte bílým jogurtem, tvarohem nebo jiným mléčným výrobkem. Ani ty není třeba kupovat denně čerstvé, ale můžete si v lednici vytvořit nějakou tu zásobu. Pro slanou variantu mějte doma v lednici vždy nějakou šunku, sýr, tvaroh, cottage, zkrátka co máte rádi. A záchranou může být určitě i vejce. K tomu si dle vaší potřeby a spotřeby dokupujte průběžně čerstvé pečivo. A pro případ, že by došlo, můžete mít ve spíži i nějaký ten knäckebrot.
Netřeba zdůrazňovat, že ve vaší lednici by rozhodně neměly chybět zásoby čerstvé zeleniny, kterou k pečivu přikousnete. K snídani nasladko to bude zase ovoce.
Svačiny
Na svačiny mají lidi tendence zapomínat, což pak bohužel může vést k rychlým nákupům sladkostí v automatech nebo něčeho podobně nevhodného. Ideálně si vezměte svačinu z domova (pokud připravujete svačinu dětem, tak už vám zabere opravdu minimum času připravit si něco i pro sebe). Případně můžete cestou do práce navštívit supermarket nebo večerku, kde většinou něco vhodného na svačinku najdete.
Vyplatí se také mít zásoby jídla na svačiny v práci. Pokud máte k dispozici lednici, tím lépe – nakupte si jednou za čas pár jogurtů, kefírů, případně nějaký sýr, cottage apod. Nakupte i trvanlivé zásoby – knäckebrot, sušené maso, proteinové či jiné tyčinky.
Ke každému slanému jídlu je vhodné přikusovat zeleninu. Pokud v práci nemáte čas ji krájet, pořiďte si cherry rajčata nebo baby karotky. A pokud se vám stává, že chodíte domů hladoví, opravdu nezapomínejte na odpolední svačinu s kvalitní bílkovinou. Když nepřijdete domů úplně vyhladovělí, spíš si zvládnete dát lehkou večeři a nevyplenit ledničku. 😉
Obědy
Ujistěte se, že budete mít dostatek času na oběd. Pokud víte, že si na oběd zajít opravdu nestihnete, případně si nestihnete ohřát vlastní oběd (což by rozhodně nemělo být pravidlem, ale jen opravdu v nouzových situacích), vezměte si o to větší svačinu. Pokud chodíte do restaurace nebo kantýny, držte se principu zdravého talíře (1/2 zelenina, 1/4 sacharid a 1/4 bílkovina). Dnes už má téměř každá restaurace denní nabídku na internetu, podívejte se předem na nabídky restaurací v okolí a vyberte si tu, co vám bude nejvíce vyhovovat. Pokud budete mít předem vybrané a naplánované jídlo, je opět větší šance, že to neskončí u smaženého sýra nebo pizzy. Obědy rozhodně nevynechávejte, mělo by to být nejvydatnější jídlo vašeho dne.
Večeře
Princip zdravého talíře se dá aplikovat i na večeře, a to jak teplé, tak studené. Zařiďte, abyste doma měli nakoupené všechny suroviny na přípravu zdravé a rychlé večeře (pečivo, vajíčka, šunku, sýr, tuňáka, zeleninu čerstvou nebo mraženou, těstoviny, rýže atd.). Stačí pár základních surovin, ze kterých snadno a rychle připravíte vyváženou večeři. Vždy ale platí pravidlo, že je lepší mít naplánované, co si k večeři dáte, než to vymýšlet až když přijdete domů znaveni po celém dni práce.
Nestandardní režim
Občas se stane, že jedete na služební cestu, čeká vás oslava nebo jste na místě, kde nemáte možnost jíst to, na co jste zvyklí. I v těchto případech je důležité plánovat a nenechat to náhodě. Pokud po celodenním školení mimo domov zjistíte v autě, že máte hlad, pravděpodobně pak zastavíte na nejbližší benzince, kde hlad zaženete něčím ne úplně zdravým (bohužel na benzinkách stále ještě výběr není nic moc…). Mějte proto vždy připravené zásoby v autě nebo promyšlené místo, kde se můžete zdravě a kvalitně najíst.
Na dlouhé pracovní porady bez jídla, ale i do auta se hodí například kefíry nebo smoothie, které vás zasytí, i když zrovna není možné jíst.
Pro případ nouze mějte vždy v kabelce nějakou vhodnou trvanlivou svačinku, po které můžete sáhnout v nenadálých situacích, kdy se vám třeba změní plány, zaseknete se v zácpě a vy opravdu nestíháte. Může to být např. sušené ovoce nebo oříšky (pozor však na množství – ideálně hrst denně), nějaká vhodná tyčinka nebo celozrnná sušenka.
A jak to mám já?
Já také plánuji, co budu další den jíst a nějaké malé jídlo nosím vždy s sebou. Vyměnila jsem malou kabelku za větší, a pokud s sebou zrovna nosím i oběd, pořídila jsem si pěkný designový batoh. Ty jsou naštěstí dnes v módě a ještě tak ulevím zádům. Součástí mého batohu je vždy i tato „lžíco-nožo-vidlička“ díky které si můžu na svačinu v pauze v parku dát třeba cottage a nejsem odkázaná na něco, co se musí jíst rukou.
Ač plánování, nakupování a příprava jídla předem možná ze začátku vypadá jako moc práce, rozhodně stojí za to vložit do toho vaši energii. Náročnější je to jen ze začátku. Pak už to budete dělat stejně samozřejmě jako si čistit zuby. Do čeho už jiného vložit energii, když ne do zdravého životního stylu, při kterém budete sytí, budete jíst to, co máte rádi, ušetříte peníze, zbytečné kalorie i výčitky a ještě budete méně plýtvat potravinami, které se vám při neuvážlivém nakupování v lednici akorát tak kazí? Držím vám palce, ať se vám to daří. A budu ráda, když se podělíte o vaše dojmy v diskuzi.
Mgr. Petra Mocová, STOB
Zapojte se do Výzvy 52
Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.
894
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný